Hastanelerde kriz: Döner sermaye gaspından sonra şimdi de icap ücreti gaspı!

Ekonomik kriz sağlık emekçilerini vurmaya devam ediyor. Ülke genelinde pek çok hastanede döner sermaye payı ödenmeyen sağlık emekçilerine, şimdi de icap nöbeti ücretleri ödenmiyor. İzmir'de bugün bir grup sağlık çalışanı sokağa çıkarak iktidara 'İcap ücretime dokunma, krizin faturasını icapçıya ödetme' diye seslendi.

soL-İzmir

Sağlık sektöründe ekonomik krizin sonuçları her geçen gün daha fazla hissedilmeye devam ederken, krizin faturasının da emekçilere kesilmesi yönündeki uygulamalar da artıyor.

Bunların son örneklerinden biri Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşandı. Ege Üniversitesi’nde icap nöbeti tutturulan sağlık emekçileri, Ağustos ayındaki nöbetlerin ücretlerini alamayınca hastane yönetimine başvurdu.

Hastane yönetimi, kendilerine yapılan Sayıştay denetimi sonucu bundan böyle icap nöbeti ödemesi yapılmayacağı, sadece icaba gelinen saatler için ödeme yapılacağı, Ağustos ayına ait nöbet ücretlerinin de ödenmeyeceğini söyledi. 

Bunun üzerine harekete geçen sağlık emekçileri, bugün başhekimlik önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. SES ve Türk Sağlık-Sen tarafından ortak gerçekleştirilen açıklamada, icap nöbetlerinin ücret karşılığı veya izin olarak karşılığının verilmesinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile yasal bir gereklilik olduğu, ücret veya izin olarak karşılığı ödenmeyen icap nöbetinin "angarya" olarak değerlendirileceği ve bunun da anayasal bir suç olduğu vurgulandı.

Sağlık emekçileri, haklarını alana kadar her türlü meşru zeminde mücadeleyi sürdürecekleri ve büyüteceklerini ifade ederek eylemi sonlandırdı.