Mayıs ayındaki otomotiv grevinde işten atılan 55 işçi işe iade edildi

Geçen mayıs ayında Bursa ve Kocaeli merkezli olarak başlayan otomotiv grevi sırasında Türk Metal Sendikası'ndan istifa ederek Birleşik Metal-İş'e üye olan ve eylemlere katılan Enpay fabrikasından 55 işçi işten atılmıştı. Mahkeme işçilerin işe iadesine ve sendikal tazminat ödenmesine hükmetti.

Geçen mayıs ayında Bursa ve Kocaeli merkezli olarak başlayan otomotiv grevi sırasında işten çıkarılan 55 işçi, mahkeme kararıyla işe iade edildi. 

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır’ın haberine göre, grevler sırasında işten atılan 55 işçi mahkeme kararıyla hem işe iade, hem de sendikal tazminat hakkı kazandı.

Kocaeli’deki ENPAY fabrikasında da Türk Metal Sendikası’ndan istifa ederek eylemlere katılan, sonrasında da Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan işçiler, tazminatsız olarak işten atılmıştı. Kocaeli 3. İş Mahkemesi. 55 işçinin açtığı ilk davada işçiler lehine karar verdi.

16 AYLIK TAZMİNAT

Mahkeme kararında, iş sözleşmesinin işveren tarafından feshdilmesini, yani işçilerin işten çıkarılması kararlarını iptal etti. İşçilerin işe iadesine karar veren mahkeme, işvereni “işçinin başvurusu, işverenin işe başlatmamasına bağlı olmaksızın” 1 yıllık ücret tutarında sendikal tazminata da mahkûm etti.

Mahkeme, işçilere çalıştırılmadıkları 4 aylık süredeki ücretinin de ödenmesine hükmetti. Karara göre işçiye toplamda 16 aylık tazminat ödenecek. Ayrıca eğer işveren işçiyi işe başlatmazsa işçinin kıdem tazminatı ve ihbar tazminatını da ödeyecek.

"KARAR ÇOK ÖNEMLİ, EMSAL NİTELİĞİNDE"

Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu, karar nedeniyle çok sevinçli olduklarını söyledi. Kararın çok önemli olduğuna dikkat çeken Serdaroğlu, şunları söyledi:

"Karar emsal olacak. İşçilerin işten çıkartılması mahkeme tarafından kabul edilemez görüldü. Eylemlere katıldıkları için işten atılan bin 500 işçi bu karardan etkilenecek. Bu karara göre işçiler istediği gibi sendikal tercihlerini yapabilecek. Renault fabrikasında 4 bin işçi sendikamıza geçti. Diğer fabrikalarda da sendikamıza geçmek isteyen işçiler işten atılma baskıyla engelleniyordu. Karar işten atılma tehdidini de bir noktada engelleyebilecek bir karar. Türkiye işçi sınıfının mücadelesinin önünü açacak bir karar.”