Madendeki işçilerin eylemine Kilimli halkından destek

Zonguldak'taki madencilerin eyleminin 6. gününde Kilimli ilçesinde halk madencilere destek vermek için toplandı.

Zonguldak'taki madencilerin eyleminin 6. gününde Kilimli ilçesinde halk madencilere destek vermek için toplandı. Kilimli Cumhuriyet Meydanı'ndan madene yürüyen yüzlerce kişi "maden işçisi köle değildir" sloganları attı. Maden önündeki polis barikatına gelen yürüyüşçülerden sadece madenci yakını kadınlar içeri alındı.

Kilimli İlçesi Gelik Beldesi'nde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş'e.bağlı Balçın Madencilik'te çalışan 245 maden işçisinin 4 aydır maaşlarını alamaması üzerine geçen hafta maaşlarını alabilmek için madende açlık grevi başlatan 85 işçiden şu ana kadar 15'i rahatsızlanarak ocaktan çıkarıldı. Talepleri karşılanana kadar eylemi sürdüreceklerini söyleyen 70 işçi ise yer altında eylemlerine devam ediyor.

Açlık grevine devam eden 70 işçi, dışarıdaki yakınlarına ve mesai arkadaşlarına mesaj yollayarak 'kararlı' olduklarını ve mücadeleye devam edeceklerini yineledi. 

Öte yandan eylemin ardından dağılan ve aralarında Maden Mühendisleir Odası Başkanı'nın da olduğu kitleye, Kilimli ilçesinde bir grup demir çubuk ve soplarla saldırdı. 

Nisan ayında "paralel" operasyonu sonrası kayyum yönetimine verilen madende işçilerin ödenmeyen maaşlarıyla ilgili belirsizlik sürüyor. Dün dayanışma eylemine yapılan çağrı üzerinde bugün kayyum heyeti, maaşların en son kayyum atanan Erba Madencilik'te satışa hazır tespit edilen 5 bin ton kömürün satılarak ödenmesini planladıklarını açıkladılar. Ancak işçiler bununu eylemi kırmaya dönük bir adım olabileceğinden şüphe ediyorlar. Nitekim bir özel maden sahibinin o kömürün kendisine ait olduğu ve yıkanması için oraya gönderdiğini iddia ettiği belirtildi.