ODTÜ'nün taşeron işçileri sorun ve taleplerini anlattılar

ODTÜ'de çalışan taşeron işçiler, üyesi oldukları Genel-İş Sendikası Ankara 2 Nolu Şube yöneticileriyle birlikte basın açıklaması düzenleyerek sorun ve taleplerini dile getirdiler.

soL-Ankara

ODTÜ'de çalışan taşeron işçiler, üyesi oldukları Genel-İş Sendikası Ankara 2 Nolu Şube yöneticileriyle birlikte basın açıklaması düzenleyerek sorun ve taleplerini dile getirdiler. 

ODTÜ yerleşkesinde temizlik, çevre düzenleme, ağaçlandırma, yemekhane, danışma, yurtlar, teknik hizmet, ofis hizmetleri işlerinde çalışan taşeron işçiler, bugün bir basın açıklaması yaparak taleplerini kamuoyuna duyurdular. Tem-ser ve On-is adlı taşeron işçi şirketlerinin bünyesinde çalışan işçiler, üyesi oldukları Genel-İş Sendikası Ankara 2 Nolu Şube yöneticileriyle birlikte seslerini duyurmaya çalıştılar.

Katılımın güçlü olduğu gözlenen eylemde "İşçiyiz haklıyız kazanacağız", "ODTÜ uyuma emekçine sahip çık" ve "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atıldı. 

TAŞERON İŞÇİLERDEN 5 TALEP 

Yapılan basın açıklamasında şöyle denildi: 

"Her iki şirkette 1000'e yakın üyemiz olup 1 Ağustos 2015 ile 31 Aralık 2016 arasında geçerli toplu iş sözleşmemiz yürürlüktedir. Bizlerin de yüz binlerce taşeron işçisi gibi soruları ve talepleri birikmiştir. Yıllar geçmesine rağmen bu işçilerin sorunlarına çözüm üretilememiştir. Sorunların en köklü çözümü ve işçilerin en önemli talebi olan kadro karşılanmamıştır. Yüz binlerce inansın umutlarıyla oynanmış, seçimlerde verilen kadro sözü bir başka bahara kalmıştır. Tem-ser ve On-is firmalarının ihaleleri 31 Aralık 2016'ta bitecektir. Yeni ihale çalışmaları ODTÜ yönetimince başlatılmıştır. Yeni ihaleelri hangi şirketin alacağı biz işçileri bu aşamada ilgilendirmemektedir. Üniversitenin asli sahiplerinden olan biz işçilerin asıl muhatabı şirketler değil, üniversite yönetimidir. Dolayısıyla ihale şartnamesi hazırlanırken, işçilerin sorun ve taleplerinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Taşeron işçilik kalkmadan sorunlarımız çözülmeyecektir. Ancak sendikamız gündelik sorunları çözmek için de çalışmaktadır. Taleplerimiz şunlardır: Asgari ücretin azami ücret olarak uygulandığı düşük ücrete son verilmesi, üniversite kadrosunda çalışan diğer işçi kardeşlerimizle ikramiye ve sosyal haklar yönünden eşitliğin sağlanması, görev tanımlarının yapılarak şirket işçilerinin görev ve iş tanımı belirsizliğinin son bulması, kurum bünyesinde tüm çalışanlara eşit davranılması ve olanaklardan eşit yararlandırılması, diyalog mekanzimalarının işletilmesi..."   

ODTÜ'NÜN TAŞERON İŞÇİLERİNİN EYLEMİNE DESTEK

ODTÜ'de yetkili sendikalar Eğitim-Sen ,Tez-Koop İş ile Öğretim Elemanları Derneği eyleme destek verdi. Komünist Gençlik ve Komunist Partili Emekçiler de eyleme güçlü katılımla destek vererek işçi gazetesinin dağıtımını yaptılar.