Krizin faturası yine emekçilere kesildi: Değerleme uzmanları işten çıkarılıyor

ABD yaptırımlarıyla hız kazanan TL'nin değer kaybı ve artan faizler nedeniyle konut satışları yavaşlarken, inşaata bağlı birçok alanda işten çıkarmalar başladı. Yaşanan yoğun işten çıkarmaların son örneği değerleme uzmanları olurken, birçok kişi kısa sürede işsiz kaldı. Kredi talepleri azalınca birçok şirket daha önce uzun çalışma saatleriyle sömürdüğü birçok emekçiyi işten çıkarma yoluna…

Haber Merkezi

Artan döviz ve konut faizlerinin ardından kredi taleplerinde büyük bir azalma yaşanıyor. Bugün açıklanan GSYH verileri, kamu desteklerinin yoğun olduğu, konut faizlerinin düşürüldüğü ikinci çeyrekte bile inşaat büyümesinin yüzde 0,6'ya gerilediğini gösteriyor. Üçüncü çeyrekte sektörün daraldığı tahmin ediliyor. İnşaat ve gayrimenkul şirketleri işlerdeki azalmanın faturasını büyük bir hızla emekçilere ödetmeye başladı. 

İnşaat sektöründe durgunluktan daralmaya geçen tablo birçok farklı iş kolundan emekçileri işsiz bırakırken, son dönemde işten atılma ve hak kayıplarıyla tehdit edilenler arasına gayrimenkul değerleme uzmanları da eklendi.

Bankalara yapılan kredi başvurularında konut ve arsa incelemeleri yapıp değer belirleyen uzmanlar, kredi talepleri durunca işten atılmaya başlandı.

Konuya ilişkin soL'a bilgi veren bir değerleme uzmanı, "Bankalara yapılan kredi başvurularının ardından bankalar genelde anlaşmalı olduğu değerleme firmalarına başvuruyor. Onlar da ya kendi kadrolu elemanına  ya da çözüm ortaklarına bu işi veriyor. Ve süreç bu şekilde başlıyor. Şirket mecbur kalmadığı durumlarda genelde işi kendi kadrolu çalışanına yaptırmak istiyor. Çözüm ortağına yüzde verdiği için az sayıda kadrolu çalıştırsa da tüm iş yükünü olmayacak şekilde kadroluya bindiriyorlar. Artık denetmeni bile sahaya gönderen firmalar var" dedi.

Kredi başvurularının azalmasının ardından birçok işte işlerin neredeyse tamamen durduğunu belirten değerleme uzmanı, "Yakın dönemde işe yetişemezken şu anda durgunluk nedeniyle birçok şirkette işten çıkarmalar yaşanıyor. Eleman alımları zaten durdu. Birçok şirket çalışanların yol ve yemek ücretlerini, pirimlerini kesmeye başladı" ifadelerini kullandı.

Artık şirketlerin iş yükünü az sayıda kişinin omzuna yıktığını belirten değerleme uzmanı, "İşsizlik nedeniyle istifa edersem iş bulamam korkusu var. İnsanlar kıpırdayamıyor da. Bir sürü hak kaybı ve ağır bir mobingle karşı karşıyayız. Şirketler bu durgunluğu da kendilerine avantaj haline çevirmeyi başarıyor. Büyük şirketler yıllardır çalışan ve yüksek maaş alan çalışanları işten çıkararak düşük maaşlara yeni personel alımı yapıyor" dedi.

İŞTEN ÇIKARMA, MAAŞ, YOL VE YEMEK KESİNTİSİ

Konuya ilişkin "Eksper Media" adlı sosyal medya hesabından da paylaşımlar yapılırken, bu paylaşımlarda da yaşanan işten çıkarmalara ve hak kayıplarına dikkat çekildi: