Grevi yasaklanan cam işçileri: Geleneğimizde direniş ve mücadele var

AKP tarafından anayasal hakları olan grevleri yasaklanan Şişecam işçileri yaşadıkları süreci, gelinen noktayı ve bundan sonra ne yapacaklarını soL'a anlattı... İşçiler, "Madem hakkımızı arayacağız, o halde fedakarlık da yapacağız. Direnişimize destek her geçen gün güçleniyor. Türkiye işçi sınıfına kıvılcım olmaya çalışıyoruz. Cam işçisinin geleneğinde direniş ve mücadele vardır"…

Haber Merkezi

AKP hükümeti, "milli güvenliği bozacağı" bahanesiyle Şişecam işçilerinin grevini yasakladı. Yasağı tanımayan Şişecam işçleri eylemlerini sürdürüyor, fabrikaları terk etmiyor ve direniyor.

Yaşadıkları süreci soL'a anlatan Şişecam'ın Çayırova fabrikasından üç işçiyle yaptığımız röportajı okurlarımızla paylaşıyoruz... AKP rejiminde işçilerin güvenliğini tehlikeye düşürmemek için söyleştiğimiz üç işçinin isimlerini açıklamıyoruz...  

Katılım ne yoğunlukta? İşçilerden direnişe katılmayan var mı?

Bizim fabrikada katılım yüzde 100. Çok acil işleri olan arkadaşlar bize bildirir, biz kendisine izin veririz, işi bitince geri gelir. Bazı davaları kazanmak öyle kolay olmaz. Madem mücadele edeceğiz madem hakkımızı arayacağız onun için de fedakarlık yapacağız. Ben 15 gündür çocuklarımı görmüyorum.  2-3 saat uykuyla, bazen hiç uyumadan, ama inanıyoruz ki bu iş olacak.

Şu anki iş durdurma süreçleri vardiyaların belli bir süresinde mi oluyor?

Biz ilk iş durdurmaya 1 saatle başladık sonra 1,5 saate çıktık. Şu an yarın itibariyle yeni zaman dilimi gelecek. Bunu arttırarak mücadelemize devam edeceğiz.

Bizim isteklerimiz afaki istekler değil. 4. grevimiz erteleniyor, her grevin sonucunda ne yazık ki biz enflasyonun altında zam aldık. Bunu 10 yıla yaydığında zaten bizim yüzde 50 kaybımız var. 2,75 TL zam istemişiz, ama bizim şu ana kadarki kaybımız da 8 TL grev ertelemelerinden dolayı.

"KIRILMA OLMADIĞI SÜRECE HİÇBİR GÜÇ BİZE BİR ŞEY YAPAMAZ"

Peki engellemeler oluyor mu, zorlayıcı neler çıkıyor karşınıza?

Engelleme ister istemez oluyor. Ama dediğim gibi işçinin birlik beraberliği çok sağlam olduğu için pek üstümüze gelemiyorlar. Burada bir kırılma olursa elbette ki sıkıntı yaşarız ama kırılma olmadığı sürece de bize burada hiçbir Allah’ın kulu, hiçbir güç bir şey yapamaz.

Fabrikaların çoğunda yemek vermeme gibi, ücretleri keseceğine dair bildirimler genelde böyle ufak baskılarla devam ediyor. İşveren üzerimize çok gelemiyor açıkçası.

Fabrikaların birinde beyaz yakalı işçiler iş bırakan işçilerin yerine çalıştırılmış. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Burada yok, burada yapamıyorlar, burada beyaz yakalıların sayısı yetmiyor üretimin şekli ve beyaz yakalıların sayısı gereği. Ama şişe fabrikalarında ve düz cam fabrikalarında bunu sağlıyorlar. Burası Türkiye’de tek, Avrupa’da sayılı. Burası emek yoğun bir işletme, teknoloji fazla olmadığından dolayı, biz bedenen çalışıyoruz beyaz yakalılar kafayla çalışıyor, yani onu başarabilecek durumları yok.

Bizim o konuda pek bir sıkıntımız yok. Onlar da ideolojik olarak bize yakın. Şimdi olmasa bile biz bu işi başarıp zafere ulaştığımız zaman tabii ki onlara da farklı baskılar gelecektir. Biz de ona karşı farklı eylemler yapacağız.

"DİRENİŞİMİZE DESTEK HER GEÇEN GÜN DAHA DA GÜÇLENİYOR"

Destek nasıl? Sizler gibi grevi yasaklanan metal işçileri fabrikalarında eylemler yaptı, ziyaretinize geldi…

Evet BMİS geldi. Yavaş yavaş çoğalmaya devam ediyor. Bütün bölgelere ziyaretler oluyor. Bir sıkıntımız Türk-iş, aidat ödememize rağmen konfederasyonumuzdan şu an pek gelen giden olmadı.

Eskişehir’de, Kırklareli’nde çok yoğun destek var, Mersin’de arkalarından geliyor. En az burada diyebiliriz ama burada da kamuoyu epey ilgi göstermeye başladı. Metal işçileri fabrikalarında eylem yaptılar. İlgiden memnunuz kötü değil, kamuoyu oluşuyor yavaş yavaş, daha da iyi olacak.

OHAL koşullarında kamuoyunda tepkinin ağır ağır oluşması normal. Biz haklı olduğumuz davada haksız konuma düşmek istemiyoruz. Davamızı haklı bir şekilde içerde kimseyi kırmadan dökmeden en demokratik hakkımızı kullanarak yürütmek istiyoruz.

"CAM İŞÇİSİNİN GELENEĞİNDE DİRENİŞ VE MÜCADELE VAR"

İşçiler arasında geri adım atılacağına dair bir şüphe var mı?

Bir de cam işçisinin geleneğinde direniş geleneği var, mücadele geleneği var. Biraz açıkçası o gelenek bedene bürünüyor, onunla yürüyor bu iş. Tüm işçiler gerçekten çok kararlı. Hiçbir sıkıntı görmüyoruz.

Cam işçisi şunun farkında, en kötüsü bile bir bedel ödenmeden bu işin aşılamayacağını düşünüyor. Çünkü 4 kez üst üste grev ertelenmiş, her seferinde erteleniyor. Yani kafası en geride olan işçi dahil bu mücadelenin yürütülmesi gerektiğinin, bu bedelin ödenmesi gerektiğinin farkında. O konuda bir sıkıntı yok çok dik duruyoruz. Bedel ödenmesi gerekiyorsa ödeyeceğiz her türlü, işten atılma da her tür bedeli ödemeye de hazırız açıkçası.

"KAVGA EDE EDE ÖĞRENDİK MÜCADELEYİ"

Bir gelenekten bahsettiniz peki genç işçiler de aynı kararlılığa sahip mi?

Babadan oğula geçer gibi, biz her gelen genci burada çok iyi yetiştiririz. Ben de buraya geldiğimde hiçbir şey bilmiyordum. Ben burada kavga ede ede, abimlerden göre göre öğrendim hepsini.

"HEM HAKKIMIZI ARIYORUZ HEM TÜRKİYE İŞÇİ SINIFINA KIVILCIM OLMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Grev yasaklarına karşı önce metal işkolunda şimdi de cam işkolunda yaşanan bu eylemliliklerle beraber buradan bir kitlesel sınıf hareketi çıkacağını düşünüyor musunuz?

Şu anda cam işçisinin yaptığı bu hareket belki de önümüzdeki dönemde Türkiye’deki işçi sınıfına ya yürüme fırsatı verecek ya da dışarıda bize destek vermeyen işçi ya kendi ipini çekecek ya bizim ipimizi çekecek. Bizim buradan ne yapıp edip kesinlikle başarıyla çıkmamız lazım. Dışarıdan o konuda destek de bekliyoruz.

Bu toplumun uyanması gerekiyor. Bu bedel vermiş insanların geçmişini anmak için bir şeyler yapmak gerekiyor. Bugün Türkiye’de ezilen bir sınıf var, o sınıfın tek yumruk olması gerekiyor. O da birleşerek olur. Bizim birleşmememiz için bir engel yoktur. Belki şu anda ufak gözükebilir ama yarın bunların daha çok olacağı da gözüküyor. Bunu dışarda çok bekleyen insan var. Biz de bir yerde uyanmalıyız. Sadece bizim haklarımızı almamız yeterli değildir.

Zaten cam işçisinin o direnişi başladıktan sonra dillere pelesenk olmuş sloganı “işçiler birlik olsa dünya yerinden oynar” diyerek sınıf bilincini zaten ortaya koyuyordu. Cam işçisi bugün hem kendi haklarını ararken hem de Türkiye işçi sınıfına bir yönüyle bir kıvılcım olabilmek, beraber bir dayanışma oturtabilmek ve sınıfıyla beraber yürüyebilmenin bir adımını atmaya çalışıyor.

Son olarak bizden beklediğiniz, yapabileceğimiz bir şey var mıdır?

Sizden isteğimiz eşiniz, dostunuza böyle bir mücadele olduğunu, bu mücadelenin cam işçisinin değil Türkiye işçi sınıfının mücadelesi olduğunu anlatmanız. Eğer hep birlikte mücadele edersek kazanacağız.