Sendika ve meslek odaları: Soma, Ermenek, Şirvan kaza değil katliam!

İstanbul'da sendika ve meslek odaları, Şirvan'da 16 işçinin toprak altında kaldığı maden katliamını protesto etti. Açıklamada, "Taşeron yasaklansın, özelleştirme durdurulsun, temel mühendislik çalışmalarıyla ölümler sona ersin" denildi.

Haber Merkezi

DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği, KESK İstanbul Şubeler Platformu, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ve İstanbul Tabip Odası, Siirt'in Şirvan ilçesindeki Madenköy'de meydana gelen ve 16 işçinin toprak altında kaldığı maden katliamını protesto etti. 

“Soma, Ermenek, Şirvan Kaza Değil Katliam!”, “Susma Haykır, Taşerona Hayır!”, “İşçiler Ölüyor, Hükümet Bakıyor!” sloganlarının atıldığı eylemde, basın açıklamasını TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik okudu.

"SİCİLİ BOZUK CİNER"

Açıklamada şöyle denildi: 

"İş cinayetleri konusunda sicili bozuk olan Ciner Grubuna ait Park Elektrik’in taşeron şirketi Anıtlar İnşaat’ın maden sahasındaki çalışması sırasında, binlerce ton toprak ve kaya parçasının yamaçtan koparak sahaya akması sonucu işçiler iş makineleriyle birlikte toprak yığını altında kaldı. İş cinayetinin ardından televizyonlara konuşan Park Elektrik yönetimi, henüz hiçbir inceleme yapılmamışken işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri konusunda kusurlarının olmadığı beyanını verilmişlerdir. Hatırlanacağı üzere 6 Şubat ve 11 Şubat 2011 tarihlerinde Maraş Elbistan da yine Ciner grubuna ait Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin işlettiği  Cellolar kömür sahasında da benzeri bir şev kayması meydana gelmiş ve 11 madenci toprak altında kalmıştı. 9 madencinin bedeni hala toprak altında çıkartılmayı beklemektedir. Yine Ciner Grubuna ait Şırnak’taki başka bir ocakta da Şirvan’daki gibi şev kayması sonucu işçiler yaşamını yitirmişti. Şirvan’da ise 2016 Temmuz ayında da benzeri bir şev kayması meydana gelmiş ve herhangi bir can kaybı olmamıştı. Şirvan’da ki maden işçileri toprak altındayken iki gün önce Zonguldak Kilimli ’de madende yaşanan iş cinayetinde bir maden işçisi daha hayatını kaybetti. Bütün uyarılara rağmen patronların aşırı kar hırsı madencilerin canını almaya devam ediyor."

"TAŞERON YASAKLANSIN, ÖZELLEŞTİRME DURDURULSUN"

Kaza sonrası Şirvan’a giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın, "Göçük doğa şartlarından meydana geldi, bizim yapabileceğimiz bir şey yok, Allah’ın takdiri” diyerek Erdoğan’ın yolunu izlediğinin vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bizler biliyoruz ki temel mühendislik çalışmaları ile bu kazalar önlenebilir. Anlaşılan o ki yine patronların aşırı kar hırsı ve kamu adına denetim yapmakla yükümlü hükümetin işini yapmadığı gerçeğiyle karşı karşıyayız.  Daha önce Karadon, Elbistan, Soma ve son olarak Şirvan’da da görüldüğü gibi iş kazaların en büyük nedenlerinden biri olan taşeronlaşma uygulamaları ivedilikle iptal edilmeli, özelleştirmeler durdurulmalıdır. Ucuz üretim için ucuz işgücüne dayalı çalışma kolaycılığından vazgeçilmelidir. Denetimin özelleştirilip ticarileştirildiği mevzuat derhal değiştirilmelidir. Ağır iş kolunda faaliyet yürüten bütün işletmeler kamu denetiminin yanı sıra bağımsız kurumlar, sendikalar ve meslek odalarının denetimine açılmalıdır."