İşçi Günlükleri: Geçtiğimiz haftadan işçi gündemleri, eylemler, direnişler...

İşçi gündemlerini anlık olarak okurlara duyuran soL, bundan böyle her hafta başında önceki haftanın ve önümüzdeki haftanın işçi gündemlerinden bazı başlıkları derleyerek okurlarına sunacak.

Haber Merkezi

RENAULT YÖNETİMİ İŞÇİLERE "SOPA" GÖSTERMEYE DEVAM EDİYOR

30 Kasım, Bursa: Bir haftadır Türk Metal temsilcileri, içeride üyeleri kalmamış olmasına rağmen imalatta dolaşarak işçileri provoke etmeye, kargaşa çıkarıp olay yaratmaya çalışıyor. Renault yönetimi bu tavrın "sendikal özgürlük" olduğunu ileri sürecek kadar ileri gitti ve bugün bir açıklama yayınladı. Reno işçileri ise yönetimi uyardıklarını ve sendikal tercihlerinde Türk Metal'in olmadığını, Türk Metal'i aylar önce gönderdiklerini ve fabrika içindeki faaliyetinin önlenmesi gerektiğini ifade etti.


 

EMAAR SQUARE İNŞAAT FİRMASI ÖNÜNDEKİ DİRENİŞ KAZANIMLA SONUÇLANDI

27 Kasım, İstanbul: Göztepe’de bulunan ve 3 bin inşaat işçisinin çalıştığı Emaar Square İnşaat Firması, ödenmesi sözünü verdiği ücretleri ödemeyince işçiler şantiye önünde direnişe geçtiler. Ücretler ödeninceye kadar direnişe devam edeceklerini söyleyen işçiler , tüm alacaklarının ödenmesinin kabul edilmesinin ardından eylemi sonlandırdı.

BAYTEKS NAKIŞ'TA GREV SÜRÜYOR

27 Kasım, İstanbul: İstanbul Küçükçekmece'de bulunan Bayteks Nakış'ta işçiler grevde. Bayteks işçileri, sadece taleplerinin kabul edilmesini değil sektördeki dayanışmayı büyütmeyi de hedefliyor

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BALCALI HASTANESİ'NDE PROTESTOYA GÖZALTI

27 Kasım, Adana: Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde maaşların geç yatırılmasına karşı eylem yaptıkları için işten atılan Dev Sağlık İş Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Mustafa Hotlar ve beraberindeki 3 kişi rektörlük binasına kendilerini zincirlerken gözaltına alındı. Gözalatına alınan işçiler güvenceli iş istediklerini belirterek Mustafa Hotlar’ın işe iade edilmesini talep etti.

MC PAKETLEMEDE SÖZLEŞME İMZALANDI

26 Kasım, Gebze: DİSK'e bağlı Nakliyat-İş'te örgütlenen MC Paketleme Taşımacılık işçileri; toplu iş sözleşmesi ile ücret zammı, sosyal yardımlar ve yıllık ücretli izin olmak üzere birçok kazanım elde etti. Nakliyat-İş Genel Merkezi yaptığı açıklamada yaşananların “İşçi sınıfımızın, sendikamızın, taşeron cehennemine karşı örgütlü mücadelesinin kazanımı” olduğunu belirtti.

MUNZUR SU'DA GREV DEVAM EDİYOR

26 Kasım, Dersim: Dersim’de DİSK/Gıda-İş Üyesi Munzur Su işçilerinin, sözleşme taleplerinin kabul edilmemesi üzerine başlattığı grev birinci ayını doldurmak üzere. İşçiler direnişi sürdürüyor.

ODTÜ'DE TEZ KOOP-İŞ ÜYESİ İŞÇİLERDEN UYARI GREVİ

26 Kasım, Ankara: ODTÜ'de Tez Koop-İş Sendikası ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında devam eden toplu sözleşme sürecinde anlaşma çıkmadı. İş bırakma eylemi yapan işçiler, Rektörlük binası önünde toplandılar. Öğrencilerin de destek verdiği eylemde Tez Koop-İş Ankara 2 No'lu Şube Başkanı Mustafa Barın, toplu iş sözleşmesi sürecinde son aşamaya yaklaşıldığını ifade etti.

İŞ CİNAYETİNDE HAYATINI KAYBEDEN DENİZ İÇLİ İÇİN EYLEM

26 Kasım, İstanbul: Elektrik arızasına müdahale ederken enerjiye kapılarak 17 Kasım'da hayatını kaybeden DİSK Enerji Sen üyesi BEDAŞ işçisi Deniz İçli için Taksim'de bir araya gelen yurttaşlar sık sık “Hepimiz Deniz İçli'yiz” “Çalışırken ölmek istemiyoruz” sloganları atarak BEDAŞ Genel Merkezi önüne yürüdü. Enerji Sen Genel Başkanı Mehmet Şirin Gürbüz, "BEDAŞ işçisinin can güvenliğinin olmadığını defalarca söylediklerini, uyarılarının dinlenmediğini şikayetlerinin aylar sonra mevzuatlara aykırı durum yok denilerek dikkate alınmadığını belirtti.

BANDIRMA’DA 3 AYDIR ÜCRETLERİ ÖDENMEYEN İŞÇİLER EYLEM YAPTI

26 Kasım, Balıkesir: Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Enerjisa tarafından yaptırılan doğalgaz dönüşüm santralinde çalışan Mekanik Taahhütname LTD.ŞTİ’ye ait taşeron işçiler eylül ayından bu yana maaşlarını almadıkları için eyleme geçti.

KONYA VE EDİRNE'DE DİSK “ASGARİ ÜCRET 1900 NET” DİYEREK YÜRÜDÜ

25 Kasım Konya-Edirne: DİSK Konya Bölge Temsilciliği ve DİSK Trakya Bölge Temsilciliği, DİSK'in “asgari ücret 1900 net” talebi doğrultusunda Konya ve Edirne'de yürüyüş ve basın açıklaması yaptı. Yapılan eylemlerde “Asgari Ücret 1900 net”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” ve “Yaşasın örgütlü mücadelemiz “ sloganları atıldı.

KENT EKMEK FABRİKASI'NDAKİ GREV SÜRÜYOR

25 Kasım, İzmir: İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kent Ekmek Fabrikası’nda 65 işçinin başlattığı grev devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi yüzde 8 zam teklif ederken, sendika ve işçiler ise, yüzde 26 zam talep ediyor. İşçiler, insanca bir yaşam ücreti için kararlıkla grevlerine devam edeceklerini söylüyor.

MAYIS AYINDAKİ OTOMOTİV GREVİNDE İŞTEN ATILAN 55 İŞÇİ İŞİNİ GERİ KAZANDI

25 Kasım, Kocaeli: Kocaeli’deki ENPAY fabrikasında da Türk Metal Sendikası’ndan istifa ederek eylemlere katılan, sonrasında da Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan işçiler, tazminatsız olarak işten atılmıştı. Kocaeli 3. İş Mahkemesi 55 işçinin açtığı ilk davada işçiler lehine karar verdi. İşçiler mahkeme kararıyla hem işe iade, hem de sendikal tazminat hakkı kazandı.

MALTEPE ÜNİVERSİTE HASTANESİ İŞÇİLERİNDEN EYLEM

25 Kasım, İstanbul: Dev Sağlık-İş üyesi Maltepe Üniversitesi Hastanesi işçileri Yargıtay'ın işe iade kararına rağmen kararın uygulanmamasını protesto etti.

TRELLEBORG FABRİKASI'NDA GREV BAŞLADI

25 Kasım, Gebze: Gebze Organize Saniyi Bölgesi'nde bulunan TRELLEBORG fabrikası işçileri bağlı olduğu Petrol-İş Sendikasıyla birlikte greve başladı.

RENAULT'TA 'TÜRK METAL' TEPKİSİ

25 Kasım, Bursa: Renault'ta Türk Metalcilerin işçileri “temsil eder” görünümü ile fabrikada dolaşması işçilerin büyük tepkisi ile karşılaştı. İş yerinde başlayan protestolar vardiya çıkışında da devam ederken “Türk Metal Renault'tan defolsun gitsin” sloganları atıldı. Gecenin ilerleyen saatlerinde Birleşik Metal İş “işçilerin temsiliyeti burada” demek için fabrikanın önüne geldi. 26 Kasım günü Türk Metal temsilcileri yine fabrikada dolaştığı sırada; fabrikanın her bölümünde şiddetle protesto edildi.

EMPAY İŞÇİLERİ SENDİKAL TAZMİNATLARINI KAZANDI

24 Kasım, İzmit: Metal Direnişi sırasında işten atılan Empay İşçileri, 24 Kasım'da sonuçlanan dava ile sendikal tazminatlarını kazandı.

İŞTEN ÇIKARILDIKTAN SONRA ALACAKLARI ÖDENMEYEN İŞÇİLER EYLEM YAPTI

24 Kasım, Antalya: Antalya'nın Kemer İlçesi'nde kapatılan 5 yıldızlı bir otelde işten çıkarılan bir grup işçi, alacaklarının ödenmemesi nedeniyle otel önünde eylem yaptı. Jandarma ekiplerinin otel önünde bulunduğu eylemde tazminatları ve alacaklarının ödenmediğini söyleyen işçiler adına basına açıklama yapan Yusuf Çoşar, yaklaşık 3 aydır ödeme beklediklerini belirtti.

TAŞERON İŞÇİLER ANKARA'DA KADRO İSTEDİ

23 Kasım, Ankara: Birçok ilden Ankara’ya gelen taşeron işçiler kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasını talep etti. Güvenpark’ta eylem yapan işçiler, sık sık “Taşerona köle olmayacağız” sloganları attı. Basın açıklamasını okuyan Kamu Taşeron İşçileri Platformu sözcüsü Fatih Öksüz, “Bizler yıllardır yaşanan sıkıntılara artık dur demek için Türkiye’nin dört bir yanında kurulmuş olan taşeron işçi dernekleri ve temsilcileriyiz. 1 Kasım’da yenilenen seçimler öncesinde bütün siyasi partiler taşerona kadro vaadiyle, taşeron işçilik sorununu ortadan kaldıracaklarına dair sözler vermişlerdir. Daha önce de vurguladığımız gibi bu sözlerin takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.