OHAL'le geçen bir yılda en az bin 963 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti!

OHAL patronların kârlarını artırıp yüzlerini güldürürken, yüzlerce işçinin ocağına ateş düşürüyor... İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, OHAL'in ilan edildiği günden bu yana son bir yılda çeşitli iş cinayetlerinde en az bin 963 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Haber Merkezi

20 Temmuz 2016'da olağanüstü halin ilan edildiği günden bu yana çeşitli iş cinayetlerinde en az bin 963 işçi hayatını kaybetti.

İSİG Meclisi tarafından hazırlanan "OHAL'de iş cinayetleri" raporu açıklandı. 

Raporda şu tespitlere yer verildi: 

  • Özellikle 2016 yılı Şubat ayı ile başlayan ve OHAL sonrası devam eden süreçte iş cinayetlerinde büyük bir artış meydana geldi. Tespit edilebilen iş cinayeti sayısı 2 bine ulaştı. OHAL sonrası toplu iş cinayetlerinden ziyade, tek tek gerçekleşen iş cinayetleri çoğaldı ve seri ve sürekli bir biçim aldı. Bu durum işçilerin ülkemizde ve iş yerlerinde söz ve karar süreçlerindeki dışlanmasının pekiştiğini de ifade ediyor.
  • İş cinayetleri yaşanan iş kollarında yine ilk üç sırayı inşaat, tarım ve taşımacılık iş kolları aldı. Ancak tarım iş kolunda yüzde 10 civarında iş cinayetlerinde düşüş gözüküyor. Bu durumun temelinde ise gerek Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki sokağa çıkma yasakları sonrası yaşanan sosyal-siyasal durumun etkisi gerekse ülkemizde tarımın bir kenara atılmışlığı ve tarım alanlarının ranta açılmasının kısa vadede getireceği kar beklentisi yatıyor.
  • Dikkat çekici olan en önemli husus ise metal, madencilik ve enerji iş kollarındaki ölümlerin her geçen gün artış göstermesi. Yine gıda, kimya, tersane/liman, cam/çimento, ağaç/kağıt gibi sanayi iş kollarındaki ölümlerin oransal olarak artması yani iş cinayetlerinin sanayide yoğunlaşma eğilimi göstermesi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından bu yılın ilk yarısında Türkiye ekonomisinin yüzde 5 büyüdüğünün açıklanması ile bu hususu birlikte ele almanın önemi ortaya çıkıyor.
  • OHAL sonrası beş grev milli güvenlik ve sağlık gerekçeleri ile yasaklandı. Ancak yasaklanan sadece grev değil sendikal örgütlenme özgürlüğüdür. Oysa iş cinayetleri sadece işçilerin söz ve karar haklarının sağlanması ile azalabilir. İşçilerin örgütlenmesi zaten Türkiye’de birçok şekilde engellenmeye çalışılırken bu durum OHAL’le birlikte iyice keyfileşti. Yani devletin tepesinin, AKP sözcülerinin ifade ettiği “halka ve işçilere OHAL yok” söylemi sadece sözde kaldı. OHAL koşulları patronlar lehine ve işçiler aleyhine devam eden, bizim alanımızdan bakınca da iş cinayetleri rejimini kurumsallaştıran bir saldırı süreci olarak devam ediyor.