QNB Finansbank'tan 2018 model emek düşmanlığı

'İşimiz rakamlarla değil insanlarla' sloganıyla müşteri toplamaya çalışan QNB Finansbank’ın 2018’de 40 şubesini kapatmayı, yüzlerce emekçiyi işsiz bırakmayı planladığı öğrenildi.

Haber Merkezi

“İşimiz rakamlarla değil insanlarla” sloganıyla müşteri toplamaya çalışan QNB Finansbank’ın 2018’de 40 şubesini kapatmayı, yüzlerce emekçiyi işsiz bırakmayı planladığı öğrenildi.

Geçtiğimiz dönemlerde üst üste kâr artışı rekorları kıran, Türkiye’nin en “büyük” beş özel bankasından biri olma iddiası taşıyan banka 2018’de de emek düşmanlığında hız kesmeyecek.

QNB Finansbank’taki emek düşmanı uygulamaları soL’a anlatan bir banka emekçisinden dinledik.

2018'DE 40 ŞUBE KAPANACAK

Buna göre, 2017 yılının sonunda yapılan bir toplantıda, QNB Finansbank'ın 2018 yılında 580* şubesinden 40 tanesini kapatıp, yüzlerce çalışanını işten çıkartmayı hedeflediği konuşuldu. Banka Genel Müdürünün bankanın kârının “hiç olmadığı kadar iyi”  olduğunu ifade ettiği toplantıda, bir yandan da çok sayıda çalışanın işine son verileceği ifade edildi.

Ocak ayı sonunda yapılacak kalibrasyonlarla şubelerin kapatılmaya başlanmasını ve bu şubelerde çalışanları işten çıkarmayı hedefleyen bankada buna ek olarak genel müdürlükte de bazı departmanlarda çalışanların norm fazlası olarak şubelere gönderilip sene sonuna kadar işlerine son verileceği iddia ediliyor.

Hangi şubelerin kapatılacağı belirsizliğini korurken, halihazırda yoğun hedef baskısı ile çalışan şube personelleri, şimdi de işten atılma korkusu ile çalışmaya devam etmek zorunda.

Banka yönetiminin tepki çekmemek için işten çıkarmaları toplu olarak değil sürece yayarak yapmayı planladığı ifade edilirken, banka yönetiminin emek düşmanı uygulamaların basında yer almasından oldukça çekindiği ifade ediliyor.

MESAİ ÜCRETİ YOK

Çalışanlarına mesai ücreti vermeyen bankada özellikle satış ekipleri ağır baskılara maruz kalırken, pazarlama departmanlarında çalışanlar tüm gün dışarıda satış yapıp, akşamları da şubede bekleyen işlerini tamamlamaya çalışıyor, bunu yaparken de fazla mesai ücreti alamıyorlar.

GEÇEN YIL BİR GÜNDE 186 PERSONELİN İŞİNE SON VERMİŞTİ

Banka Nisan ayının sonunda 186 çalışanını işten çıkarmıştı. On-on beş yıllık personeller sabah işlerine gittiklerinde ekranlarının açılmadığını fark etmişler ve insan kaynaklarından işlerine son verildiğini öğrenmişlerdi. Bankanın insan kaynakları genel müdür yardımcısı ise birkaç gün sonra Twitter hesabından “Yaşasın 1 Mayıs” paylaşımında bulunurken, çalışanlar mesaja tepki göstermişlerdi.

Yine geçen yıl içerisinde birçok operasyon ve bireysel müşteri temsilcisi banka yönetimi tarafından kapı önüne konmuştu.

Her yıl işine son verilme korkusu ile yaşayan banka çalışanları bankadan emekli olmanın hayal olduğunun farkındalar. Buna karşın banka yönetimi her yıl yüzlerce personel çıkarılmasını olağan bir süreç olarak görüyor. 


*18.01.2018 itibariyle TBB verileri kullanılmıştır:

https://www.tbb.org.tr/modules/banka-bilgileri/banka_sube_bilgileri.asp