Rus yaptırımlarının faturası 6,5 milyar dolar

CHP’li Faik Öztrak, Rusya’nın Türkiye’ye yönelik yaptırımlarının faturasının toplam 6,5 milyar dolara ulaşabileceğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı ekonomik yaptırımlarının faturasının toplam 6,5 milyar dolara kadar çıkabileceğini açıkladı. Bu faturanın 3 milyar dolarlık kısmının Türk şirketlerin Rusya’daki müteahhitlik faaliyetlerinden, 2,2 milyar dolarının turizmden kaynaklandığını söyleyen Öztrak, tarım başta olmak üzere dış ticarette 820 milyon dolar, yurtiçi gayrimenkul satışlarında ise 320 milyon dolar kayıp gerçekleşeceğini ifade etti.

RUSYA GAZ SİLAHINI KULLANIRSA BASKI ARTAR

Türkiye’nin doğalgazın yüzde 54,8’ini Rusya’dan aldığını belirten Öztrak, Rusya’nın gaz silahını kullanması halinde Türkiye ekonomisi üzerindeki baskının artacağını söyledi. Öztrak şöyle konuştu:

Diğer taraftan Türkiye, Rusya için önemli bir gaz pazarıdır. Türkiye’nin toplam doğal gaz ithalatı içinde Rusya’nın payı yüzde 54,8’dir. Bunun LNG gibi başka ürünlerle ikame edilmesi ve kaynak ülke çeşitlendirmesi yapılması, en azından kısa vadede mümkün görünmemektedir. Geçmişte yaşadığı krizlerde gaz ticaretini tehdit unsuru olarak kullanmaktan çekinmeyen Rusya’nın bu sefer de aynı tavrı sergilemesi durumunda, bunun üretim ve ekonomi üzerinde yaratacağı baskı ciddi boyutlara ulaşacaktır.

YURTİÇİ GAYRİMENKUL SATIŞLARINDA 3’ÜNCÜ

Öztrak, Rusya’nın yalnızca yurtdışındaki müteahhitlik faaliyetlerinde değil, yurtiçi gayrimenkul satışında da önemli bir aktör olduğunu belirterek şunları kaydetti:

Yaşanan gerginlik sadece yurtdışı müteahhitlik boyutuyla değil, Türkiye’de de konut sektörünü olumsuz etkileyecek unsurlar içermektedir. Bu yılın ilk 10 aylık dönemi itibariyle yabancı uyruklulara yapılan konut satışlarında Ruslar, Irak ve Suudi Arabistan vatandaşlarının ardından üçüncü sıradadır. Rus uyruklulara yapılan gayrimenkul satışları toplam satışlar içinde yüzde 9,4’lük paya sahiptir. Bu yılın ilk 9 aylık döneminde Türkiye’ye gayrimenkul satışlarından 2,9 milyar dolarlık net kaynak girişi olduğu göz önüne alındığında, bu sektöre gelen yabancı kaynağın yaklaşık 270 milyon dolarının Rus uyruklulardan geldiği görülmektedir. Bu çerçevede Ruslarla yaşanan gerginlik nedeniyle gayrimenkul sektörüne gelebilecek 300 milyon dolarlık bir kaynağın risk altında olduğu anlaşılmaktadır.