İşçilerin grev kararına karşı metal patronları lokavt açıkladı!

Metal sektörü patronlarının yüzde 6,4 zam ve üç yıllık toplu sözleşme dayatmasına boyun eğmeyen işçilerin Şubat ayında greve çıkacaklarını duyurmalarının ardından, sektörün patronları lokavt açıkladılar. Birleşik Metal-İş Sendikası'ndan 'Lokavt insanlık suçudur' açıklaması geldi.

Metal sektörü patronlarının yüzde 6,4 zam ve üç yıllık toplu sözleşme dayatmasına boyun eğmeyen işçilerin Şubat ayında greve çıkacaklarını duyurmalarının ardından, sektörün patronları lokavt açıkladılar. 

Otomotiv, beyaz eşya ve demir-çelik sektöründe çalışan 130 bin işçiyi temsil eden üç sendikanın toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde patronlarla anlaşamayarak 2 Şubat’ta grev kararı açıklamasının ardından işveren sendikası lokavt kararı aldı.

Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) dün akşamdan bu yana açıklamada bulunan Aygaz, Türk Traktör, Tofaş, Ford Otosan, Renault, Karsan, Otokar ve Arçelik firmaları, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) lokavt kararı aldığını ve grev uygulamalarına göre belirlenecek lokavt tarihinin daha sonra şirketlere bildirileceğini belirtti.

LOKAVT NEDİR? 

Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması ve işçi sendikası tarafından grev kararı alınması halinde, işverenlerin işçi tarafına isteklerini kabul ettirebilmek için işçileri topluca işten uzaklaştırmasına lokavt deniyor. 

BİRLEŞİK METAL-İŞ: LOKAVT İNSANLIK SUÇU

Birleşik Metal-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada, "İşyerlerine lokavt kararları asılıyor. Asla bir korkumuz olmasa da, lokavt bir hak değil insanlık suçudur. Biz kararımızı verdik. 2 Şubat'ta grevdeyiz" denildi. 

ÜÇ SENDİKA GREV KARARINI AÇIKLAMIŞTI

Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal-İş ve Çelik İş grev kararı aldıklarını açıklamıştı.

Üç sendika ile MESS arasında ekim ayında başlayan ve iki ay süren müzakerelerde ücret ve sosyal haklar başta olmak üzere birçok konuda uzlaşma sağlanamamıştı. Bunun ardından arabuluculuk görüşmeleri de anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı.

MESS ile üç sendika arasında ayrı ayrı yapılan görüşmelerde tarafların uzlaşması için resmi müzakere süreci sona ermiş olsa da, grev tarihinden önce uzlaşmaya yönelik müzakereler yürütülebiliyor.