'MESS ile aynı masaya oturmayacağız!'

Birleşik Metal-İş Sendikası, Gaziemir'de düzenlediği basın açıklamasında grevin yasaklanmasının kabul edilemeyeceğini ve mücadelenin daha yoğun, daha kitlesel olarak sürdürülmesi kararlılığında olduklarını belirtti.

Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS), Gaziemir Serbest Bölge girişinde bir basın açıklaması düzenledi; DİSK, KESK, TMMOB, TBB gibi emek örgütlerinin de açıklama yaparak destek verdiği eylem, Mahle, Delphi ve "serbest bölge"deki diğer fabrikalarda çalışan işçilerin kitlesel katılımıyla, yüzlerce işçinin katıldığı hükümet karşıtı bir protesto gösterisine dönüştü. Eylemde bir konuşma yaparak, “İşçi sınıfının ve sendikacılık hareketin içinde bulunduğu kötü koşullardan çıkışı için büyük önem taşıyan 2015 metal grevlerinin yasaklanması ve sermaye egemenliğinin tahkim edilmesi kararının ardından toplanan Başkanlar Kurulumuz, mücadelenin daha yoğun, daha kitlesel ve her türlü platforma taşınarak sürdürülmesi kararlılığındadır" diyen BMİS İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, “Grev hakkımızı yasaklayan, sermayenin sömürü düzenini güvence altına alanlarla ve bu sürecin gerçek örgütü MESS ile aynı masaya oturmayacağız” ifadelerini kullandı.

Çeltek, yaptıkları işlerin milli güvenliği ilgilendirmediğini, eğer bu iddia doğruysa, işçilerin daha iyi maaş almaları gerektiğini belirterek, Türk Metal sendikası ve MESS’in danışıklı döğüş içinde olduğunu ima etti. Ali Çeltek, grup sözleşmesinin derhal sonlandırılarak, her fabrika/işletme için ayrı ayrı sözleşmelerin yapılmasının gerektiğini, bunu MESS’in engellediğini ve hem toplu sözleşme haklarının, hem de hükümetin grevleri ertelemesiyle, anayasal hak olan grev haklarının gasp edildiğini vurguladı ve “bunları, onların yanına bırakmayacağız, bugün başka bir mücadele evresine girdik” dedi.

Greve desteğe gelen emekli ESHOT işçisi Müslüm Yaycı da, "80 öncesinde sendikalarda sosyalizm eğitimi ve sendikalarda da sınıf sendikacılığı yapılıyordu, bugün yaşadığımız bu süreç sendikaları ve işçi sınıfını aynı yola sokarsa güzel bir kazanım olur; işçi sınıfının haklarını, sadece işçi sınıfı siyaseti yapanlar savunabilir” dedi. 

BMİS işyeri temsilcisi, metal işçisi Ozan İncedere de yaşanan süreçle ilgili soL’a, “5 yıllık işçi asgari ücretten 50 lira fazla alıyor. 10 yıllık işçi 1400 lira ücret alıyor ve hem ekonomik hem de sosyal haklarımız gün geçtikçe geri gidiyor. Türk Metal Sendikası ve MESS kendi aralarında anlaşıp önümüze asla kabul edemeyeceğimiz bir tablo koyuyorlar; 3 yıllık olarak imzalanan bu sözleşme, insani değil. Grev sürecine giremeyeceğimizi düşünüyorlardı, 'hepinizin borçları var buna dayanamazsınız dediler' şeklinde değerlendirmelerde bulundu. Beyaz yakalı işçilerin de kendilerini desteklediğini söyleyen İncedere, “Fabrikalarda yapılan grev oylamalarında, sandıklardan işçi sayısından çok oy çıkması bunu gösteriyor; beyaz yakalı işçiler, mühendisi ile muhasebecisi ile kendilerine dayatılan koşullardan rahatsızlar” diyerek MESS'in yaratmaya çalıştığı grev kırıcılığı tablosunun gerçekçi olmadığını söyledi. 

Grev oylamalarında da hüsrana uğrayan MESS’in bazı işletmelerin dağılma sürecine girdiğini bu nedenle de hükümetin grevleri sudan bir sebeple ertelediğini söyleyen İncedere, sorunun kaynağına, kapitalizme bakmak gerektiğini düşünüyor. Metal işçisi İncedere, işçi sınıfının çıkarlarını savunan işçilerin hızla örgütlenmesi gerektiğini ve bunun ölüm kalım meselesi olduğunun altını çiziyor. Eyleme destek veren TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın ve DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı birer açıklama yaparak BMİS’e destek verdiler.