İzmir’de asgari ücret isyanı: Bu zamma ancak 22 fasulye tanesi alınır

Asgari ücrete yapılan günde 1 liralık zammı protesto eden işçiler, "1 liraya ancak 22 fasulye tanesi alınır" dedi.

soL - İzmir

Asgari ücrete gelen yüzde 3+3’lük zammı protesto etmek için sokağa çıkan DİSK üyesi işçiler, günde 1 TL’ye tekabül eden zamma tepki gösterdi.

Kemeraltı’nda bildiri dağıtan işçiler, hükümetin asgari ücretlilere verdiği günde 1 TL’lik zamma tepki göstererek “Saraya değil halka bütçe” sloganı attı. Zammın günde sadece bir paket makarnaya karşılık geldiğini belirten işçiler, eylem boyunca havaya saçtıkları dolarlarla 17-25 Aralık operasyonlarını da hatırlatmayı ihmal etmedi.

'SARAYLAR DEĞİL EKMEĞİMİZ BÜYÜSÜN'

Kemeraltı girişinde düzenlenen eyleme DİSK ve bağlı sendikaların yanı sıra, TMMOB, KESK, çeşitli sivil toplum örgütleri katılım gösterirken, yapılan basın açıklamasında hükümetin asgari ücrete getirdiği zamlar protesto edildi. İşçiler “Saraylar değil ekmeğimiz büyüsün”, “Saraya değil halka bütçe”, “Bu paraya gel sen yaşa” sloganları eşliğinde tepkilerini dile getirdi.

GÜNDE 1 TL ZAMMA TEPKİ

Sendika adına basın açıklamasını yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, açlık sınırının 3 bin 500 TL olduğunu hatırlatarak, konfederasyon olarak taleplerinin “Asgari ücret 1800 TL net” olduğunu söyledi. Memiş Sarı şöyle konuştu: “Saraylara ve milletvekillerine trilyonlarca lira ayrılırken, asgari ücretli ve emekliler sömürülmektedir. Yıllardır orta oyunu olarak nitelendirdiğimiz Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantılarının senaryosu da önceden bellidir. Yapılacak zamlar işçilere ve asgari ücretlilere günde 1 TL’lik zam getirmektedir. Biz bu oyuna seyirci kalmayacağız. Madem ekonomi büyüyor, bizim aşımız ekmeğimiz neden büyümüyor?”

1 PAKET MAKARNA, 22 ADET FASULYE

Asgari ücretin günde bir paket makarnaya karşılık geldiğini belirterek, yanlarında getirdikleri makarna poşetleri ile konuşmasını sürdüren Sarı, “Günlük 1 TL zamla bir paket makarna alabiliyoruz. Tenceremizde ancak 22 adet fasulye pişirebiliyoruz. Kuru fasulye pilav bile gelen zamlar sonrasında artık zengin yemeği oldu. Çalışanlara, 12 milyon asgari ücretliye reva görülen bu ücretleri kınıyoruz. Tencere de taş mı kaynatalım?” diye konuştu. Sendikalı çalışanlar, yapılan basın açıklamasının ardından yanlarında getirdikleri dolarları havaya saçarak 17-25 Aralık operasyonlarını hatırlatmayı da ihmal etmedi.