Grevi yasaklanan 5 bin 700 Şişecam işçisi beklemede, sendika sessiz!

Şişecam işçilerinin anayasal güvence altında olan grev hakkı, patron partisi AKP tarafından "milli güvenliği bozacağı" bahanesiyle yasaklandı. Şişecam grevi AKP'nin yasakladığı 12. grev oldu. Şişecam fabrikalarındaki yetkili sendika Türk İş'e bağlı Kristal İş yönetiminden öğle saatlerine kadar resmi bir açıklama yapılmadı.

Haber Merkezi

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararıyla, Kristal-İş Sendikası tarafından Trakya Cam AŞ, Paşabahçe Cam AŞ, Anadolu Cam Elyaf AŞ, Anadolu Cam Yenişehir AŞ, Trakya Yenişehir Cam AŞ ve Şişecam Otomotiv AŞ ile bunlara bağlı işyerlerinde aldığı grev kararı, milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelendi.

Şişecam ve bağlı ortaklıkları Trakya Cam ile Anadolu Cam, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Kristal-İş sendikasının 24 Mayıs tarihinde grev kararı aldığını açıklamışlardı.

İŞÇİLER, YETKİLİ SENDİKADAN AÇIKLAMA BEKLİYOR

Şişecam bünyesindeki 5 bin 700 işçi, öğle saatlerine kadar resmi açıklama yapmayan Kristal İş Sendikasından haber beklemeye devam ediyor. 

Kristal-İş, 17 Mayıs’ta "Cam işçisi geçmişte çok gelenekler yarattı, bugün de gerekirse grev ertelemelerine karşı bir gelenek yaratacaktır" açıklamasında bulunmuştu.

Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş da, metal iş kolundaki grev yasağını ve yasak sonrasında işçileri fiili grevi sürdürmesini anımsatarak, "Metal işçisi bize örnek oldu” demişti.

CAM KERAMİK İŞ: HÜKÜMETİN BU YASAĞINI KABUL ETMİYORUZ

DİSK'e bağlı Cam Keramik İş Sendikasından, grev yasağına karşı açıklama geldi. Cam Keramik İş'ten yapılan açıklamada, "Metal sektöründeki ve Akbank'taki grevi yasaklayan hükümetin gerekçesi hep aynı. Bu yasa aslında tüm işçilere, tüm sendikalaradır. Hükümetin bu yasağını kabul etmiyoruz" denildi.

Cam Keramik İş'in açıklaması şöyle: 

Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 24 Mayıs’ta grev kararı alan Şişecam işçilerine yasaklama geldi. Şişecam’ı bir dünya devi haline getiren cam işçilerinin grevini yasaklamak hükümetin alışkanlığı haline geldi. En son metal işçileri ve Akbank çalışanlarının grevlerini yasaklayan hükümetin gerekçesi ise hep aynı. Patronlar karşısında hak alabilmenin tek yolu olan grevler, 'milli güvenliği bozucu’ olduğu gerekçesiyle, erteleme adı altında yasaklanmaktadır. Bu yasaklar tüm işçileredir, tüm sendikalaradır. Hükümet hak aramayı, ses çıkarmayı, demokrasiyi yasaklamaktadır. Geldiğimiz noktada cam işçilerinin karşı karşıya olduğu durum sadece sözleşmede tıkanan ücret meselesi değildir. Türkiye de grev hakkının kazanılmasında tarihi bir rolü olan Şişecam işçileri bu hakkı korumak için de gerekli iradeyi de gösterecektir. Tüm sendikalar ve emek örgütleri bir araya gelmeli ve bu yasaklara gereken cevap verilmelidir. Cam Keramik İş Sendikası olarak Hükümetin bu yasağını kabul etmiyor ve her türlü direniş hakkına sahip olan cam işçileriyle sonuna kadar yan yana omuz omuza olacağımızı ilan ediyoruz."

DİSK GIDA İŞ: GREV HAKKI ENGELENEMEZ

DİSK'e bağlı Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, hükümetin yasakladığı Şişecam greviyle ilgili açıklamada "Grev hakkı engellenemez" dedi. 

Aslan'ın açıklaması şöyle: 

"Cam işçilerinin grevi bir kez daha sermayenin iktidarı tarafından, patronların isteği doğrultusunda yasaklandı. AKP iktidarı döneminde sayısız grev yasaklarının yanına bir yenisi eklenmiş oldu. Gerekçe; grev milli güvenliği bozucu nitelikte bulunması. AKP ve Cumhurbaşkanı grev yasaklarını, OHAL’ i sevdi. Pazar günü yapılan AKP kongresinde, AKP Genel Başkanlığına seçilen Cumhurbaşkanı 'OHAL kalkmayacak' diye bir kez daha ilan etti. Sermayeye 'neyiniz eksik istediğinizi yapıyorsunuz' demekten geri durmadı. Arkasından gelen cam işçilerinin grev yasağı şunu bir kez daha açık ve net biçimde göstermiştir. On beş yıldır sermayeye her türden imkân, olanak ve teşvik sağlayan AKP iktidarı, sıra işçilere gelince hak aramanın önüne her türden engeli çıkarıyor ve grevleri yasaklıyor. Sermayeye her türden imkan, olanak sağlayan, önlerine turkuaz halı seren, kiralık işçilik yasası çıkartan, taşeron işçiye kadro vermeyen, esnek çalışmayı, yaygınlaştıran, kıdem tazminatımıza göz diken AKP hükümeti, cam işçisinin grevini yasaklayarak, işçileri açlığa, aileleri ile birlikte sefalete mahkum ediyor. Cam işçilerinin grev yasağı kabul edilemez, grev yasakları kabul edilemez. OHAL koşullarını arkasına alan sermaye ve onun hükümetine karşı işkolu, sendika ve konfederasyon ayrımı yapmadan grev yasaklarına karşı birleşik mücadelenin ayaklarını yerelden kurarak, haklarımız savunmak ve yeni haklar kazanmak için birleşmeliyiz. Cam işçilerinin grev yasağına karşı güçlü bir ses çıkarmak ancak, yerelde birleşik bir mücadeleyi örebildiğimiz oranda mümkün olacaktır. Cam işçilerinin grevinin yasaklanmasının kınıyor, yasağın bir an önce kaldırılmasının istiyoruz."

AKP'NİN YASAKLADIĞI İLK GREV DEĞİL

AKP hükümeti, Şişecam'dan önce başta metal iş kolu ve Akbank olmak üzere 11 grevi daha benzer gerekçeleri bahane ederek yasaklamıştı. 

İşte AKP'nin Şişecam'dan önce yasakladığı grevler: