Hazine borçlanması ‘uzlaşma’nın pahalıya mal olduğunu gösterdi

Nisan’dan sonra uluslararası piyasalarda ilk Hazine tahvili ihracı gerçekleşti. Bir önceki borçlanmada ABD tahvili üzerine 2,67 puan eklenirken, dünkü borçlanmada 4,47 puan eklendi. 2 milyar dolarlık yeni borçlanma uluslararası sermaye ile ‘uzlaşma’nın pahalıya mal olduğunu gösterdi. Dünkü ihracın Hazine’ye yıllık 40 milyon dolar ek yük getirdiği hesaplanıyor.

Hazine 2018 yılı dış borçlanma programı kapsamında 2023 vadeli dolar cinsi tahvil ihracını gerçekleştirdi. Uluslararası sermaye piyasalarında dün 2 milyar dolar tutarında satış yapıldı. 2023 vadeli tahvile 6 milyar dolar talep geldiği belirtilirken tahvilin getiri oranı yüzde 7,5, kupon oranı yüzde 7,25 oldu. Söz konusu oranlar, Nisan ayındaki son borçlanmada 6,20 ve 6,125 olmuştu. Nisan’daki tahvil ihracında ABD tahvili üzerine gelen “spread” 2,67 iken dünkü borçlanmada 4,47’ye çıktı, ABD tahvili getirisi baz alındığında 2 puana yakın artış gerçekleşti. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada tahvilin yüzde 60’ının ABD, yüzde 23’ünün İngiltere, yüzde 11’inin Avrupa ülkeleri, yüzde 5’inin Türkiye, yüzde 1’inin de diğer ülkelerde satıldığı belirtildi. Ayrıca Hazine’nin 2018 dış finansman programındaki 6,5 milyar dolarlık borçlanma hedefinin 6 milyar dolarlık kısmının tamamlandığı ifade edildi.

ALBAYRAK: İHALE DIŞ ŞOKLARA DAYANIKLILIĞIN YANSIMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, tahvil ihracıyla ilgili açıklamasında küresel finans sistemindeki dalgalanmalara rağmen ihalede yüksek talep gelmesinin Türkiye’ye duyulan güvenin göstergesi olduğunu iddia etti. Albayrak ayrıca "İhale, Türkiye'nin sağlam iktisadi temellerinin, dış şoklara karşı dayanıklılığının, hayata geçirdiğimiz politika ve tedbirlerin etkilerinin yatırımcılar tarafından son derece olumlu karşılandığını net bir şekilde yansıtmıştır" dedi. 

AĞUSTOS’TA TAHVİL GETİRİLERİ YÜZDE 10’A YAKLAŞTI

Hazine’nin son tahvil ihracı Nisan ayında gerçekleşti. Ancak uluslararası piyasalarda işlem gören 5 yıllık tahvillerin getiri oranları yüzde 10’a kadar çıktı. Dünkü ihaledeki oranlar bu nedenle Nisan’dan bu yana Türkiye tahvillerindeki dalgalanmayla karşılaştırıldığında getiri oranlarında düşüşe işaret ediyor. Ayrıca bir tür uluslararası sermaye ile “uzlaşma”nın göstergesi olarak da değerlendiriliyor. Ancak daha önce banka sendikasyonlarında da görüldüğü gibi “uzlaşmanın maliyeti” hayli yüksek oluyor. Dünkü ihracın Hazine’ye yıllık 40 milyon dolar ek yük getirdiği hesaplanıyor.