İMKON Başkanı: İşsizlik yok, iş beğenmiyorlar

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, Türkiye'de gerçek işsizlik oranının yüzde 10'un çok daha altında olduğunu savundu.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, " İş var, eleman yok.Türkiye'de gerçek işsizlik oranı bize göre, yüzde 10'un çok daha altındadır. Türkiye'de işsizlik değil, kalifiye eleman ve iş beğenmeme sorunu vardır. TÜİK, iş beğenmemekten kaynaklanan boşluğu, istatistiki veriler ile ortaya koymalıdır" dedi.

Tahir Tellioğlu, "Türkiye İstatistik Kurumu'nun, geçtiğimiz günlerde açıkladığı işsizlik raporunda, işsiz sayısının, 2 milyon 867 binden, 2 milyon 944 bin kişiye çıktığını veişsizlik oranının, Ağustos döneminde yüzde 10,1 artarak, 6 ay sonra yeniden çift haneye çıktığı açıklanmıştır. Bu istatistiki rakamlara ulaşmak için, çeşitli ekonomik veriler baz alınmış olabilir. Ancak, Ekonomi ve İstihdam konuları, sadece veriler ile açıklanamaz. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) olarak bize göre, Türkiye'de işsizlik değil, tam tersine, iş beğenmeme ve kalifiye eleman sorunu vardır. Bu açıdan bakıldığında, TÜİK, işsiz adayların, iş beğenmemesinden dolayı oluşan boşluğu, istatistiki veriler ile açıklamalıdır. Çünkü üyelerimiz, çok sayıda iş ilanları vermekte, gelen başvurularda ise, hayal kırıklığına uğramaktadırlar. İş'e almak istedikleri adaylar da, çeşitli bahaneler ile teklif edilen iş'i kabul etmemektedir. Sonuçta, nitelikli iş gücü potansiyelini bulamadığımız için, bazı projelerimiz zamanında bitirilememiş, bu, ekonomik kayıpları da beraberinde getirmiştir. Konuya bu gerekçeler ile bakıldığında ve sektör mensuplarımızın yaşadıkları deneyimler baz alındığında, işsizlik oranının çift haneli rakamlara ulaştığını söylemek, gerçekçi bir yaklaşım olma" dedi.

'İŞ BEĞENMİYORLAR'
Tellioğlu, " İş var, eleman yok.Türkiye'de gerçek işsizlik oranı bize göre, yüzde 10'un çok daha altındadır. Türkiye'de işsizlik değil, kalifiye eleman ve iş beğenmeme sorunu vardır. TÜİK, iş beğenmemekten kaynaklanan boşluğu, istatistiki veriler ile ortaya koymalıdır" dedi.

Tahir Tellioğlu, "Ayrıca; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, herhangi bir mesleği olmayan, işsiz vatandaşlarımızı meslek sahibi yapmak için, çeşitli iş kollarında, ücretsiz, Mesleki Yeterlilik Kursları açmıştır. 2017 yılından sonra, İnşaat sektöründe, mesleki yeterlilik belgesi olmayanın çalışması, imkânsız olacaktır. Bu gerekçe ortada iken, işsiz adayların, beklentiler oranında, bu kurslara kayıt yaptırmadığı gözlenmektedir. Türkiye'deki istihdam sorunu, iş arayanların değil, aslında işverenlerin sorunudur. Bu sorun, sadece ekonomik veriler ile değil, sosyal yönden de çok iyi analiz edilmeli, gereken tedbirler de, vakit kaybedilmeden alınmalıdır" dedi.