Konut fiyatlarında düşüş hızlandı

Konut fiyatlarındaki reel gerileme devam ediyor. Ağustos ayında yüzde 8 civarındaki fiyat gerilemesinin Eylül ayında yüzde 12-15 aralığına ulaşması bekleniyor.

Haber Merkezi

Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı Ağustos ayı konut fiyatlarında reel olarak gerilemenin arttığı görülüyor. Kalite ve lokasyon farklarının giderildiği Hedonik Konut Fiyat Endeksi (HKFE) Ağustos ayında, önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 8,32 artarken, reel olarak yüzde 8,13 azaldı.

İstanbul’da reel gerileme yüzde 13’e ulaşırken daha önceki aylarda reel artış görülen İzmir’de de yüzde 2,5-3 civarı gerileme söz konusu. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 19 Eylül’de açıkladığı Ağustos ayı Konut Satış İstatistiklerine göre bir önceki yılın aynı ayına göre konut satışları yüzde 12,5 azaldı. 24 Haziran seçimleri öncesinde vergi ve faiz indirimi başta olmak üzere teşviklerin yardımıyla ilk 8 ayda inişli çıkışlı bir seyir izleyen konut satışları yılın ilk 8 ayında da önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,7 daraldı. Konut talebindeki azalmada artan faizlerle birlikte konut kredisi kullanımının gerilemesi etkili oluyor, nitekim Ağustos ayında krediye dayalı satışlar yüzde 67 geriledi. 

EYLÜL AYINDA FİYAT GERİLEMESİ ARTACAK

Eylül ayında konut fiyatlarındaki reel gerilemenin daha yüksek olması bekleniyor. Ağustos ayında TÜFE yüzde 17,9 iken Eylül ayında yüzde 24,5’e çıktı. Fiyat seyrinin reel hesaplamasına baz oluşturan TÜFE’deki sıçramalı artış, konut fiyatlarındaki reel gerilemenin derinleşmesine neden olacak. Eylül ayında reel fiyat gerilemesinin yüzde 12-15 aralığına ulaşacağı tahmin ediliyor. 

KONUT FİYATLARINDA DÜŞÜŞ NEYİN GÖSTERGESİ?

Konut fiyatlarındaki gerilemenin, fiyat düzeyi düşünüldüğünde konut ihtiyacı olan milyonlarca emekçi için bir alım "fırsatı" yaratmadığı açık. Ki zaten sabit gelirleriyle emekçilerin alım gücü kaybı konut fiyatlarının gerilemesinden çok daha yüksek. Fiyatlardaki gerileme, teşviklerle, borçlanma olanaklarıyla desteklenen inşaat sektörü hacminin daraldığının göstergelerinden biri. Yeni başlayacak inşaatları gösteren yapı ruhsatlarındaki yüzde 42'lik daralma da sermayenin inşaat yöneliminde keskin bir yavaşlamaya işaret ediyor.