Patron baskısı erken doğuma neden oldu

Fransa’nın Avignon kentinde Auchan adlı süpermarket zincirine bağlı bir markette çalışan 19 yaşındaki emekçi kasiyere hamile olduğu öğrenildikten sonra ‘yoluna gitmesi’ söylenirken, bebeği kadının yaşadığı baskılardan sonra prematüre olarak dünyaya geldi.

soL-Fransa

Fransa’nın güneyindeki Avignon kentinin Le Pontet adlı banliyösünde Auchan adlı süpermarket zincirine bağlı bir markette çalışan 19 yaşındaki emekçi kasiyere amirleri hamile olduğu öğrendikten sonra ‘yoluna gitmesini’ söylediler. Emekçi kadın üzerindeki baskı hamileliğini de olumsuz yönde etkileyince bebeği gebelik süresi tamamlanmadan dünyaya geldi.

Revolution Permanante’ın haberine göre, 19 yaşındaki emekçi kadın hamile kaldığını amirlerine bildirdikten sonra ‘Seninle işimiz kalmadı, hadi yoluna’ denildi. Yazılı bir şekilde istifası da istenen genç emekçi kadın durumu sendikalara ve ailesine de aktardı. Her ne kadar bir süre daha çalışmaya devam etse de sorumlusu ona işten çıkartılmasına sebep olabilecek bir tebligat gönderdi.

Emekçi kadın bu mektuptan iki gün sonra, 28 Aralık günü çocuğunu prematüre olarak dünyaya getirirken, doktorların belirttiğine göre hipertansiyon ve üzerindeki patron baskısı nedeniyle yaşadığı sinir bozukluğu bu erken doğuma sebep oldu.

YİNE AUCHAN, YİNE EMEKÇİ DÜŞMANLIĞI

Yaşanan olay Auchan’daki ilk vaka olmazken, son aylarda Fransa’daki süpermarketlerde çalışan hamile emekçilere karşı takınılan düşmanca tavırlara bir tanesi daha eklenmiş oldu.

Auchan’da geçtiğimiz Kasım ayında da Tourcoing şehrinde Auchan City’de çalışan 23 yaşındaki kasiyer Fadıla, hamile olduğunu öğrendikten sonra patronlarına yaptığı bütün uyarılara rağmen uygun olmayan koşullarda çalıştırılmaya devam edince bebeğini kaybetmişti.

Paris’in bir banliyösündeki başka bir supermarket zincirinde çalışan 33 yaşındaki kasiyer Ayele de 4.5 aylık bebeğini kaybettikten sonra iş dönüşünde patronu tarafından yavaş olduğu gerekçesiyle işten çıkartılmıştı.