İZBAN'da 'greve devam' kararı...

İzmir'de İZBAN işçilerinin başlattığı grevin 17'nci gününde, işveren yeni bir zam teklifiyle masaya oturdu. Sendika yönetimi, işçilerle yaptığı değerlendirme sonrasında 'greve devam' kararı verdi. İşverenin önerdiği ücret zammını işçiler ile görüşen Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, işçilerin kendilerine sunulan teklifi kabul etmediğini açıkladı.

Haber Merkezi

İzmir'de toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde istedikleri zamları alamayan İZBAN işçilerinin başlattığı grevin ardından, işverenden yeni bir zam teklifi geldi. Daha önce ücretlere yüzde 22 oranında zam öneren İZBAN yönetimi, son teklifini yüzde 26 olarak açıkladı.

İZBAN'da başlayan grev 17'nci gününe girerken, işverenden yeni bir teklif geldi. İşçilerin örgütlü bulunduğu Demiryol-İş Sendikası İzmir şubesi yönetimi ile dün akşam saatlerinde yeniden bir araya gelen İZBAN yönetimi, son teklifini sundu. Daha önce ücretler için verilen yüzde 22'lik zam teklifi, yüzde 26'ya yükseltildi. Dün akşam saat 21.30'da başlayan görüşmelerin, sabaha kadar devam ettiği öğrenildi.

Sendikanın, verilen zam oranı karşısında nihai kararını henüz vermediği belirtildi. Demiryol-İş Sendikası'nın, grevdeki işçiler ile konuyu değerlendirerek, gün içerisinde bir yanıt vermesi bekleniyor.

İŞYERİ TEMSİLCİSİ: İZBAN DÜN AÇIKLANAN ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KALMAMAK İÇİN BU TEKLİFİ GETİRDİ

Demiryol-İş Sendikası İZBAN işyeri temsilcisi Ahmet Güler, işverenin yeni teklifi konusunda soL'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bizim görüşmelerimizin konusu sadece ücret zammı değil. Yani konuştuğumuz ve anlaşamadığımız konu sadece kök ücret meselesi değil. Vardiya tazminatı, sürüş tazminatı konuları var, fazla mesai konusu var. İZBAN yönetimi bunlar hakkında ne diyor? İZBAN yönetimi, dün açıklanan asgari ücretin altında kalmaması için bu teklifi getirdi. Yani yüzde 26'yı, dün açıklanan asgari ücretin altına düşmemek için zaten verecekti. Bu teklifi mecburen yüzde 26'ya yükseltti. Yani İZBAN zaten asgari ücretin altında işçi çalıştıramaz. Üstüne çekmek zorunda. Yani bu teklifin kabul edilecek bir yanı yok."  

SENDİKADAN 'GREVE DEVAM' KARARI 

Sendika yönetimi bugün işçilerle yaptığı değerlendirme sonrasında "greve devam" kararı verdi. 

SENDİKA BAŞKANI ERYÜZ'DEN AÇIKLAMA

Alsancak Garı’nda açıklama yapan sendikanın şube başkanı Hüseyin Ervüz, asgari ücrete yapılan zammın ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve TCDD’nin, kendi aralarında bir görüşme yaptıklarını, ardından da İZBAN işçilerine yeni ücret zammı önerdiklerini belirterek, “Asgari ücretin yüzde 26 zamlanmasından sonra, asgari ücrete gelen oranda bize de bir zam teklifi yapıldı. Daha önce yüzdeler ile ilgili bir hesap kargaşası vardı. Bunu da dün akşam yapılan toplantılarda giderdik. Karşılıklı hesaplarımızı üst üste oturttuk. Doğrudur, bize ortalamada yüzde 26’ya varan bir teklif yapıldı. Çıplak ücretlere yüzde 19 civarında, giydirilmiş ücretlere yüzde 22 ile yüzde 30 civarında zam teklif edildi” dedi.

'DİRENCİMİZİ KIRMAYI HESAPLIYORLAR'

Başkan Hüseyin Ervüz, ana taleplerinden birinin de sendikalı bir üyenin asgari ücret ile çalışmaması olduğunu kaydetti. Ervüz, şöyle dedi:

“Biz, bir üyemizin bile artık asgari ücret ile çalışmasını istemiyoruz ve bunu böyle söylememize rağmen sadece 2018 yılı ve 2019 yılı temmuz ayına kadar olan dönem için asgari ücretin 70 lira üzerinde bir rakamı telaffuz ettiler. ‘Asgari ücret ve artı diye talebimiz vardı’ dedim. Bize, bunu yapmayı düşünmediklerini söylediler. Bu teklif de bizi üzdü. Arkasından da ikramiyelerle ilgili daha önce söyledikleri tekliflerini yinelediler. Sadece makinistlere ‘iş güçlüğü’ adı altında 200 lira teklif etmişlerdi, bunu 275 liraya çıkardılar. Yine makinist arkadaşların çıplak maaşlarına 75 lira bir zam teklifi yaptılar. Sonuçta yine söylediğimiz gibi taleplerimizdeki en önemli şeylerden biri de vardiya primiydi. Buna sıcak bakmadıklarını söylediler. Bizim direncimizin kırılacağını hesaplıyorlar. Yolculukları eziyet hale gelmiş İzmirlileri bir şekilde taşıdıklarını, grevi istediğimiz kadar yapabileceğimizi, bir şekilde ima ediyorlar. Yapılan teklifi arkadaşlarımıza sunduk, onlar da bunu reddetti.”

'KAZANAN İŞÇİLER OLACAK'

Ervüz, "Bize makul ve mantıklı bir talep gelmesi halinde, masada sözleşmeyi bitiririz. Olmazsa olmazlarımızdan biri ikramiyelerimiz ve vardiya primleri. Tekniker arkadaşımıza 3 bin 300 lira çıplak ücret talep ettik. Yine 3 bin 250 lira makinist arkadaşlarımıza talep ettik. 3 bin 20 lira teknisyen arkadaşlarımıza talep ettik. Bu taleplerin muhakkak üzerinde çalışılabilir, bazı indirimler olabilir. Ama biz bunları şimdi ’10 lira 5 lira indirdik’ deyip bu pazarlığı farklı noktalara götürmekten yana değiliz. İşverenin bir şekilde taleplerimize kulak vermesini istiyoruz. Direnen ve kazanan grevci işçi arkadaşlarımız olacak. Umarım bir şekilde taleplerimiz karşılık bulur, karşılık bulduktan sonra seve seve trenlerimizi kullanmaya başlayacağız” dedi.

İşçiler de "Direnişin simgesi İZBAN işçisi", "Direne direne kazanacağız" ve "İş ekmek yoksa barış da yok" sloganları attı.