GÖRÜŞ | ‘Devletin harcamalarının ekonomiye hiç katkısı olmamış’

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Gayrisafi Yurtiçi Hasıla yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,6 küçüldü. Eski Sayıştay denetçisi ve Devlet Denetleme Kurulu üyesi Kadir Sev, devletin yaptığı 'rekor' harcamaların patronların cebine aktığını, bu sebeple vatandaşın durumuna bir yarar sağlanamadığını belirtiyor.

soL - Haber Merkezi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün yayınlanan “Dönemsel Gayrisafi Yurtiçi Hasıla, Birinci Çeyrek” raporunda yer alan verilere göre Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH), 2019’un ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 2,6 küçüldü. 

Konuyla ilişkin soL'a değerlendirmelerde bulunan eski Sayıştay denetçisi ve Devlet Denetleme Kurulu üyesi Kadir Sev, gelecek dönem ülkeyi daha ağır bir tablonun beklediğini kaydetti.

Dün açıklanan büyüme verileri Ocak/Mart ayını kapsıyor ve görüldüğü üzere hiç parlak değil. TÜİK verilerini Haziran 2019’u esas alarak güncelleyebilirsek çok daha kötü bir tabloyla karşılaşacağımız kesin.

Nitekim, dün Merkez Bankası eski başkanlarından Durmuş Yılmaz “tünelin ucunda ışık yok” diye bir cümle kurdu. Bugün gazetelerde “düşüyoruz kemerlerinizi takın” diye manşetler atıldığını görüyoruz. Düşene kemer ne yapsın?

TÜİK hesaplarına yansımayan gizlenmiş harcamalara da değinen Sev, şöyle konuştu: 

Sanayi Sektörünün katma değeri %4,3; inşaat sektörünün ise %10,9 azalmış. Hizmetler sektöründeki %4 azalma ise ayrıca dikkat çekiyor. Hizmet sektörü başlığı altında, ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri listeleniyor. Demek ki insanlar evlerine kapanmış geçinmeye çalışıyor.

Şuna dikkat edelim: Bütün bu olumsuzluklar, Devletin tüketim harcamalarının rekor biçimde %7,2 arttığı bir dönemde gerçekleşiyor. Demek ki Devletin yaptığı harcamaların ekonomiye hiç katkısı olmamış, para babalarının cüzdanları doldurulmuş. Vatandaşa da yararı olmamış harcamalarını %4,7 oranında kısmak zorunda kalmışlar.