İhracatta yüzde 9,8 gerileme

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ocak ayında ihracatın bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,8 düşüşle 10 milyar 804 milyon dolar oldu. TİM'e göre özellikle AB pazarında parite etkisi nedeniyle kayıp yaşandı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ihracattaki düşüşte metal işkolundaki grevlerin de etkili olduğunu ileri sürdü.

Haber Merkezi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Aksaray'da bir basın açıklaması yaparak Ocak 2015 ihracat raporunu açıkladı. Rapora göre Türkiye'nin ihracatı 2014 Ocak ayına göre yüzde 9,8 düşüşle 10 milyar 804 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 2,5 artışla 156 milyar 118 milyon dolar oldu.

Ocak ayında en fazla ihracatı 1 milyar 730 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, otomotivi 1 milyar 391 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ve 1 milyar 196 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

Ocak ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, Irak, İngiltere, İtalya ve ABD oldu. AB, Afrika ve Ortadoğu'ya yapılan ihracat gerilerken Kuzey Amerika'ya yapılan ihracat arttı.

GREV YASAĞINA DESTEK

Basın toplantısında konuşan TİM Başkanı 2015'e düşüşle girilmesinde avro-dolar paritesinin etkili olduğunu ifade etti. Büyükekşi, "İhracatın Ocak ayında düşmesinde, Ocak ayı başındaki hava koşulları nedeniyle eksik iş günü ve paritedeki gerileme etkili oldu.” dedi.

Merkez Bankası'nın faiz politikası hakkında da konuşan TİM Başkanı, "Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankamız politika faizini 50 baz puan aşağı indirdi ama koridoru yerinden oynatmadı. Üretici ve ihracatçı açısından önemli olan fonlama maliyetlerindeki düşüş. Büyümenin yüzde 95'inin ihracattan geldiği bir ortamda tek kanatlı değil, çift kanatlı uçmak adına Merkez Bankamızdan daha cömert faiz indirimleri bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde Merkez Bankamızın aynı kararlılıkla fonlama maliyetlerini de azaltmasını bekliyoruz. Keza ihracatçılarımız pozitif bir ayrımı hak ediyor.” dedi.

Ocak ayında ihracatta yaşanan gerilemede metal işkolundaki grevlerin de etkili olduğunu savunan Büyükekşi hükümetin grev erteleme kararını, "Hükümetimiz bu etkileri ve taleplerimizi dikkate alarak Bakanlar Kurulu Kararı ile bu grevi erteledi, Hükümetimize bu karardan ötürü teşekkür ediyoruz ve bu kararı destekliyoruz." sözleriyle destekledi.