Patroniçeler büyüyor: Milyarder kadın sayısı rekor kırdı

Forbes'in açıkladığı “kendi çabalarıyla milyarder olan” kadınlar, son 7 yılda yüzde 170 büyüdü. Kadınların "mirasyedi" olmadığı vurgulansa da, ayaklarını emekçilerin omuzlarına bastığı ve toplumsal serveti alıkoyduğu gerçeği ortada duruyor.

Haber Merkezi

Pazartesi günü açıklanan Forbes 2017 listesinde son 30 yılın en fazla “kendi çabalarıyla milyarder olan” ya da başka bir deyimle "mirasyedi" olmayan kadını yer alıyor. Listede 10 haneli servetlerini yaratan 56 kadın var. Bu kadınların 15’i geçtiğimiz yılın listesinde de bulunuyordu. Bu bir rekor, fakat tek dalda değil.

En fazla milyarder ABD’de ama listenin kadınlarının 29’u Asya’dan. İkinci sırada ABD’li 17 kadın yer alıyor. Kadın milyarderlerin yüzde 67’si Asya ya da Amerikalı.

Listeye sonradan giren 15 kadının 13’ü Çin, Hong Kong, Vietnam ya da Japonya’dan. Listede iki senedir bulunan ve dünyanın en zengin kadını Hong Kong’ta yaşayan Zhou Qunfei. Halka açık şirketi Çin’den yönetilen Lens Teknoloji, Apple ve Samsung gibi müşteriler için cep telefonu ve tabletlere cam kapak üretiyor. 2010’dan beri “kendi çabalarıyla zengin olan” milyarder kadınların en zengininin Asya’dan olmadığı yalnızca bir yıl oldu.

Yeni bir rekor ise, listedeki bu kadınların şimdiye kadarki en yüksek orana ulaşması. Geçtiğimiz sene milyarderlerin yüzde 2.3’ünü oluşturan kadın oranı bu yıl 2.7’ye ulaştı. Bu oran 5 yıl önce neredeyse yarısı kadar az, yüzde 1.8 oranında olduğu için patron kadınların hızla zenginleştiğinin altı çiziliyor.

Forbes’un Dünya Milyarderleri listesine giren 2 bin ismin toplam serveti 7.67 trilyon dolar. Bu şimdiye kadar elde edilmiş en yüksek miktar ve patron kadınlar bu listede daha hızlı yer kazanıyor. Kadınların oluşturduğu grup 2009’dan beri yüzde 170 genişlerken, toplam milyarder sayısı bu tarihten beri yüzde 157 arttı.

Milyarder kadınların sayısı kadar serveti de rekora ulaştı. Servetleri toplam milyarder servetinin geçtiğimiz sene yüzde 1.49’unu oluşturuyorken bu yıl bu oran yüzde 1.68’e çıktı. Bu kadınların ceplerinde toplam 129 milyar dolar var. “Kendi kendilerine servet yaratan” bu kadınlar, toplam kadın milyarderlerin yüzde 16’sını oluşturuyor.

AYAKLARI YOKSULLARIN OMZUNA BASAN 'ZENGİN' KADINLAR

Forbes’in listesine giren kadınların hesap defterlerine eklenen sıfırlar “miras değil alın teri” söylemleri ile parlatılırken, listenin üst sıralarına tırmanan kadınların ayağı, dünya çapında yarısı çocuk olmak üzere toplam 766 milyon aşırı yoksulun omuzlarına basıyor.

Salı günü yayınlanan Birleşmiş Milletler Gelişim Programı tarafından hazırlanan bir rapora göre bugün dünyada her üç insandan biri kıtlıkla başa çıkmaya çalışıyor, 10 kişide 1’den fazlası aşırı yoksul olarak değerlendiriliyor ve bir o kadar kişinin okuma yazması yok.

Üstelik yoksulluk sınırı altına kadınlar erkeklerden daha fazla itiliyor. Yalnızca Amerika ve Karayipler’de her 100 erkeğe karşılık 117 kadın yoksul.