Postalar halinde çalıştırılan işçilerin mesaisi 12 saate çıkıyor

Resmi Gazete'de yayımlanan bir değişiklikle birlikte, Turizm, Sağlık ve Özel güvenlik hizmetlerinde postalar halinde çalıştırılan işçiler, günde 12 saat çalıştırılacak.

Haber Merkezi

Bugün Resmi Gazete'de, postalar halinde çalışanlar ile gece vardiyasında çalışanları ilgilendiren iki yönetmelik değişikliği yayımlandı.

Turizm, Sağlık ve Özel güvenlik hizmetlerinde postalar halinde çalıştırılan işçiler, günde 12 saat çalıştırılacak.

Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 4.maddesindeki; “postalar halinde işçi çalıştırılan işyerlerinde posta sayısı 24 saatlik süre içinde en az üç işçi postası çalıştırılacak şekilde düzenlenir” kuralına; “turizm, sağlık ve özel güvenlik hizmetlerinde 2 posta olarak düzenlenebilir” cümlesi eklendi.

Yönetmeliğin 7. maddesindeki, “işçilerin gece postalarında 7,5 saatten çok çalıştırılmaları yasaktır” kuralı, turizm, sağlık ve özel güvenlik sektörlerinde çalışanlar için kaldırıldı.

Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşullarını Düzenleyen yönetmelikte yapılan değişiklikle de gece postalarında 7,5 saatten fazla çalıştırma yasağı turizm, sağlık ve özel güvenlik hizmetleri için kaldırıldı.

Bu kurallar alt işverenlere (taşeron işçileri) bağlı olarak çalıştırılan işçileri de kapsıyor.

Yönetmelikte her ne kadar yazılı izinlerinin alınması koşulu getiriliyorsa da işsiz kalmamak için günde 12 saat çalışma dayatmasını kabul etmek zorunda kalacakları çok açık, bu nedenle de işçilere hiçbir güvence sağlamıyor.