Nike ve Puma fabrikalarında çalışan 500'ün üzerinde işçi hastanelik oldu

Kamboçya'da Nike, Puma, Asics ve VF Corporation için ayakabbı üreten fabrikalarda çalışan 500'ün üzerinde işçi, 5 ay içerisinde hastanelik oldu.

Dış Haberler

Nike, Puma, Asics ve VF Corporation'a ayakkabı üreten 4 fabrikada çalışan 500'ün üzerinde işçi, 5 ay içerisinde hastanelik oldu.

The Observer'ın haberine göre, 3 günde 360 işçinin bayıldığı bildirilirken, fabrikalarda benzer bayılma vakalarının sıklıkla görüldüğü aktarıldı.

İşçiler benzer pek çok olay yaşadıklarını aktararak, hayatları için endişe ettiklerini bildirirken, Danimarkalı araştırma grubu Danwatch, konuyla ilgili işçiler, sendikalar, doktorlar, yardım kuruluşları ve hükümet görevlileriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

'HAVA İŞÇİLERİ HASTA EDİYOR'

Fabrikalarda havalandırma sistemlerinin kötü olduğu kaydedilirken, fabrikanın "çok sıcak" olduğu ve havasının işçileri hasta ettiği aktarılıyor.

Puma tarafından yapılan açıklamada fabrikalardaki sıcaklığın 31 santigrad derece olduğu, ancak 35 santigrad derecenin de görülmesinin "muhtemel" olduğu kaydedildi. Fabirkalarda yapılan ölçümlerse, 37 santigrad dereceye kadar artan hava sıcaklıklarını gösterdi.

Fabrikaların yalnızca belirli bölümlerinde soğutma sistemleri olduğu söyleniyor.

'3 AYLIK SÖZLEŞMELER STRESİ VE YORGUNLUĞU ARTIRIYOR'

İşçilerin 3 aylık sözleşmelerle çalıştıkları kaydedilirken, bu durumun işçilerin stresini ve yorgunluğunu artırdığı, sözleşmelerinin sürmesini isteyen işçilerin daha çok çalışmayı kabul etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Asgari ücretin 153 dolar olduğu Kamboçya'da, açlık sınırının 393 dolar olduğu bildiriliyor.

'BAYILMALAR AZALDI'

Kamboçya'nın çalışma bakanlığından Cheav Bunrith, bayılmaların azaldığını öne sürerek, 2015'te 1800 olan bayılan işçi sayısının, geçtiğimiz yıl 1160'a düştüğünü söylüyor.

Konuyu araştıran kuruluşlarsa, devletin konuyla ilgili adım atmadığını belirterek, "eğer işçiler bayılıyorsa ciddi bir şeyler yapmalısınız" diyor.