İşten çıkarmalara karşı eylem: İzmir'de yarın otobüsler iki saat kontak kapatacak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinde işten çıkarmalar sürerken, Genel-İş ve Sosyal-İş sendikalarına üye işçiler yarın yarım gün iş bırakma eylemi yapacaklar. ESHOT otobüsleri yarın 06.00-08.00 arasında iki saat kontak kapatacak

soL-İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki şirketlerde işten çıkarmalar sürerken, işçiler yarın yarım gün iş bırakacak. 

İzmir Büyükşehir Belediyesine karşı kadro ve ilave tediye davası açan 120'den fazla işçinin işten çıkarılması ile ilgili Genel İş İzmir 1, 2 ve 3 Nolu şubeler ile Sosyal İş Sendikası İzmir 1 Nolu şube yöneticileri basın açıklaması yaparak eylem planlarını açıkladı.

DİSK Ege Bölge Temsilciliğinde gerçekleşen basın açıklamasına, işten atılan işçilerin yanı sıra Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel İş'in diğer şube başkanları ve iş yeri temsilcileri de  katılırken, yapılan açıklamada yarın yarım günlük iş bırakma eyleminin gerçekleşeceği bilgisi verildi. Belediye otobüsleri yarın 06.00 ile 08.00 arasında kontak kapatacak, hizmet vermeyecek.  

İş bırakan Genel-İş ve Sosyal-İş üyeleri yarın saat 10.00'da Konak Pier önünde toplanarak İzmir Büyükşehir Belediyesi önüne yürüyecek ve burada yapacakları açıklama ile işten çıkarılan işçilerin işe geri alınması istenecek. Büyükşehir önündeki açıklamaya Genel İş'in diğer şubeleri de katılarak destek verecek.

"ADALET İSTİYORUZ"

İlk olarak ortak basın metnini okuyan Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Güral Doğan, İzmir Büyükşehir Belediyesinin işten çıkarma gerekçesi olarak sunduğu performans düşüklüğü, verimsizlik ve disiplinsizliğin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek "Uzun yıllar çalışmanın sonucunda ve ağır iş koşullarında çalışmanın getirmiş olduğu sebeplerden dolayı, yaşanan rahatsızlıklarımız heyet raporlarıyla belgelenmiş, ameliyat olmuş, tedavi görmüş ve işine devam etmekte olan işçileri heyet raporu aldın, işime yaramıyorsun diye işten çıkarmak insani ve ahlaki değildir" dedi.

İşten çıkarmalarla ilgili Büyükşehir Belediyesinin bürokratları ile görüştüklerinin ancak olumlu sonuç alamadıklarını da ekleyen Doğan şunları söyledi:

"İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na sesleniyoruz. Yanlış yönlendiren, kendi içindeki çatışmalardan dolayı tüm suçu emekçilere atan bürokratların hiç mi suçu yok?  Amacımız burada İzmir halkını alınacak hizmetlerden mahrum bırakmak değil, hak, hukuk, adalet anlayışının bir parçası olan ve taleplerimizin yerine getirilmesi için uyarı niteliğinde bir eylem olup, haksız bir şekilde işten atılan üyelerimiz tekrar işe başlatılmalı, yoksa adalet yerine gelene kadar bu tür eylemlerin süreceğini belirtir, kamuoyuna paylaşırız. Adalet halkın ekmeği, işçinin alınteridir."

"ARKADAŞLARIMIZ İŞE GERİ ALINMAZSA..."

ESHOT'ta örgütlü Genel İş İzmir 1 Nolu'nun Şube Başkanı Engin Topal da işçilerin işe geri alınmaması durumunda otobüslerin sadece iki saat değil daha uzun süreli çalışmayacağını vurgulayarak "Diğer gün daha ağır olacak. İşten çıkarılan işçilerden biri zehirli guatr hastası olan biri ve şu anda hastanede tedavi görüyor. Böylesi bir durumda bizim İzmir halkına ne kadar sağlıklı hizmet verebileceğimiz kamuoyunun takdiridir. Ayrıca ESHOT Genel Müdürü Raif Canberk, iş yerinde kendi kafasına göre TİS'i tanımıyor. Bunu toplantılarda dile getirdik. Bizim TİS'imiz neden hayata geçirilmiyor? Biz hakkımız olanın mücadelesini vereceğiz" dedi.

"BU SADECE BAŞLANGIÇ"

İZENERJİ'de örgütlü Genel-İş İzmir 2 Nolu' Şube Başkanı Arif Yıldız da, bu adaletsizliğin iki aydır sürdüğünü belirterek şunları söyledi:

"OHAL'le emekçileri işinden eden aynı anlayışla İzmir'de belediye emekçilerini işinden anlayış, aynı anlayıştır. Biz kesinlikle buna müsade etmeyeceğiz. Büyükşehir'de örgütlü olduğumuz 17-18 birimde iş bırakacağız. Bu sadece bir başlangıçtır. Bundan geri dönülmesini istiyoruz. 'Sen benim işime yaramıyorsun. Seni kapı önüne koyuyorum' anlayışı kabul edilemez. Aziz Kocaoğlu'nun da imzasının bulunduğu TİS'e göre hareket edilmeli. Varsa bir disipline sevk edilir TİS'e göre gereği yapılır. Bu anlayışa karşı hep birlikte mücadele edeceğiz. Bu yanlıştan geri dönülmezse daha büyük eylemler yapacağız."

"BÜYÜKŞEHİR AYAĞINI DENK ALSIN"

Grand Plaza ve İZFAŞ'ta örgütlü olan Sosyal-İş İzmir Şubesi'nin Başkanı Müfit Ereş de, İZFAŞ'ta bir iş yeri temsilcilerinin de işten çıkarıldığını bilgisini vererek "Çıkarılan arkadaşlarımızın hiç birinin arka arkaya aldığı rapor yoktur. Sadece bir iki arkadaşımızın iki günlük raporu vardır. 15-20 yıl bu şirketlerde çalışan işçilerin gerekçe gösterilmeden işten çıkarılmasını kabul etmiyoruz. Yasayı hiçe sayan Büyükşehir Belediyesinin bürokratları ayaklarını denk alsın" dedi.