Şaibeli referandumdan sonra işçinin parasına göz diktiler

AKP, şaibeli referandumdunum ardından İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yapılan aktif istihdam politikaları harcamaları oranını yüzde 50'ye çıkardı.

“İstihdamda Milli Seferberlik” adı altında sermayeye verilen teşviklerin kaynağı İşsizlik Sigortası Fonu olmuştu. Şimdi işçilerin birikimleriyle oluşturulan bu Fon'dan seferberliğe yeni kaynaklar aktarılacak.

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yapılan aktif istihdam politikaları harcamaları oranı, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile yüzde 30'dan yüzde 50'ye çıkarıldı. Böylece Fon gelirlerinden İŞKUR'a aktarılacak kaynak ve harcama yetkisi arttırılmış oldu.

Hükümet bu artışla bir yandan artan işsizlik oranlarını işbaşı eğitim gibi İŞKUR programlarını arttırmak yoluyla düşürmeyi hesap ediyor, bir yandan da “istihdamda milli seferberlik” gibi ideolojik soslu icraatlarına zemin hazırlamış oluyor.

Bilindiği gibi halihazırda, patronlara verilen istihdam ve SGK primi destekleri işçilerin birikimleriyle oluşan İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanıyor. İşçiden alıp patronlara kaynak aktarılıyor.

Buna karşılık işçilerin işsiz kaldığında işsizlik ödeneğinden yararlanmamaları için koşullar alabildiğine zor tutuluyor. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan işsiz kalanların büyük kısmı aynı işyerinde toplamda 600 gün sigortalılık ve son 120 gün prim ödeme şartını yerine getiremediği için yararlanamıyor.