İş güvenliği öğrencisiydi, okul harcı için inşaatta çalışırken hayatını kaybetti!

Yaz aylarında tatilde olmaları gerekirken çalışmak zorunda bırakılan çocuk ve öğrenci işçilerin hayatlarını kaybettikleri iş cinayetlerine bir yenisi daha eklendi. Bingöl Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü öğrencisi 19 yaşındaki Haydar Bozarslan, okul harcını çıkarabilmek için İstanbul Ataşehir'de Emlak Konut GYO tarafından Kalyon İnşaat'a yaptırılan Kayabaşı Emlak Konutları 2…

Ahmet Çınar

Yaz tatili başladı, bitmek üzere... Ancak bu aylarda dinlenmesi, okuması, gezmesi gereken on binlerce çocuk ve öğrenci, geçici işlerde, inşaatlarda, tarlalarda ucuz iş gücü olarak kullanılıyor.

Kimi ailesine katkıda bulunmak, kimi okul harçlığını çıkarmak, kimisi de karın tokluğuna, fırsatçı işverenler ve patronlar tarafından çalıştırılıyor. Bu çocuk ve öğrencilerden bir bölümü de, çalıştırılırken hayatını kaybediyor. Ölen işçi çocuklar arasında 15 yaşında olan da var, 16, 17, 18, 19 yaşında olan da...

Alınmayan önlemler, denetlenmeyen iş güvenliği kuralları, savsaklanan işçi sağlığı... Hepsi bir arada... 

Yaz başından bu yana hayatını kaybeden çocuk ve genç işçilerin sayısı 10'u geçti. 

İŞ GÜVENLİĞİ OKUYORDU, 19 YAŞINDAYDI, HARÇ İÇİN PARA BİRİKTİRİYORDU...

Öğrenci işçi cinayetleri zincirine bir halka da İstanbul Ataşehir'de eklendi.

Bingöl Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Haydar Bozarslan, akrabalarının da çalıştığı İstanbul Ataşehir'deki Kayabaşı Emlak Konutları 2. etap inşaatında iş buldu. Okulların açılmasına az bir süre kala kayıt yenileme harcını çıkarması, biraz para biriktirmesi gerekiyordu. Başbakanlık TOKİ iştiraki olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ'ye yaptırılan Kayabaşı Emlak Konutları 2. etap inşaatında taşeron işçi olarak çalışmaya başladı.

İş Sağlığı ve Güvenliği öğrencisi 19 yaşındaki Bozarslan, çalışmak zorunda kaldığı inşaatta güvenlik kemeri olmadığı için hayatını kaybetti

EMLAK KONUT GYO'NUN KALYON İNŞAAT'A YAPTIRDIĞI PROJE

Kalyon İnşaat'ın hizmet aldığı Doğa Yapı adlı firmada çalışan 19 yaşındaki Haydar Bozarslan, 12 Ağustos 2017 Cumartesi günü iskeleye malzeme taşırken ayağı takılarak düştü ve güvenlik kemeri olmadığı için yere çakıldı. Ağır yaralanan Bozarslan, kaldırıldığı Beylikdüzü Medicana Hastanesi'nde dün hayatını kaybetti. 

Üniversite öğrencisi 19 yaşındaki Haydar Bozarslan'ın iş cinayetinde hayatını kaybetmesinin ardında, inşaattaki faaliyet patronlar tarafından durduruldu, işçiler geçici bir süre evlerine gönderildi. 

2017 YAZI, ÇOCUK VE ÖĞRENCİ İŞÇİLERE ÖLÜM YAZI OLDU

Yaz başından bu yana Türkiye'nin çeşitli kentlerinde meydana gelen iş cinayetlerinde çok sayıda çocuk ve öğrenci işçi hayatını kaybetti. 

Bu iş cinayetlerinden basına ve soL sayfalarına yansıyanlardan bazıları şöyle: