İşçi Günlükleri: İşçi gündemleri, direnişler, eylemler...

Geçtiğimiz haftadan işçi gündemleri, eylemler, direnişler... soL'un işçi günlüklerinin ikincisiyle karşınızdayız.

Haber Merkezi

İşçilerin ülke genelinde yaptığı tüm eylem, açıklama ve direnişleri günlük olarak duyuran soL, her pazartesi işçi gündemlerine ilişkin tüm gelişmeleri okurlarına sunuyor.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan işçi gündemlerinden bazıları:

TÜRK METAL'DEN TEHDİT MESAJI

30 Kasım, Bursa: Türk Metal aşağıda paylaştığımız mesajla kendisini Renault'tan kovan işçileri tehdit etti:

"Değerli Renault emekçileri:Malum sendikanin son Zaman'larda uyguladigi eylem kararlari is yerimizde ortami germekte ve huzur bozmaktadir.Bu MAGLUM sendikanin amaci calisanlari birbirine dusurerek kaosun devam etmesini istemektedir.Oyak Renault calisanlari olarak buna musade etmeyin isyerinize ve arkadaslariniza uygulanan mobbinglere dur deyin.Yapilan her eylem isyerinize zarar vermekte ve sosyal medyada MAGLUM Sendika tarafindan duyurulmaktadir. Renault isyeri Dunya markasidir, Birilerinin cikarlari icin kullanilamaz.TURK METAL BUNA ASLA MUSADE ETMEYECEKTIR. “

TEPECİK 'GINA GELDİ' DİYEREK GREVE GİTTİ

30 Kasım, İzmir: Sağlık Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi, İzmir Tabip Odası ve asistan hekimler, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde grev başlattı. Sağlık emekçileri 4 temel taleplerini kamuoyuna duyurarak, "Üretimden gelen gücümüzü kullanıyoruz, uyarı görevimizi yapıyoruz. Sağlık hizmetini sayıya, evrak kaliteciliğine, paraya, puana indirgeyen sağlık sistemine hayır diyoruz" dedi. 

FORD DAVASINDA İLK KARAR İŞÇİLERİN LEHİNE ÇIKTI

30 Kasım, Kocaeli: Metal Direnişi sırasında Ford Otosan fabrikasında eylemini sürdüren işçilere sendikal nedenler gerekçe gösterilerek açılan dava sonuçlandı. Davada 14 işçi için işe iade kararı verildi, işçiler verdikleri mücadelenin zaferini adliye önünde sloganlar atarak kutladı. Kararın diğer davalar için de emsal teşkil edileceği belirtiliyor.

HAYDARPAŞA HASTANESİ ASİSTAN HEKİMLERİ KAZANDI

30 Kasım, İstanbul: Geçtiğimiz haftalarda yaptıkları basın açıklaması ile bir araya gelen Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Asistan Hekimleri güçlü duruşlarının karşılığını alarak, hak ettikleri ücretlerin yatırılmasını sağladı ve eksik bırakılan eğitim haklarını elde etti.

BÜRO EMEKÇİLERİ SENDİKASI'NDAN İŞKUR'A PROTESTO

30 Kasım, İstanbul: BES İstanbul 1 Nolu Şubesi, İŞKUR’da yaşanan sorunlara dikkat çekmek için gerçekleştirdiği basın açıklamasında kurum yetkililerinin baskılara son vermesini talep ederek, tüm emekçilere, sorunlarına sahip çıkma ve tepkilerini ortaya koyma çağrısı yaptı.

ISMACO'DA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

30 Kasım, İstanbul: Deriteks Sendikası yaptığı yazılı açıklamayla üç yıl önce başlattıkları örgütlenme sürecinin ardından toplu sözleşme imzalamayı başardıklarını duyurdu. Yapılan sözleşme çerçevesinde net ücret artışı ve sosyal haklar dahil edildiğinde aylık ortalama 350 Tl'lik bir iyileştirme sağlandığı belirtildi.

SOMA'DA TAZMİNATLARIN TEK TAKSİDİ ÖDENDİ

30 Kasım, Manisa: Soma'da geçen yıl cep telefonu mesajıyla işten çıkartılan 2 bin 832 maden işçisine, bir yıl içinde tazminatın sadece tek taksidinin ödendiği ortaya çıktı. Olayla ilgili Türk-İş'e bağlı Maden-İş şu açıklamayı yaptı:” Hiçbir bağlayıcılığı olmayan, sendikamız ile işveren arasında imzalanan ve 23 ayda ödenmesi şartı konulan kıdem tazminatları alacaklarına ilişkin protokolün haksız eleştirisi sendikamızca hiçbir şekilde kabul edilemez...Bizi kirli pazarlıkla suçlayanlar unutmasınlar ki; sendikamızın girişimleri sayesinde, 36 ayda ödenmesi düşünülen kıdem tazminatlarının ödeme süresi 23 aya indirilebilmiştir”

TGS'DEN TARAF'A: MAAŞINI İSTEMEK SUÇ DEĞİLDİR

1 Aralık, İstanbul: Maaşları ödenmediği için eylem yapan Taraf Gazetesi çalışanlarından 5’inin işine son verildiği olayda Taraf Gazetesi “İşyerinde verilen görevleri yerine getirmemek ve grev yapmayı” gerekçe gösterdi. Türkiye Gazeteciler Sendikası; işten atılma gerekçelerini sıralarken çalışanlara aylardır ücret ödemediğine değinmeyen Taraf patronunun aylarca gazete çalışanlarına para vermeden çalıştırıp hakkını arayanlara kapıyı göstermesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

TRELLEBORG GREVİ 1.HAFTASINI DOLDURDU

1 Aralık, Gebze-Düzce: Petrol-İş ile Trelleborg arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine Düzce ve Gebze'de bulunan Trelleborg fabrikalarında başlayan grev 1. haftasını doldurdu. Ücret zammı ve sosyal haklar başlıklarında taleplerinin kabul edilmesini isteyen işçiler kazanılmış haklarının ellerinden alınmasına da izin vermeyeceklerini belirtiyorlar. Grev ilk haftasını doldurmak üzere iken Düzce ve Gebze’deki fabrikalardan gelerek Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi’ndeki merkez fabrikada buluşan işçiler “Direne Direne Kazanacağız”, “İş, Ekmek Yoksa Barış da Yok”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz” sloganlarını attılar.(4.foto eklenebilir)

TÜVTÜRK’TE 3 İŞÇİ DAHA İŞE İADE VE SENDİKAL TAZMİNAT KAZANDI

1 Aralık, Kocaeli: TÜVTÜRK TEM Kocaeli Araç Muayene İstasyonu’nda çalışan 48 işçi anayasal hakkını kullanarak TÜMTİS’e üye olduktan sonra işveren tarafından işten çıkarılmıştı. İşten çıkarılan 48 işçi ile ilgili mahkeme süreci devam ederken Kocaeli 3. İş Mahkemesi’nde 30 Kasım'da görülen davada ilk karar çıkmış; Mahkeme, sendikaya üye 6 işçi hakkında sendikal tazminat ve işe iade kararı vermişti.Kocaeli 6. İş Mahkemesi’nde 1 Aralık günü görülen davada da mahkeme sendikaya üye olan bir diğer 3 işçi hakkında sendikal tazminat ve işe iade kararı verdi. Bu kararla birlikte patronun, işçileri sendikaya üye oldukları için işten attığı bir kez daha onaylanmış oldu.

TRELLEBORG GREVİ SONUÇLANDI

1 Aralık, Kocaeli: Akşam saatlerinde toplu sözleşme imzalanmasının ardından fabrika önünde bulunan işçilere sözleşme heyetinden Petrol- İş Gebze Şube başkanı Süleyman Akyüz açıklama yaptı. Açıklamada, 330 TL zam, sosyal haklarda yüzde 12 iyileştirme ve rapor hakkının korunması maddelerine imza atıldığını ifade edildi.

ERZURUM'DA 5 İŞÇİ ÖLÜME GÖNDERİLMİŞ

2 Aralık, Erzurum: Erzurum'da gölet içindeki elektrik direğini tamire gönderilen, boğularak ve donarak hayatını kaybeden 5 işçiden Şahin Bayar'ın ailesi tazminat davası açtı. Bilirkişi raporunda 3 şirket yüzde 90 kusurlu bulundu.

PAŞABAHÇE DİRENİŞİ 26.GÜNÜNDE: İŞÇİLER FABRİKA ÖNÜNÜ KAPATTILAR

2 Aralık, Mersin: Mersin’de Paşabahçe Şişecam’dan atılan işçilerin direnişi 26. gününe girerken, direnişteki işçiler vardiyasını tamamlayarak çıkan işçilerin servislerinin fabrikadan çıkışını engellemek üzere kapının önünü arabalarıyla kapattılar. Giriş ve çıkışların tamamen kapandığı fabrikada servisler çıkış yapamadı. Mesaisini tamamlayarak servislere gelen bazı işçilerin de destek verdiği eylem nedeniyle servisler dışarı çıkamadı. İşçiler mal yüklü TIR’ların çıkışını da durdurdu. Eylem sırasında sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Şişecam şaşırdı sabrımızı taşırdı” ve “Alçaklara kar yağdı üşümedin mi, Şişecam sen bu işin sonunu düşünmedin mi” sloganları atıldı.

'MUNZUR DAĞLARINDA KAR BU İŞ YERİNDE GREV VAR'

2 Aralık, Dersim: Dersim’de DİSK/Gıda-İş Üyesi Munzur Su işçilerinin, sözleşme taleplerinin kabul edilmemesi üzerine başlattığı grev devam ediyor. 

DEVLET TİYATROLARI 12 ARALIK'TA GREV DİYOR

2 Aralık, Adana: TOLEYİS Adana Şube Başkanı Metin Sav, yetkili oldukları Devlet Tiyatroları'nda sahne uygulayıcısı olarak çalışan toplam 650 işçinin 12 Aralık'ta greve gideceğini açıkladı. TOLEYİS Sendikası Adana Şube Başkanı Metin Sav, toplam 650 devlet tiyatroları sahne uygulayıcısı olarak çalışan üyeleri bulunduğunu ve sendika genel merkezinin yetki alarak Ankara, İstanbul şubeleri başta olmak üzere TOLEYİS'in TİS sürecini takip ederek birlikte hareket ettiğini söyledi. 

İŞÇİ VE KADIN DÜŞMANI SENDİKA BAŞKANI'NA PROTESTO VE İŞE İADE DAVASI

2 Aralık, İstanbul: Petrol-İş'ten atılan Nuran Gülenç ve Elif Tuğba Şimşek iş sözleşmesinin hukuka aykırı ve geçersiz bir nedenle fesh edilmesinden dolayı işe iade davası açtı. Genel Sekreter Ahmet Kabaca’nın “Biz zaten alanda kadın örgütçü ile çalışmak istemiyorduk” sözlerine dikkat çekip Petrol-İş üyelerine uyarıda bulunan Gülenç ve Şimşek, sizlere sendikamız mücadeleden değil sosyal diyalogdan yanadır, bize çadır kurmak yakışmaz direnişi hemen kaldırın’ diyebilirler’ Kimler tarafından yönetildiğinizi bilin, sizlerin aidatlarıyla ayakta duran sendikanızı işçi ve kadın düşmanı yöneticilerin ellerine terk etmeyin” dedi.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDE MOBBİNGE KARŞI YÜRÜYÜŞ VE PROTESTO

2 Aralık, İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan mobbing ve keyfi uygulamalara karşı Eğitim Sen İşyeri Temsilciği yönetim politikalarını protesto etti. Yürüyüş sonrası yapılan açıklamada “Mobbing vakalarının Boğaziçi gündemine bu kadar sık gelmesinin temel sebebi Boğaziçi Üniversitesi’nin yönetim politikalarıdır. Üniversitenin bir takım birimleri ‘gayri resmi’ yöneticiler tarafından idare edilmektedir. Sınırsız yetkisi olan bu kimseler ne yasal olarak ne de fiilen resmi bir sorumluluk taşımamaktadır" denildi.

11 AYDA 1593 İŞÇİ İŞ CİNAYETLERİNDE HAYATINI KAYBETTİ

2 Aralık, İstanbul: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi “Kasım Ayı İş Cinayetleri Raporu” raporunda iş cinayetleri üzerine hiçbir önemli planlamanın olmadığını belirtti ve Kasım sonuna kadar 2015 yılı boyunca 1593 işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğini ifade etti.

HEMA'DA İŞÇİLER MAHKEME KARARI'NA RAĞMEN İŞE ALINMADI

2 Aralık, Zonguldak: Zonguldak Ereğli’deki Kandilli beldesinde Hattat Holding’e bağlı olarak faaliyet yürüten HEMA maden işletmesinde işten atılan işçiler işe iade davasını kazandı. Yaklaşık 12 ay önce, TTK’ya rödovans ile kiralanan maden ocağında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle üretim durmuş, bu süreçte 800’ü aşkın işçi işten atılmıştı. İşten atılan 400 işçi Ereğli 1’inci ve 2’nci İş Mahkemesi’nde işe iade davası açmıştı. Dava süreci 308 işçinin işe geri alınması kararıyla sonuçlandı. Karar Yargıtay tarafından da onandı. Buna karşın, “burada bu işçileri çalıştıracak bir iş yok” diyen HEMA yönetimi işten atılan işçileri geri almayacaklarını belirtti.

İTÜ'DE TOPLU SÖZLEŞMEYE 1 KALA

2 Aralık, İstanbul: İTÜ'de yemekhane işçilerinin geleceği için oy kullanmasının ardından toplu sözleşme için son aşama olan yüksek hakem kuruluna geçildi.

NEVVAR SALİH İŞGÖREN HASTANESİ'NDE İŞ BIRAKMA EYLEMİ

2 Aralık, İzmir: Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi işçilerinin döner sermaye adaletsizliğine karşı hastane bahçesinde bir araya geldiği eylemde “Güvenceli ve sabit ücret, emeğimizin karşılığını istiyoruz” pankartı açarak, “Sabit performans ödemeleri acilen 2 katına çıkarılsın” , “Döner sermaye kesintilerine son verilsin” , “Para için puan toplamak istemiyoruz, bırakın doktorluğumuzu yapalım” yazılı dövizler taşındı.

RÖNESANS MALTEPE ŞANTİYESİ'NDE İŞÇİLER İŞ BIRAKTI

3 Aralık, İstanbul: Rönesans Maltepe projesinde çalışan ve 80 gündür alacakları ödenmeyen İnşaat İşçileri Sendikası üyesi inşaat işçileri bu sabah itibarıyla işe çıkmayarak iş bırakma eylemine başladı.

PAN PLAST İŞÇİLERİNDEN POLİS BARİKATINA RAĞMEN EYLEM

3 Aralık, Ankara: Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde bulunan, sulama ve alt yapı sistemleri üreten Pan-Plast Plastik’te işçilerin Petrol-İş sendikasında örgütlenmesi üzere patron 24 işçiyi işten atarak sendikalı işçilere baskı yapmayı sürdürdü. Bunun üzerine işçiler sendikalarıyla birlikte Konya’dan Ankara’ya giderek Pankobirlik binasının önünde polis barikatını da geri çektirerek bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması “Sendika Hakkımız Söke Söke Alırız” , “İşçiler Burada Pankobirlik Nerede”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz” sloganlarıyla sona erdi.

SENDİKAL FAALİYETTEN ÖTÜRÜ İŞTEN ATILAN İŞÇİLERİN DİRENİŞİ SÜRÜYOR

3 Aralık, Adana: Adana PTT Başmüdürlüğü’nde taşeron işçi olarak çalışırken sendikal çalışmalarından dolayı işten atılan işçilerin direnişi PTT Seyhan Başmüdürlüğü önünde devam ediyor. İşten atılmalarından sonra eyleme başladıklarını ve işe geri dönüş davası açtıklarını belirten işçiler, imza kampanyası başlattıklarını ve halktan destek istediklerini söylediler.

BÜRO EMEKÇİLERİ SENDİKASI'NDAN 'ENGELLİLER GÜNÜ' AÇIKLAMASI

3 Aralık, Ankara: Yaptıkları basın toplantısıyla engelli kamu emekçilerinin durumu ve sorunlarına ilişkin görüş ve taleplerini kamuoyuyla paylaşan Büro Emekçileri Sendikası Merkez Yönetim Kurulu, engelli yurttaşların toplumsal sorunlarına ve bu sorunların siyasi irade tarafından nasıl çözümsüzlüğe itildiğini belirttiği açıklamasında “Engellilerin toplumsal yaşama aktif ve üretken bireyler olarak katılmalarının önündeki tüm engeller kaldırılmalı, Ülkemizin yaklaşık %12’sini oluşturan engelli yurttaşlarımızın ve ailelerinin toplumsal hayatta yaşadığı sorunlar; sosyal devlet olmanın bir gereği olarak, etkin ve eşit yurttaşlık hakkı temelinde çözülmelidir" ifadeleri kullanıldı.

DİSK'TEN İZMİR'DE “ASGARİ ÜCRET 1900 NET” EYLEMİ

3 Aralık, İzmir: DİSK Ege Bölge Temsilciliğinin düzenlediği, TMMOB ile KESK’in de destek verdiği eylemde, Konak’ta toplanan yüzlerce emekçi hükümetin seçim vaatlerini yerine getirmesi ve asgari ücret zammıyla ilgili sözlerini tutmasını istedi. Yenikapı Tiyatrosu’nun tiyatro gösterisi düzenlediği eylemde “Sefalet ücreti istemiyoruz” diyerek Ankara’ya seslenen İzmirli işçiler, asgari ücretin bin 900 liraya çıkartılmasını talep etti.

IFF İŞÇİLERİNE BİRLEŞİK METAL'DEN DESTEK ZİYARETİ

4 Aralık, Gebze: Tekgıda-İş Sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten atılan IFF Aroma işçileri, 88 gündür fabrikanın önünde direnişlerini sürdürüyor. Direnişi sürdüren IFF İşçilerine Birleşik-Metal'den destek ziyareti geldi.

BİRLEŞİK METAL-İŞ ŞUBESİNİN AÇILIŞINA BİNLERCE İŞÇİ KATILDI

4 Aralık, Bursa: Renault'ta gece vardiyasından çıkan işçiler fabrika önünde toplanıp servislerle Birleşik Metal-İş şubesinin açılışına katıldı. Sendikanın Hamitler'de açılışı yapılan “Bursa 5 Mayıs Şubesi” önünde binlerce işçi toplandı.

SANTA FARMA'DA DİRENİŞ SÜRÜYOR

4 Aralık, İstanbul: Çağlayan Adalet Sarayı’na 500 metre mesafede üç ayı aşkın zamandır, 16 emekçi adalet arıyor. 7 Eylül günü işten çıkarmalara karşı başlayan Santa Farma emekçilerin mücadelesi bugün 91. gününe girdi.

BAYTEKS NAKIŞ'TA GREV SÜRÜYOR

4 Aralık,İstanbul: İstanbul Küçükçekmece'de bulunan Bayteks Nakış'ta işçiler grevde. Bayteks işçileri, sadece taleplerinin kabul edilmesini değil sektördeki dayanışmayı büyütmeyi de hedefliyor.

ADLİYE İŞÇİLERİ DİRENİŞTE

4 Aralık, İstanbul: İstanbul Anadolu Adliyesi'nde yemekhane ve çay ocaklarında çalışan Evrensel Gıda A.Ş. işçileri 2 aydır maaş alamamalarindan dolayı direnişe geçti.

35 ENPAY İŞÇİSİ DAHA İŞE İADE DAVASINI KAZANDI

4 Aralık, Kocaeli: Kocaeli Adliyesi'nde görülen Enpay ve Ford Otosan işçilerinin işe iade davalarında 35 Enpay işçisi daha işe iade davasını kazandı.

ODTÜ'DE TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİ TIKANDI, GREV BAŞLADI VE SÜRECEK

4 Aralık, Ankara: ODTÜ’de “işçi” kadrosunda çalışanların yetkili sendikası Tez-Koop-İş, yürüttüğü toplu sözleşme süreci uyarınca gelecek yıl için bir ücret artışı belirlemiş ve işverene bildirmişti. İşverenin öneriye yanıt vermemesi sebebiyle 26 Kasım Perşembe günü ODTÜ’nün çeşitli birimlerinde çalışan yaklaşık 277 işçi uyarı grevine çıkmıştı. Grev sonrası Kamu-İş ile yapılan görüşmeler sonrasında talep edilen ücret artışının sağlanmaması sebebiyle sendika 3 Aralık gününden itibaren süresiz greve başladı. ODTÜ'de yapılan yürüyüşler sonrası rektörlük önünde devam eden direniş devam edecek.

TÜRK-İŞ GENEL KURULU'NDA ŞİŞECAM İŞÇİLERİ KONUŞTURULMADI

4 Aralık, Ankara: Türk-İş Genel Kurulu'nda Mersin'de işten atılan Şişecam işçileri konuşturulmadı.

ŞİŞECAM İŞÇİLERİNDEN TÜRK-İŞ'E MEKTUP

5 Aralık, Ankara: Şişecem işçileri Türk-İş'e hitaben bir mektup kalema alırken, şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizin en büyük konfederasyonu olma özelliğine sahip olan Türk-İş’in, alması gereken tutum, bütün haklarımızı gasbetmeyi hedefleyen siyasi iktidarla arasına mesafe koymak olmalıdır. Gerçekçi olmak gerekirse, ne söylersek söyleyelim, mevcut Türk-İş yönetimi sahip olduğu sendikal anlayışla devam ettiği sürece Türkiye işçi sınıfına ihanet etmeye devam edecek ve yöneticiler değişse de bizleri açlığa sefalete mahkum edecek sözleşmelerin altına imzalar atılacaktır. Şu çok açıktır ki; sendikal bürokrasi batağına saplanmış bu sendikal anlayışı değiştirmek üzere, biz işçi ve emekçiler sahneye çıkmadığımız sürece, yaşamakta olduğumuz tabloda pek bir değişiklik olmayacaktır. Son olarak, metal işçileri göstermiş oldukları kararlılık ve mücadele ile bu gidişatın değişebileceğini ve bunun biz işçi ve emekçilerin sermaye sınıfına ve sendikal bürokrasiye karşı birliğimizi güçlendirdiğimiz takdirde mümkün olduğunu göstermiştir. “

AK NİŞASTA ÖNÜNDE “SENDİKA KARŞITI” PATRONA İNAT BİLDİRİ DAĞITILDI

5 Aralık, Lüleburgaz: DİSK/Gıda-İş, Lüleburgaz’da bulunan Ak Nişasta fabrikasında Müdür Halil İbrahim Yalgın’ın sendikaya üye olan işçilere yaptığı baskıları fabrika önünde bildiri dağıtarak protesto etti. 8-16 vardiyasının bitiminde fabrika önüne gelen Gıda-İş üyeleri işçilere bildiri dağıttı. İşten çıkan işçiler de sendikacıların yanına gelerek, “Sendika hakkımız engellenemez” sloganını birlikte attı.