Mehmet Şimşek ‘vergi adaletini’ keşfetti

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün Vergi Usul Kanunu’nda yapılacak değişiklikler hakkında konuştuktan sonra, Twitter’da “vergi adaleti” hashtagi’yle bir karikatür paylaştı. Şimşek, son 6 yıldır Maliye Bakanı...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün Vergi Usul Kanunu’nun yeniden yazımıyla ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını belirten Maliye Bakanı, yarım asırlık kanunda yapılan değişikliklerin “büyük bir reform niteliğinde” olduğunu savundu. Şimşek, kanunda yapılacak değişiklikler üzerine yapılan çalışmaların Eylül 2013’te başladığını kaydetti.

Şimşek şunları söyledi: “Yazım sürecinde Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), üniversiteler, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Barolar Birliği gibi konunun ilgilisi olan kuruluşların görüşleri alındı. Vergi Konseyi tarafından daha önce hazırlanmış Vergi Usul Kanunu taslağı da incelendi. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı'nın daha önce verdiği görüşler, mahkeme kararları, konuyla ilgili görüş, öneri ve makaleler de titizlikle değerlendirildi, vergi usul hukukuna ilişkin uluslararası uygulamalar analiz edildi. Aralık 2014'ten itibaren de Vergi Usul Kanunu, müesseseler bazlı ele alınarak madde yazım çalışmalarına yoğunluk verildi ve şuan itibariyle madde yazımları neredeyse tamamlandı.”

‘VERGİ ADALETİ’ KARİKATÜRÜ

Kanunda yapılacak değişikliklerin detayları önümüzdeki günlerde açıklanacak. Maliye Bakanı dün, konuyla ilgili bilgi verdikten sonra Twitter hesabından bir karikatür paylaştı.

Şimşek’in “vergi adaleti” hashtagi’yle paylaştığı karikatürde, geminin üst kısmında “vergiden muaf, çok uluslular” yazan bölümde içkilerini yudumlayan zenginler görülüyor. Alt tarafta kürekleri çekenlerin bulunduğu bölümün yanında ise "vergi mükellefleri" yazıyor.

Mehmet Şimşek, 29 Ağustos 2007’de Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olduktan sonra 1 Mayıs 2009’da bu makamdan ayrılarak Maliye Bakanı oldu. Başka bir ifadeyle bugün vergi adaletini keşfeden Bakan Şimşek, son 6 yıldır Maliye Bakanı, son 8 yıldır da ekonomiden sorumlu en üst makamlarda bulunuyor.