Nutella ve Kinder çikolata üreticisi Ferrero'da işçi direnişi sürüyor...

Manisa'da Nutella, Kinder gibi çikolata markalarını bünyesinde barındıran İtalyan Ferrero fabrikasında greve çıkan işçiler, direnişlerini sürdürüyorlar. Grevin 4. gününde işçi dayanışması büyüyor. Bir Ferrero işçisi grevi ve direnişi soL'a anlattı.

soL-Manisa

Manisa'da Nutella, Kinder gibi çikolata markalarını bünyesinde barındıran İtalyan Ferrero fabrikasında greve çıkan işçiler, direnişlerini sürdürüyorlar. Grevin 4. gününde işçi dayanışması büyüyor. Bir Ferrero işçisi grevi ve direnişi soL'a anlattı. 

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve Nutella, Kinder gibi çikolata markalarını üreten İtalyan Ferrero fabrikasında işçiler greve çıktı. Tek Gıda-İş Sendikası'nın yetkili olduğu Ferrero’da toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle grev kararı alınmıştı.

FERRERO'DA GREV 4. GÜNÜNDE

Ferrero'da 10 Ekim Pazartesi sabahı başlayan grev 4. gününe girerken, işçi dayanışması giderek büyüyor. Fabrikada 4 yıldır üretim bölümünde çalışan ve sendika temsilcisi de olan bir işçiyle yaptığımız kısa söyleşiyi yayınlıyoruz. 

- Kaç yıldır bu fabrikada çalışıyorsunuz?

- 4 yıldır üretim bölümünde çalışmaktayım.

- Fabrikada kaç işçi çalışıyor ve sendikalaşma oranı nedir?

- Toplam 150 çekirdek kadro var, ancak sözleşmeli ve stajyer dahil sezonluk çalışanları da içine alırsak, toplam 180-190 işçi var diyebiliriz. İş yerimizde şu anda Türk-İş'e bağlı Tek Gıda-İş Sendikası yetkili. Fabrikada sendikaya üye 140 işçi arkadaşımız var ve bu arkadaşlarımızdan 98'i greve katılmış durumda.

- Grev süreci nasıl gelişti? 

- Haziran ayInda sendikamıza yetki verildikten sonra Temmuz ayında iş verenle masaya oturduk. Bizim isteklerimiz öncelikle 1 Ocak 2016'dan geçerli olmak kaydıyla yüzde 23 zam oldu. İşveren, geriye dönük hesabı kapattıklarını ve yüzde 23 zam oranını kesinlikle kabul etmeyeceklerini söyleyince görüşmeler bitti. Daha sonra yapılan ikinci görüşmede bazı konularda uzlaşma yoluna gittiler. Öncelikle geriye dönük hakları, anlaşacakları zam oranı için kabul ettiler, ancak zam oranı için bize verdikleri rakam yüzde 5 oldu. Bir başka teklifleri dei bizim 2 yıllık sözleşme isteğimize karşılık, onların karşılarına tekrar tekrar çıkmamamız için 3 yıllık sözleşme oldu. Sendikamız ise yapılan bu tekliflerin asla kabul edilemez olduğunu belirtti ve yeniden taleplerini sundu. Buna göre 2016 ve 2017 yıllarını kapsayacak ve ilk yıl için yüzde 23 zam, 2 ton yakacak yardımı, 500 lira Ramazan bayramı yardımı, 750 lira Kurban bayramı yardımı, ilkokul için yıllık 500 lira, lise ve üniversite icin yıllık 750 lira talep ettik. Ancak işveren hem zam oranını, hem de sosyal hakların hiçbirini vermeyeceklerini soyledi ve görüşmeler bitti. 

- Bundan sonra süreç nasıl devam edecek? 

- Öncelikle toplu iş sözleşmesi imzalanmadan üretime başlamayacağız. Grevimizin ve sendikamızın sonuna kadar arkasındayız ve taleplerimiz işveren tarafından karşılanmadan fabrikaya girmeyeceğiz.

- Son olarak patrona söylemek istediğiniz nedir?

- Öncelikle işverenin şunu bilmesini istiyoruz, biz bu fabrika için gece gündüz çalışıyoruz, emeğimizi veriyoruz. Bir insan için emeğinden daha değerli ne olabilir, ama tabii karşılığını da istiyoruz. İsteğimiz insanca yaşam ve çalışma koşulları ile alınterimizin karşılığını almak. Bu grevin sonunda, örgütlü mücadelemizin galip geleceğini biliyoruz. Çünkü örgütlülüğün önünde hiçbir güç duramaz. Yaşasın örgütlü işçi sınıfı...