Metro işçileri 37 mağazada greve hazırlanıyor

Sosyal İş’e örgütlü Metro Grossmarket işçileri toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya varamayınca Metro mağaza ve deposuna grev kararını astı. Grev uygulamasının ise yasal prosedür olan 60 gün içeresinde gerçekleşmesi bekleniyor.

DİSK'e bağlı Sosyal İş ile Metro Grossmarket arasında süren 6. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlığa girmesiyle işçiler grev kararını iş yerlerine astı.

Sendika ile işveren arasındaki görüşmelerde 41 maddede anlaşmaya varılsa da taraflar parasal hakları düzenleyen maddelerde anlaşmaya varamadı. Metro işvereninin “yılda 4 ikramiye” hakkını, 2015 yılı ücretine giydirmeyi teklif etmesi sendika tarafından kabul görmedi.

Görüşmelerde, arabulucu aşamasından da anlaşma çıkmaması üzerine sendika grev kararı aldı. Alınan grev kararı doğrultusunda aralarında Bursa'daki Osmangazi ve Nilüfer şubelerinin de bulunduğu 37 metro mağaza ve deposuna grev kararı asıldı

TEKLİF HAKLARI GERİYE GÖTÜRÜYOR

Konuyla ilgili sendikanın yaptığı açıklamada, haklarda geriye yönelik taleplerin kabul edilemeyeceği belirtilerek "Toplu iş sözleşmesinin temel amacı işçilerin hak ve ücretlerini korumak ve iyileştirmektir. Ancak Metro işvereninin ısrar ettiği teklif, iyileştirmeden ziyade mevcut hakların ciddi biçimde gerilemesine yol açacak niteliktedir. Dolayısıyla bu teklif uzlaşma zemininin daralmasına yol açmıştır. Üyelerimizin 11 yıllık kazanılmış hakkının geriye götürülmesi ise kabul edilebilir değildir" denildi.

Sosyal İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk, konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Haklarımızı geriye götürmeyecek, adilane teklifleri her an müzakere etmeye hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz" dedi.