İşçi Günlükleri: İşçi gündemleri, direnişler, eylemler...

Geçtiğimiz haftadan işçi gündemleri, eylemler, direnişler... soL'un işçi günlüklerinin üçüncüsüyle karşınızdayız.

Özenç K. Demir

İşçilerin ülke genelinde yaptığı tüm eylem, açıklama ve direnişleri günlük olarak duyuran soL, her pazartesi işçi gündemlerine ilişkin tüm gelişmeleri okurlarına sunuyor.

İşçi eylemlerinde bu hafta öne çıkan taleplerin; sendikalaşma, toplu sözleşme, ücret artışları ve çalışma koşulları ile ilgili olduğu göze çarpıyor. Hükümet programının açıklanmasının ardından asgari ücret ve taşeron işçilere kadro başlıkları tartışma konusu haline geldi. İktidara geldiği günden bu yana işçi sınıfına sistematik olarak saldırıda bulunan AKP'nin emekçileri yakından ilgilendiren bu başlıklarda samimi olmak bir yana, bir tür imaj yenileme ve makyaj yapma kaygısı içerisinde olduğu görülüyor. İşçi gündemlerinde görüleceği üzere; işçilerin örgütlenmesinin önüne yasalar ve yasaların yetmediği yerde zorbalıkla ve kolluk gücü ile karşı duran, esnek çalışma adı altında emekçilere sağlıksız, güvencesiz ve derin sömürü koşullarını dayatan, en ufak ücret artışı talebine karşı lokavt ve "dışarıda bir sürü işsiz var" tehditlerini savuran, toplu sözleşmede işçilerin aleyhine davranan işbirlikçi sendikaları besleyip büyüten patronlar ile AKP arasında ciddi bir işbirliği var. Tüm bu tehditlere karşın işçiler kararlı şekilde mücadelesini sürdürdüğü her yerde  kazanımlar elde etmeye devam ediyor.

İşte bu haftanın işçi günlükleri:

DİPLOMALI TAŞERON İŞÇİLERDEN KADRO EYLEMİ

5 Aralık, Mersin: Mersin'de, Karayolları 5'nci Bölge Müdürlüğü'nde çalışan üniversite mezunu taşeron işçiler, kadro verilmesinde asıl ve yardımcı işlerin ayrılmasının eşitlik kavramına aykırı olduğunu belirterek eylem yaptı. Taşeron işçi olarak ölmek istemiyoruz', 'Emeğin sömürülmesine hayır' yazılı dövizler taşındı. 

ADALET ARAYAN İŞÇİ AİLELERİ: DEVLET İŞ CİNAYETLERİNDE PATRONLARIN YANINDA

6 Aralık, İstanbul: Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi aileleri iş cinayetlerinda devletin işçilerin tarafında değil patronların tarafında yer aldığına dikkat çekti. Her ayın ilk pazar günü “Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde bir araya gelen aileler adına basın açıklamasını okuyan Sema Erdem “Biz en çok canı yananlar, geride kalanlar için başka canlar yanmasın diye, her ayın ilk pazar günü Taksim Galatasaray Meydanı’nda vicdan ve adalet nöbetimizi tutmaya devam edeceğiz. Çaresi yok. Bütün sorumlular yargılanacak” dedi.

ÖĞRENCİLER METAL İŞÇİLERİNİN YANINDAYIZ DEDİ; RENAULT ETKİNLİĞİ İPTAL OLDU

8 Aralık, İstanbul: Galatasaray Üniversitesi'nde (GSÜ) bugün gerçekleşmesi planlanan ve Renault Genel Müdür Yardımcısı'nın katılacağı "rendez-vous des entreprises" (şirketler buluşması) etkinliği iptal edildi. Komünist Gençlik, "Renault'un değil direnen metal işçilerinin yanındayız" diyerek, sessiz kalınmayacağını ifade eden bir açıklama yayınlamıştı. 

İZMİR BELEDİYESİ İSTEDİĞİ SENDİKA İLE MASAYA OTURDU

8 Aralık, İzmir: İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tüm Bel-Sen’in yetkisini gasp ederek Tüm Yerel-Sen’le toplu sözleşme masasına oturdu. “Çalışma barışı bozuldu” diyen Tüm Bel-Sen yöneticileri, bu hukuksuzluğa karşı mücadele edeceklerini duyurdu.

PAN PLAST İŞÇİLERİ ARKADAŞLARI İŞTEN ATILINCA FABRİKAYA KAPANDILAR

8 Aralık, Konya: Konya Cihanbeyli'de bulunan Panplast fabrikasında, Petrol-İş Sendikası'na üye olan 24 işçinin işten atılması nedeniyle işçiler 7 Aralık gecesi işyerine kapandılar. Ancak fabrikaya gelen jandarmaların işçileri dışarı çıkartması üzerine işçiler gece şehir merkezine yürüdü. Olayla ilgili açıklama yapan Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül, sendikalarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan çoğunluk tespitini alarak örgütlenme sürecini tamamladığını ifade etti. Panplast işçilerinin sendikalı olma iradesini ve kararlılığını göstererek örgütlendiklerini belirten Gül, buna rağmen Panplast yöneticilerinin baskı ve tehditlerle işçilerin örgütlenme iradesine ipotek koymaya ve sendikalaşma sürecini baltalamaya çalıştığını dile getirdi. Olaylar üzerine şirketin yönetim kurulu üyesi AKP Karaman Milletvekili Recep Konuk fabrikayı 10 Aralık perşembe gününe kadar tatil etti.

ÇOĞU ÇOCUK 400 BİN SURİYELİ KAYIT DIŞI ÇALIŞIYOR

8 Aralık, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi'nin (HÜGO) yaptığı araştırmayı yürüten Murat Erdoğan, 150 bini Antep'te olmak üzere toplamda 400 bin civarında kayıt dışı çalışan Suriyeli olduğunu tahmin ettiklerini ve sadece 3 bin 686 Suriyeli'nin kayıtlı çalıştığını ifade etti.

GREVDEKİ KENT EKMEK İŞÇİLERİNDEN BELEDİYE ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ

9 Aralık, İzmir: İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden Grand Plaza'ya bağlı Kent Ekmek fabrikasındaki grev 41. gününde devam ederken, Grand Plaza yönetimi ilk kez adım atarak görüşme talebinde bulundu. Yönetimin sosyal haklarda iyileştirme önerisi ancak ücretlerde kesinlikle bir artışa yanaşmaması üzerine işçiler, daha önce aldıkları karar doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemine yaptı.

GAMAK'TA GREV SONA ERDİ TOPLU SÖZLEŞME İMZALANDI

9 Aralık, İstanbul: 15 Ekim’den bu yana grevin devam ettiği Gamak’ta, 8 Aralık Salı günü akşam saatlerinde Çelik-İş Sendikası’nın toplu sözleşmeyi imzalamasıyla grev sonlandırıldı.

ASİSTAN HEKİM VE SAĞLIK GÖREVLİLERİNDEN HASTANE ÖNÜNDE EYLEM

9 Aralık, İstanbul: Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan asistan hekim ve sağlık görevlileri “iş yoğunluğu, güvencesiz çalışma koşulları ve performans sisteminin getirdiği maddi kayıplar” nedeniyle hastane bahçesinde eylem yaptı.

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ'NDE EMEKÇİLERDEN KREŞ EYLEMİ

9 Aralık, İzmir: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan sağlık emekçileri, kreş ve anaokulu ücretlerine yapılan zam ve yüksek gerilim hattı altına inşa edilen yeni anaokulunu protesto etti. Hastane bahçesinde dün bir araya gelen sağlık emekçileri, güvenli ve sağlıklı bir ortamda kaliteli ve nitelikli bir eğitim istediklerini söyledi. “Kreş haktır, kreşine sahip çık” pankartı arkasında toplanan sağlık emekçileri, “Güvenli, sağlıklı kreş istiyoruz” , “Kreş zamları geri alınsın” sloganları attı.

İZMİT'TE 59 KARGO İŞÇİSİ ZEHİRLENDİ

10 Aralık, İzmit: Kargo işçileri kimyasal maddenin bulunduğu pakette yaşanan sızıntıdan dolayı zehirlendi. Kargo işçileri kaldırıldıkları hastanede uygulanan tedavi ve yapılan kontroller sonrası taburcu edildi. Kargo işçilerinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi

ADLİYE EMEKÇİLERİ KARARLI: SENDİKASIZ BAŞLADIK SENDİKALI BİTİRECEĞİZ

10 Aralık, İstanbul: İstanbul Kartal’da bulunan ve "dünyanın en büyük adliyesi" unvanına sahip Anadolu Adalet Sarayı’nda maaş alamdıkları için direnişlerini sürdüren yemekhane ve çay ocağı taşeron işçileri, bundan sonra mücadelelerini sendikalı olarak sürdürme kararı aldı. DİSK’e bağlı Dev Turizm-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başlayan taşeron işçilerine destek her geçen gün büyüyor. Greve hakim ve savcılar da yemekhaneyi boykot ederek destek veriyor.

CSUN'DA TOPLU SÖZLEŞME İMZALANDI

11 Aralık, Kocaeli: Gebze'de Birleşik-Metal İş'in örgütlenmesini yeni tamamladığı CSUN işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalandı.

BURSA'DAKİ SÜRGÜNLER PROTESTO EDİLDİ

11 Aralık, Bursa: Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü önünde gerçekleştirilen kitlesel basın açıklamasında Eğitim Sen’in 4 üyesinin sürgün edilmesinin keyfi, haksız ve hukuksuz olduğunu belirtilerek sürgünlerin Uludağ Üniversitesi’ndeki siyasi kadrolaşmanın sonucu olduğunu söyledi. Rektörlüğe bir an önce sürgünleri durdurma çağrısı yapılan açıklamada sürgüne uğrayan emekçiler görev yerlerine dönene dek mücadelenin süreceği belirtildi.

MUNZUR SU'DA GREV DEVAM EDİYOR

12 Aralık, Dersim: 45 günü aşkın bir süredir greve devam eden Munzur Su işçileri Seyit Rıza meydanına yürüyüş gerçekleştirdi. Burada yapılan açıklamada işçiler “Meselenin zam veya ikramiye olmadığı açıktır. Asıl mesele işçilerin sendikalı olması, örgütlü olmasıdır.Anlaştığımız talepleri sendikamızla Toplu İş Sözleşmesi yaparak grevi sonlandıralım. Aksi durumda biz işçiler olarak işyerinde sendika kabul edilmeden grevimizi asla sonlandırmayacağımızı belirtiyoruz" ifadelerini kullandılar.

BAYTEKS İŞÇİLERİ GREVİN 34.GÜNÜNDE

12 Aralık, İstanbul: Sendikasız oldukları halde direniş çadırı kurularak devam eden Bayteks grevi tekstil sektöründe çalışan emekçiler için önem taşıyor. 2013 Haziran'ında binlerce tekstil işçisinin iş bırakması ve devamında örgütlenme sürecine girmesinin etkileri hissedilmeye devam ediyor.

IFF İŞÇİLERİ DİRENİŞİN 97.GÜNÜNDE

12 Aralık, Kocaeli: Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan IFF Aroma Fabrikası işçilerinin grevi devam ediyor.Sendikalı oldukları için işten atılan işçiler sendikaların duyarsızlığına tepki gösteriyor. İşçiler adına yapılan açıklamada “Buradaki sorun Tek-Gıda İş değil, IFF kazanırsa işçi sınıfı kazanır, Tek-Gıda İş kazanırsa sendikal hareket kazanır. Kış soğuk demeden direnmeye devam ediyoruz.Sonunda hakkımızı alacağımıza inancımız tam.Tüm Kocaeli kamuoyundan destek bekliyoruz” denildi.

SERAPOOL DİRENİŞİ 185.GÜNÜNDE: KASIM'DA AŞK ARALIK'TA DİRENİŞ BAŞKADIR

12 Aralık, İstanbul: 185 gündür fabrika önünde devam eden SeraPool direnişinde işçiler, direnişi, yasal sürecin sonuçlanmasına ve maddi manevi hak gasplarını alana kadar sürdüreceklerini ve fabrika önündeki direniş çadırını kaldırmayacaklarını ifade ediyorlar.

TEPECİK GINA GELDİ EYLEMİNE DAİR İLGİNÇ DETAYLAR

12 Aralık, İzmir: İzmir Alsancak Devlet Hastanesi hekimleri, 2 Aralık'ta sessiz ve fiili bir eyleme imza attı. Hekimler, hastaların alışık olmadığı şekilde her hastaya 2-3 dakika yerine 10 dakika muayene süresi ayırdı. Muayene süresi uzayınca gereksiz tahlil istenmedi, lüzumsuz reçete yazılmadı. Hekimler bu durumu "Döner sermaye alamayacağız ama hekimlikten aldığımız haz buna değer" diye değerlendirdi.

DİŞ PROTEZ TEKNİSYENLERİ EYLEMDE: SİZ GÜLÜN DİYE BİZ ÖLÜYORUZ

13 Aralık, Ankara: İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması ve uzun çalışma saatleri nedeniyle ciddi meslek hastalıklarıyla boğuşan diş protez teknisyenleri, Dev Sağlık-İş yöneticilerinin de katılımıyla TBMM Dikmen Kapısı önünde eylem yaptı. Günlük 7 saatlik çalışma haklarının bulunmasına rağmen, ortalama 13-14 saat çalışmak zorunda bırakıldıklarını belirten işçiler yıllarca en temel hakları olan dinlenme haklarından yararlanamadıklarını ifade ettiler.

ODTÜ GREVİ 10.GÜNÜNDE

13 Aralık, Ankara: Tez Koop İş üyesi 277 işçinin başlattığı grev 10.gününü doldurdu. Gün içinde ODTÜ kampüsünde yürüyüş yaparak taleplerini duyuran işçiler, rektörlük önünde büyükçe bir dayanışma çadırı kurdular. 8 Aralık cuma günü işçilerle dayanışmak amacıyla Eğitim-Sen ve Genel-İş sendikaları da Kafeterya ve Taşıt İşletme birimlerinde bir günlük iş durdurma kararı aldı. Grev ODTÜ emekçilerinin kararlılığı ve dayanışma ile devam ediyor.

TAŞERON İŞÇİLER 18 ARALIK'TA İŞ BIRAKACAK

13 Aralık,İzmir: Taşeron işçiler "taşeronun yasaklanması ve kadroya alınmaları" talebiyle eylemlere hazırlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde imza standı açan DİSK, İzmir’de 20 farklı noktada imza standı açtıklarını, 18 Aralık’ta yarım gün iş bırakacaklarını duyurdu.

SİVAS'TA HAKKINI ARAYAN DEMİRÇELİK İŞÇİLERİNE SİSTEMATİK SALDIRILAR

12 Aralık, Sivas: 7 ve 8 Aralık günleri ailelerinin de desteği ile Sivas'ta yürüyüş yaparak haklarını arayan işçilere polis saldırıda bulunmuştu.

12 Aralık günü ise işçilerin kaldığı lojmanların elektriği ve doğalgazı kesildi.