Medlog Lojistik işçilerinin direnişi 35'inci gününde

Sendikalı oldukları gerekçesiyle patronlar tarafından işten çıkartılan MSC/Medlog Lojistik işçilerinin beş ayrı bölgede sürdürdükleri direniş 35'inci gününe ulaştı.

Haber Merkezi

Sendikalı oldukları gerekçesiyle patronlar tarafından işten çıkartılan MSC/Medlog Lojistik işçilerinin beş ayrı bölgede sürdürdükleri direniş 35'inci gününe ulaştı. 

Dünyanın ikinci büyük konteyner operatörü MSC'nin (Mediterranean Shipping Company) Türkiye’deki işletmesi olan Medlog Lojistik’te çalışan 600 işçinin büyük çoğunluğu anayasal haklarını kullanarak Nakliyat-İş Sendikası'na üye oldular. Sendikalı oldukları için 130'un üzerinde işçi işten çıkartıldı.

Bunun üzerine Medlog'un İstanbul Esenyurt, Kocaeli Gebze, Bursa Gemlik, İzmir ve Mersin’deki iş yerlerinde direnmeye başlayan işçiler, direnişlerinini 35'inci gününü doldurdular. 

SENDİKADAN AÇIKLAMA YAPILDI

Nakliyat-İş'ten yapılan açıklamada şöyle denildi: 

"5 Eylülde MSC Genel Müdürlüğü önünde kitlesel basın açıklaması yapılmış, MSC/ Medlog Lojisitiğin işçilerin anayasal haklarına saygı gösterilmesi istenmiştir. OHAL gerekçe gösterilerek Gemlik’te direnişimiz yasaklanmış buna karşılık 23 Eylül’de Gemlik’te polisin basın açıklamasını yaptırmayacağız demesine karşın basın açıklaması yapılmış. Polis müdahalesinde 4 işçi gözaltına alınmıştır. Ancak polis, basın açıklamasın da gözaltına aldığı işçileri kararlı duruşumuzun karşısında serbest bırakmak durumunda kalmıştır. 28 Eylül Çarşamba günü beş bölgeden gelen işten atılan işçilerin tamamının katılımı ile MSC Genel Müdürlüğü bahçesi işgal edilmiştir. Saatlerce orada kalınmıştır. Polis zor kullanarak bahçe dışına işçileri çıkarmıştır. Bu tarihten İtibaren Direniş MSC Genel Müdürlüğünün önüne taşınmış, Esenyurt Depodan atılan işçilerle direniş burada devam etmektedir. 

Bu arada işten atılan tüm işçiler için işe iade ve sendikal tazminat davaları açılmıştır. Mersin Adliyesi önünde işe iade ve sendikal tazminatlarının açıldığının duyurusu için basın açıklaması yapılmıştır. Kanunsuz lokavt uygulayan Medlog Lojistik işvereni hakkında sendikamız suç duyurusunda bulunmuş ve kanunsuz lokavtla ilgili davalar açılmıştır. Üyemiz işçilere baskı yapan işveren ve vekilleri hakkında suç savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.

 

Birleşik Metal-İş, Sosyal-İş, Gıda-İş, Cam Keramik-İş sendikalarından TOLEYİS İzmir İl Temsilciliği, direnişimize destek ziyaretleri gerçekleştirilmiş sınıf dayanışmasından bulunulmuştur.
Sendikamıza bu süreçte üyesi bulunduğumuz uluslararası sendikalarda gerek eylem yaparak gerekse basın açıklaması yaparak yurt dışından da destek olmaktadırlar. ITF (Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu) DSF (Dünya Sendikalar Federasyonu) ve PAME (Tüm Mücadeleci İşçiler Cephesi), Portekiz’den FACTRANS bu mücadelede uluslar arası dayanışmasını ve desteğini göstermektedir.

Direnişimizin en başında söylediğimiz gibi MSC işvereninin olduğu her yer bizim için direniş ve mücadele alanıdır. Bir kez daha MSC/Medlog Lojistik işverenini, uluslararası ve ulusal sözleşmelerle, anayasa ve yasalarla güvence altına alınan örgütlenme, sendikaya üye olma hakkına saygı göstermeye çağırıyoruz."