Oyak Renault işçisine Avrupalı işçilerden destek

Oyak Renault Fabrikası işçilerinin sendikal seçme özgürlükleri için, bu ay içinde bir gün Avrupa’daki tüm Renault fabrikalarındaki işçilere eylem çağrısı yapılacak.

Önceki yıl Türk Metal Sendikası’dan istifa edip DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası’na geçen Oyak Renault Fabrikası işçilerinin sendikal seçme özgürlüklerine uluslararası destek geldi.

Avrupa’da Renault-Nissan Grubu fabrikalarında örgütlü İngiliz Unite, İspanyol Commissiones Obreras, Fransız CGT sendikaları, Bursa’daki Oyak Renault işçilerine destek ziyaretinde bulundu.

Fransa CGT Sendika Temsilcisi Nail Yalçın, bu ay içinde bir gün Avrupa’daki tüm Renault fabrikalarındaki işçilere bir eylem günü çağrısı yapacaklarını belirtti.

Yalçın, “Bu tarihte kendi ülkelerimizdeki fabrikalarda, Oyak Renault işçilerinin sendika seçme özgürlüklerine saygı gösterilmesi talebiyle eylemler gerçekleştireceğiz” dedi.

Bursa’daki Oyak Renault Fabrikası’nda önceki yıl Mayıs ayından bu yana binlerce işçi, Türk Metal Sendikası’ndan istifa ederek DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olmaya başladı. Fabrikada ücretlerinin iyileştirilmesini isteyen ve sendika seçme özgürlüklerinin kısıtlandığı gerekçesiyle eyleme katılan işçilerden 117’si işten çıkarılmıştı.

Dava açan işçilerin büyük bölüme işe iade ya da tazminat hakkı kazanırken, devam eden davaların  hakim ve savcıların görevden uzaklaştırılması nedeniyle uzadığı belirtiliyor.

Oyak Renault fabrikasında Mayıs ayı başında yapılacak sayımla, hangi sendikanın çoğunluğu sağladığı tespit edilecek ve yetki devri buna göre gerçekleşecek.