Modern köle pazarlarının yeni adı: İstihdam fuarı

Ülkedeki emekçi kesimin neredeyse yüzde 20'si işsiz. AKP ise emekçilerin aleyhine olan bu durumu modern köle pazarları olarak bilinen 'istihdam fuarları'nı destekleyerek avantaja çevirme derdinde.

Haber Merkezi

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı işsizlik rakamlarına göre yüzde 10,4 olan ancak resmi kayıtların dışında bu rakamın neredeyse iki katı kadar olan işsizlik, AKP'nin gizleyemediği bir gerçek halinde. 

Türlü yollar deneyerek kısa süreli işsizlik oranını azaltmaya yönelik hamleler yapan AKP, "işçi pazarı" olarak hatırlanan ve emekçilerin düşük ücretlere "kiralandığı" pazarları modernleştirerek, patronların hizmetine sundu. 

Adına "istihdam fuarı" denilen modern köle pazarlarının Mart ayındaki ilk durağı turizm cenneti Antalya oldu. Antalya'daki patronların hizmetine sunulan fuar alanı "İş arayanlarla iş verenler İstihdam Fuarı'nda buluştu" sloganıyla pazarlandı. 

SUÇLUYU BULDULAR

Ucuz işgücü aranan fuarda birçok şirket stant açarken, iş bulma umuduyla fuara giden binlerce emekçi AKP'nin "işsizlik" yalanını bir kez daha gözler önüne serdi. 

AKP'li belediye başkanından valisine pek çok ismin katıldığı fuarda yapılan açıklamalarsa hiç şaşırtmadı. 

Fuara katılan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, işsizliğin sorumlusu olarak emekçileri gösterdi. "Türkiye’de hep işsizlik rakamı konuşuluyor" diyen Karaoğlu, "Türkiye’de biraz işsizlikten çok iş beğenmemezlik var. Bir de mesleksizlik var. Ne iş yaparsın diyorsunuz, 'Valla her işi yaparım' diyor. Her işi yaparım diyen kişi aslında hiçbir işi yapamadığı için onu söylüyor" diye konuştu. 

Vali Karaoğlu ile neredeyse aynı konuşmayı yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin AKP'li Başkanı Menderes Türel ise, "29 Şubat 2018 yılına kadar geçen sürede 23 bin 696 vatandaşımız iş müracaatında bulunmuş. 13 bin 143 kişiyi iş bulmak üzere çeşitli firmalara yönlendirmişiz. Bu kişilerden 7 bin 119’u işe girmiş. Bu başvuru sayısından 10 bin 138’i belediyede iş yoksa, 'hadi bana eyvallah' deyip gitmiş. Bin 856 kişi ise iş yönlendirmesine dahi gitmemiş. Ortalama yüzde 50’si bize gelen müracaatların iş beğenmemiş. Geriye kalan kişilerin yüzde 63'ü işe yerleştirilmiş" diyerek suçun emekçilerde olduğunu öne sürdü. 

Antalya İstihdam Fuarı'nı (ANİF) 18 Mart'a kadar 20 binden fazla kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.