Paşabahçe'deki işçi kıyımına tepki: İşçiler kıyımın hesabını soracak

Cam Keramik İş Sendikası, Paşabahçe'nin Kırklareli Cam Fabrikası'ndaki işçi kıyımına tepki gösterdi. Açıklamada, "Şişecam işçileri olup biten artık farkındadır ve kıyımın hesabını mutlaka soracaktır" denildi.

Haber Merkezi

Paşabahçe fabrikalarındaki işçi kıyımları sürüyor. Şirketin Kırklareli Cam Fabrikası'nda 15-20 yıllık ustaların işten çıkarılmasına Cam Keramik İş Sendikasından tepki geldi. 

10 Eylül’de fırın kapatan Şişecam’a bağlı Kırklareli Paşabahçe Cam fabrikasında da işten atmalar başladı. Telefonla aranan 4-12 vardiya çalışanı yaklaşık 20 işçinin iş akdi feshedildi. Diğer vardiyalardan da işten atmaların yaşanacağı bekleniyor. 

DİSK'e bağlı Türkiye Porselen, Çimento, Cam, Tuğla ve Toprak Sanayii İŞçileri Sendikası (Cam Keramik İş) bir açıklama yaparak, işçilerin kıyımın hesabını soracağını vurguladı. 

Sendikadan yapılan açıklama şöyle: 

"Paşabahçe Kırklareli Cam Fabrikasında büyük bir işçi kıyımı yapılıyor. Bir fırının kapatılması bahanesiyle işten çıkışların olacağı duyurulmuş ve kendi isteği ile ayrılacaklar için teşvikler açıklanmıştı. Ancak bugün Şişecam işçileri çok farklı bir tablo ile karşı karşıya. Şişecam’a 15-20 yılını vermiş ustaların ağırlıkta olduğu ve ne tesadüftür ki grevlerde direnişlerde her türlü hak mücadelesinde başı çeken öncü işçiler işten çıkarılmıştır. Yine ne tesadüftür ki işten çıkarılan yüzün üzerinde işçinin büyük çoğunluğu, şanlı bir tarihe sahip olan ama bugün sendikal bürokrasinin teslim aldığı Kristal İş sendikasında mevcut anlayışa karşı muhalefet eden işçilerdir. Öyle anlaşılıyor ki, Kristal İş yönetimi ile Şişecam yönetimi yine işbirliği yapmış ve kafa kafaya vererek bu listeyi hazırlamış. Topkapı ve Mersin’den sonra aynı senaryo bugün Kırklareli Cam Fabrikasında oynanıyor. Yarın da Trakya Cam ve Oto Cam fabrikalarında oynanacağından artık kimsenin şüphesi yok.

Fabrikada gelişebilecek tepkileri önlemek için işten çıkarılanlara mesai dışında telefonla ya da mesaj yoluyla bildirim yapan Şişecam yönetimi belli ki korku içinde. Sendika yöneticileri de ortalarda görünmeyip tepkilerin yatışmasını bekliyorlar. Ancak Şişecam işçileri olup biten artık farkındadır ve kıyımın hesabını mutlaka soracaktır. Cam işçileri sırtlarında adeta bir kambura dönüşen, sendika ağaları tarafından, sırtından bıçaklanmıştır. Bugün birbirleriyle helalleşen işçiler, grev yasağına karşı nasıl doğru bir tutum aldıysa, kısa bir süre içinde örgütlenerek yeniden ayağa kalkmayı ve bu haksızlıkların hesabını sormayı başaracaktır. Bizler Cam Keramik İş Sendikası olarak, Şişecam işçilerinin bu birikim ve cesarete sahip olduğunu biliyoruz. Her zaman olduğu gibi cam işçilerin yanında ve dayanışma içinde olacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın."