McDonald's işçileri İngiltere'de greve hazırlanıyor

İngiltere'deki McDonald's işçileri, 4 Eylül'de greve gidecek.

Dış Haberler

İngiltere'de ilk kez, McDonald's'ın iki restoranındaki işçiler, 4 Eylül'de greve gidecekler. İşçiler bu tarihi, ABD'deki "emek günü" nedeniyle seçti.

Ülkenin güneydoğusunda, Cambridge ve Crayford'daki restoranda çalışanların yüzde 95,7'si, geçtiğimiz ay içinde grev lehinde oy verdi.

Grevin Pazartesi sabahı erken saate başlaması planlanıyor. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de, Londra Westminster'de bir araya gelecek olan işçilerin mitinginde konuşma yapacak.

İşçiler saat başına 12 dolar asgari ücret ve sıfır saat sözleşmelerinin bitmesini talep ediyorlar. İşçi ve patronlar arasında sabit maaş ve sabit çalışma saati anlaşmasını ortadan kaldıran “sıfır saat sözleşmesi” son birkaç yıl içinde İngiltere’de gittikçe yaygınlaştı.

Şu anda, İngiltere'de asgari ücret 25 yaş ve üzeri için 9,70 ABD doları;  21 ila 24 yaşları için 9,1 ABD doları düzeyinde. 

McDonald's personeli, şirket geçtiğimiz yıl düşük ücretler ve sıfır saat sözleşmesini kaldırma sözü vermesine rağmen, hiçbir saat garantisi olmadan çalışıyor.

Şirketin Crayford'daki işçisi Shen Batmaz, BFAWU Bakers ve Müttefik Gıda İşçileri Sendikası tarafından yayınlanan bir basın bülteninde; " İngiltere'deki bu grev, adil maaşlar ve iyi çalışma koşullarını savunan küresel bir hareketin bir parçası" ifadelerini kulandı.

McDonald's çalışanlarının dünya çapında maruz kaldıkları koşullar, derin bir sömürü olarak tanımlanıyor.

Grev planı, fast food işçileri için önemli kazanımlar elde eden, ABD'deki "15 dolar" hareketinin liderliğini izliyor.