Piketty Galatasaray Üniversitesi'ndeydi

"Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital" kitabının yazarı Thomas Piketty, Galatasaray Üniversitesi'nde bir konferans verdi. Piketty, kitabının ilk bölümlerini ve temel tezlerini kapsayan bir sunum yaptı.

Son dönemde çok konuşulan ve tartışılan Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital’in yazarı Fransız ekonomist Thomas Piketty Türkiye’ye geldi. Galatasaray Üniversitesi’nde yapılan konferansa davetli öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Piketty, kitabının temel amacının, gelir dağılımı verilerinin zaman ve ülke kapsamını genişletmek olduğunu söyledi. Ancak, gelişmekte olan ülkelerin çoğunluğunun verilerine ulaşamadığını da ekledi. Yazar bir saatten uzun süren sunumunda, gelir adaletsizliğinin 1950'li yıllarda ciddi bir azalma yaşadığını ancak uzun vadede tekrar arttığını belirterek bu artışın sadece küreselleşme ile açıklanamayacağını söyledi. Artan oranlı vergi uygulamalarının ve şeffaflığın arttırılmasının gelir adaletsizliğini azaltabileceğini iddia eden Piketty, toplumlarda servet birikiminin tehlikeli olduğundan söz etti. Ancak bunun dışında somut bir politika önerisinde bulunmadı, “ekonomik modellerden, daha naif politikalara geçmemiz lazım” dedi.

Piketty ayrıca, Forbes milyarderler listesine giren insanların sayısındaki artışın, büyümedeki artıştan fazla olduğunu belirterek, Türkiye’den bu listeye girenlerin sayısının çokluğunu eleştirdi.  

Piketty’nin kitabının belli başlı tezlerini özetlediği konuşmasından sonra, yazarın bir gazeteciyle randevusu olduğu söylenerek, izleyicilerden yalnız üç soru alındı. İzleyicilerin Piketty’nin tartışmalı tezleri hakkında soru sorması mümkün olmadı.