Rekabet Kurumu'ndan açıklama

Rekabet Kurumu 2014 yılı Birleşme-Devralma görünüm raporunu yayımlandı.

Haber Merkezi

Rekabet Kurumu internet sitesinden yayımlanan açıklamaya göre 2014 yılında Rekabet Kurumu’na toplam 215 birleşme ve devralma işlemi bildirildi. Bu işlemlerden 122’sinde hedef şirket veya oluşturulan ortak girişim Türkiye yasalarına göre kurulmuş şirketler. Bu dönemde 18 özelleştirme işlemi değerlendirmeye alındı.

ÖZELLEŞTİRMELERİN TOPLAM DEĞERİ 9 MİLYAR 183 MİLYON TL
Açıklamada 2014 yılında Rekabet Kurumu tarafından incelenen birleşme ve devralmaların, hedef şirketin veya oluşturulan ortak girişimin Türkiye kökenli olduğu işlemlerde (özelleştirmeler hariç), bildirilen toplam işlem bedeli yaklaşık 22 milyar 90 milyon TL olduğu belirtiliyor.

Bu dönemde Rekabet Kurumu’na bildirilen ve gerçekleşen özelleştirmelerin toplam değeri ise yaklaşık 9 milyar 193 milyon TL. Aynı dönemde tüm tarafları Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre kurulmuş şirketlerin gerçekleştirdikleri birleşme ve devralmalarin toplam işlem değeri 6 milyar 186 milyon TL.

GAYRİMENKUL CAZİBESİNİ KORUYOR
Yabancı yatırımcılar 2014 yılında 56 ayrı işlemde Türk şirketlerine yatırım yaparken yabancı yatırımcılar arasında işlem bazında yapılan sıralamaya göre ilk sırada Lüksemburg kökenli yatırımcılar dikkat çekiyor.

Türk şirketlerinin devir konusu olduğu devralma işlemlerinde yabancı yatırımcılar tarafından yaklaşık 10 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirilirken yabancı yatırımcıların ortak oldukları Türkiye kökenli 3 ortak girişim işleminin toplam işlem bedeli ise 48 milyon TL olarak bildirildi.

Ekonomik faaliyet alanı bakımından, hedef şirketin veya oluşturulan ortak girişimin Türkiye kökenli olduğu işlemler içinde (özelleştirmeler hariç) en yüksek işlem degeri 3 milyar 295 milyon TL ile kendine ait veya kiralanan gayrimenkulun kiralamaya verilmesi veya işletilmesi alanında gerçekleşmiştir.

ACELE 'KAMULAŞTIRMA'
Açıklamada ayrıca 2014 yılında Rekabet Kurumu’na bildirilen birleşme ve devralma işlemlerinin son bildirim tarihinden ortalama 16 gün sonra nihai karara bağlandığı belirtiliyor.