Promosyonun iç yüzü: Emekliye promosyon mu, bankalara kıyak mı?

DİSK'e bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen), emeklilere ödenecek promosyonun iç yüzünü açıkladı. Sendika Başkanı Veli Beysülen, yandaş basında "emekliye müjde" diye verilen haberlerin aslında emeklileri bankalara rehin etmek olduğunu vurguladı.

Haber Merkezi

AKP hükümetinin ve ona bağlı yandaş medyanın "emekliye promosyon müjdesi" şeklinde sunduğu haberlerin, aslında emeklilerin bankalara rehin edilmesi anlamına geldiği iddia edildi. DİSK'e bağlaı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Başkanı Veli Beysülen, "Protokolün detaylarına ilişkin basında yer alan haberlerden anladığımız kadarıyla, promosyon almak için bankaya başvuran emekli, imzalayacağı anlaşma ile bankaya adeta rehin olacaktır" dedi. 

Türkiye’de uzun süredir gündemde olan ve göreve yeni gelen her Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının bugün verilecek, yarın verilecek, yılbaşında verilecek, bayramda verilecek açıklaması yaparak milyonlarca emekliyi umutlandırdığı banka promosyonlarının emeklilere verilmesine ilişkin basında çıkan haberleri değerlendiren Veli Beysülen, "Protokol elimizde olmadığı için detaylı inceleme şansımız bulunmasa da, protokolün detaylarına ilişkin basında yer alan haberlerden anladığımız kadarıyla, promosyon almak için bankaya başvuran emekli, imzalayacağı anlaşma ile bankaya adeta rehin olacaktır."

EMEKLİYE PROMOSYONUN ALTINDA NE VAR?

Beysülen promosyon tezgâhının iç yüzünü şöyle anlattı: 

"Bankayla anlaşma imzalayan emekli, maaşını 3 yıl süreyle ilgili bankadan almayı taahhüt edecek ve 3 yıl dolmadan herhangi bir nedenle, maaşını başka taşımaya kalkarsa SGK emeklinin almış olduğu promosyon miktarını maaşında kesip bankaya aktaracaktır. Daha açık bir ifadeyle emekli, promosyon almanın karşılığında SGK’ye maaşını bloke etme yetkisi verecektir. Yine emekli elektrik, telefon, su, doğalgaz faturalarından en az ikisi için otomatik ödeme talimatı verecek, maaşının tamamını çekmeyecek, bu faturaların ödenmesi için bankada mutlaka para bulunduracaktır. Bu da yetmiyor, emeklinin yanlışlıkla maaşının tümünü çekmesi riskine karşı, banka emekliye ek hesap açacak, maaş hesabında para kalmamış olan emeklinin faturaları bu hesaptan ödenecektir. Böylece faturaları ek hesaptan ödenecek olan emekli fazla faiz ödemek zorunda kalacaktır."

"PROMOSYON TEZGAHI EMEKLİYİ DEĞİL BANKAYI KOLLUYOR"

Beysülen, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Tam olarak teyit edilmemiş olsa da, bankanın emekliye kredi kartı kullandıracağı ve kredi kartı ödemesi içinde bankada para bırakmak zorunda kalacağı, bırakmadığı takdirde, kredi karı ödemesinin de ek hesaptan yapılacağına ilişkin haberler okumaktayız. Bütün bu şartları alt alta getirdiğimizde, yapılanın amacının emekliye promosyon vermekten ziyade, emekliyi bankaya rehin etmek olduğu gayet açık görülmektedir. Daha açık bir ifadeyle, hedef emekliyi değil bankayı korumaktır."  

"PAZARLIKLA DEĞİL İHALEYLE YAPILMALIYDI"

Emekliye promosyon verilmesi için pazarlık yöntemine başvurulmasının, emekliyi bankaların insafına terk eden yanlış bir yöntem olduğunu vurgulayan Beysülen, şunları kaydetti:

"Nitekim yapıldığı açıklanan protokolde yer alan yukarıdaki şartlarda bu söylemimizi doğrulamaktadır. Halbuki yapılması gereken 2007/21 sayılı Başbakanlık genelgesine gereğince ihale açmak ve ihalede en yüksek teklifi veren bankanın teklifinin diğer bankalara örnek gösterilerek protokol imzalanmasıdır. Zira ihale yöntemi bankalar arası rekabeti teşvik eden ve bu teşvik sayesinde emeklilere en iyi şartlarda promosyon verilmesini sağlayan bir yöntemdir. Hükümet sözcülerinin, övünerek uyguladıklarını açıkladıkları serbest piyasa kuralları da bunu gerektirir. Emeklilere, 300, 375 ve 450 TL: promosyon verileceğinin protokole bağlanması da pazarlık yöntemine başvurulmasının neticesidir. Biz eminiz ki ihale açılmış olsaydı, bankalar arası rekabet yaşanacak ve emeklilere daha yüksek rakamlarla promosyon verilecekti."

"PROMOSYON REFERANDUM RÜŞVETİ Mİ?"

Promosyonun adeta bir referandum rüşveti olduğunu da dile getiren Beysülen, "İhale açmak yerine kamu bankasıyla protokol imzalanması, promosyon miktarlarının düşük tutulması ve Başkanlık sistemine geçişe ilişkin anayasa değişiklik paketinin Nisan ayında halk oyuna sunulacağı düşünüldüğünde, promosyon olarak açıklanan bu rakamların aslında referandum rüşveti niteliğinde verileceğini açıkça görülecektir. Promosyonu bir hak olarak değil de hükümet lutfuymuş gibi algılatan ve milyonlarca emeklinin oyunu, iktidarın yapmak istediği rejim değişikliğine destek verme yönünde kullanmasını sağlamayı amaçlayan, bu promosyon oyununu kabul etmiyoruz" dedi.