Madende can pazarı sürüyor: İşçiler barikatı aştı, maden girişine geldi

Kilimli'de madende açlık grevi yapan işçilerin dün ocak ağzına yaptıkları göçüğün nedeni ortaya çıktı. Polisin işçilere destek vermeye çalışanlara karşı kurduğu barikat üzerine işçiler ocağın ağzına göçük yaparak kendilerini içeri kapatmış durumdalar. Dışarıda bulunan madenciler ve yurttaşlar polis barikatını aşarak maden girişine kadar geldi.

Ali Somel -soL

Kilimli'de kayyuma devredilen Deka Madencilik A.Ş. işçilerinin maden ocağında sürdürdükleri açlık grevi 9. gününe girdi. Emniyet müdürü işçilerin yanına giderek onları madenden çıkarmaya, eylemlerine son vermeye ikna etmeye çalışıyor. 

'VALİ VE EMNİYET MÜDÜRÜ SORUMLU'
Dün bir açıklama yapan Vali Kaban, "Sağolsunlar, şu an itibariyle oradaki kömürün Eren Enerji'ye nakledilmesi başlıyor. Öğleden sonra avans alınmak suretiyle işçilerimizin maaşların ödenmesine başlanacaktır. Ben bunun müjdesini vermek istedim" dedi. 

Ancak işçiler sadece alacaklı oldukları 4 aylık ücreti değil, ki bu konuda da henüz bir adım atılmış değil, ihbar/kıdem tazminatlarını da istiyorlar. Çünkü kayyum atanan madenin geleceği meçhul. 

Vali ise açıklamalarında, basına da yansıdığı şekliyle, bir miktar parayla bu işi sonlandırmaya niyetli görünüyor. Bu sabah Zonguldak Valiliği'nden yapılan açıklamada “İşçilerimize Merkez Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan kişi başı 250 TL, yine söz konusu işçilerimize ikamet ettikleri İlçe Vakıflarından da 250 TL olmak üzere toplam 500 TL ödeme yapılacaktır" denildi. Bu işçilerin almaya çalıştıkları haklarının yanında ancak bir sadaka niteliği taşıyor. 

İşçiler de buna güvenmiyor ve tazminatlar dahil tüm alacaklarını istiyorlar. 

Ocağı ziyaret eden CHP heyetinden Malatya milletvekili Veli Ağbaba, "Vali telefonda dalga geçer gibi idare mahkemesine başvurun diyor. İdare mahkemesinden 15-20 gün sonra, 1 ay sonra cevap alın diyor. Bu çocukların canını kimse düşünmüyor. Bu insanlara bir şey olursa onların ölümünden vali ve emniyet müdürü sorumludur" açıklaması yaptı.

VALİ'DEN İŞÇİ DÜŞMANI SÖZLER
Zonguldak Valisi Ali Kaban,  eylem yapan işçilerle ilgili "İddia olunduğu üzere içerideki işgalcilere şekerli su ve su takviyesi yapılmadığı hususları tümüyle manipülasyondan ibarettir" dedi.

Kendisini işçilerden yana göstermeye çalışan valiliğin maaşların ödenmesini güvenilir olmayan şirketlere bırakması ve emniyet ablukasını savunması işçilerin hayatını tehlikeye atıyor.

Zonguldak Valisi Ali Kaban, dün basına yaptığı açıklamada "Emniyet müdürlüğünde çalışanlarımız günlerdir bu arkadaşlarımızın güvenliği için başlarında bekliyorlar. ... İşçinin emeğinin alın terini vaktinde ve herhangi bir hileye hurdaya fırsat vermeden vaktinde yatıran şirketlerimiz olsun, böyle sahte üç kağıt üzerine kurulmuş yapılar olmasın" dedi. Eren Enerji isimli şirketin elindeki kömürün satılarak işçilerin maaşlarının ödeneceğini açıklayan Vali şirkete teşekkür etti. Ancak söz konusu kömürün başka bir özel maden sahibine ait olduğu ve kömürü kullandırmak istemediği iddiası önceki gün basına yansımıştı. Nitekim Vali söz verdiği halde maaşlar dün ödenmeye başlanmış değil.

Dün Hürriyet gazetesine açıklama yapan işçi temsilcisi Ömer Kaplan, "İçeride bir sıhhiye eğitimi alan kardeşimiz vardı. O da rahatsızlandığı için çıkarıldı. Şu anda bir çalışma yok. Öylece bekliyorlar. Polis sıkı güvenlik önlemi aldı. Kimseyi madenin ağzına yaklaştırmıyor" dedi. Vali Kaba  "Sürekli gaz ölçümleri yapılmaktadır, sürekli kendilerinin sağlığını etkilemeyecek tarzda emniyet mensubu arkadaşlarımız tarafından destek verilmektedir" açıklaması yaptığı halde maden girişinin kapanması sonrası gaz ölçümlerinin de yapılamayacağı ve bunun büyük tehlike arz ettiği söyleniyor.

BARİKATI AŞTILAR

Madenin dışında toplanan madenciler ve yurttaşlar polis barikatını aşarak madenin girişine geldi. Burada bir polis barikatı daha  bulunuyor. Madencilere destek için gelen yurttaşlar tarafından yemek getirileceği öğrenildi. Polislerin, destekçi yurttaşlar tarafından getirelecek olan yiyecek ve içecekleri içeri almamayı konuştukları bilgisi geçildi. Öte yandan kayyum heyetinin madene geldiği bildirildi.

İŞÇİLERE SADAKA GİBİ TEKLİF 
Kayyum heyeti, madenin önünde bir açıklama yaptı. İşçilerin parasını vermek yerine, 1000'er lira vereceklerini duyuran heyet sadak gibi teklifi kabul etmek isteyen işçileri barikatın arkasına çağırdı. İşçiler ise kayyumun sadaka teklifine tepki gösterdi ve teklif edilen parayı reddettti.

Direnişteki madencilere ilişkin RS FM'den Yavuz Oğhan'a konuşan CHP'li Veli Ağbaba, madencilerin direnişyle ilgili "Vali ve emniyet grev kırıcı gibi davranıyor" ifadelerini kullandı. Ağbaba açıklamasında "Emmiyet ve vali eylem kırıcı gibi davranıyor. İnsanların anayasal haklarını engelliyorlar. Gördüğümüz manzaraya inanamadık. Bizi 4-5 çevik kuvvet otobüsü karşıladı. Epey uğraştıktan sonra sahaya girdik. Madenin ağzında emniyet müdür vardı, giremeyeceğimizi söyledi. Nedenini sorduk, cevap vermedi. Vali'yi aradık; o da böyle bir karar aldıklarını ifade etti. İşçilerle temasımızı engellediler" dedi.