Patronların iştahını kabartan ucuz işgücü: Suriyeliler!

Patronlar, ucuz işgücü olan Suriyelileri çalıştırmak istiyor... Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Yağız Eyüboğlu, "Suriyelileri çalıştırabilmeliyiz. Biz çalıştırmaya hazırız. Sorumluluk almaya hazırız" dedi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Yağız Eyüboğlu, Suriyelileri çalıştırmak istediklerini ancak ellerinde bu konuda istatistik olmadığını belirterek, Kendi vatandaşlarımızın çalışmayı arzu etmediği sektörler varsa bu kişilerden yararlanılabilir. Bunu bilmek için bu kişilerin yetkinliklerini bilmemiz lazım ki bununla ilgili bilgiler STK’larda yok" dedi. 

Hürriyet'ten Şebnem Turhan'a konuşan Eyüboğlu, TİSK'in Suriyeli mültecilerin çalışma hayatındaki rolüne ilişkin en kapsamlı raporu hazırlayıp kamuoyuna sunduğunu hatırlattı. TİSK Başkanı Eyüboğlu, Suriyeliler konusunda hükümetin ve sivil toplum kuruluşlarının ayrı ayrı yürüttüğü çalışmaların ortaklaştırılması gerektiğini dile getirerek şunları söyledi:  

“İhtiyaç olan alanlarda Suriyeliler çalıştırılabilmeli. Kendi vatandaşlarımızın çalışmayı arzu etmediği sektörler varsa bu kişilerden yararlanılabilir. Bunu bilmek için bu kişilerin yetkinliklerini bilmemiz lazım ki bununla ilgili bilgiler STK’larda yok. Bu bilgiler paylaşılırsa biz mesela a ilinin şu bölgesinde şu mesleki eğitim formasyonuna sahip 100 kişilik açık var, Türk vatandaşlarından da 50 kişi bu işe başvurdu. Kalan 50 kişilik açığı da o yetkinlikteki Suriyelilerle tamamlayabiliriz. Biz çalıştırmaya hazırız. Ama yetkinliklerine ilişkin hiç bilgimiz yok. Öncelikle bu istatistiklerin tamamlanması lazım. Biz sorumluluk almaya hazırız.”

Asgari ücretten de rahatsız olduklarını dile getiren Eyüboğlu, "Rekabette zorlanıyoruz" dedi. Eyüboğlu, "Bizim sıkıntımız rekabetçiliği düşürecek noktaya gelmemiz. Sadece reel işgücü maliyetlerindeki artışa değil verimliliğe de odaklanmamız lazım. Ki verimlilikte de işler iyi gitmiyor. Uzun vadede bunun yaratabileceği sorunlar var. İnşallah önümüzdeki dönemde bu konuda çözüm bulunur” dedi.