GMİS Saray'da, Maden işçileri isyanda

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) yönetiminden bir heyet Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’yu ziyaret ederek TTK'nın küçülmesiyle ilgili sorunlarını dile getirdi. Maden işçileri adına bir grup geçen hafta GMİS yönetimini AKP'ye yakın durmasına karşı uyaran bir açıklama yayınlamışlardı.

İçlerinde GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci'nin de bulunduğu heyet Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’yu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ziyaret etti. GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan sayısının 8 binlere gerilediğini, üretimin dip yaptığını belirterek sağlıklı bir çalışma ortamını oluşturmak, üretimi artırmak ve ülke ekonomisine katkı vermek için işçi açıklarının acilen giderilmesi gerektiğini vurguladı. Topçu ise Zonguldak’ta maden ocaklarında çalışmak için gitmiş köylülerinin ve yakınlarının olduğunu belirterek Zonguldak’a sık sık geldiğini ve sorunlarını bildiğini kaydetti.

Halkın Sesi'nin haberine göre, geçtiğimiz hafta "Mücadeleci Maden İşçileri" tarafından GMİS yönetimine bir ültimatom yayınlanmış ve GMİS yönetimi iktidara yakın davranmakla eleştirilmişti. Grubun sözcüleri Vural Saraç, İlhan Acar ve İsmet Hacıbektaşoğlu adına yapılan açıklamada, GMİS'in Nisan 2015'te oluşturulan yönetiminin "Ülkemizin içinde bulunduğu gerçeklere, sendikal sorunlara ve sınıf mücadelesine yanıt üretemeyen, gereği gibi müdahale edemeyen yetersiz bir yönetim" olduğundan söz ediliyordu.

'GMİS TÜRK-İŞ'İN PEŞİNE TAKILMAMALI'

Mücadeleci Maden İşçilerinin yaptığı açıklamada, 2016 1 Mayısı'nda GMİS'in Türk-İş'in in isteği doğrultusunda maden işçilerini Çanakkale'ye götürmesi eleştiriliyor, 1 Mayısın içi boşaltılarak bir "turistik gezi turu"na dönüştürüldüğü söyleniyordu. Sendika yönetiminin özel sektörde örgütlenme kararı aldığını hatırlatan açıklama, sendikanın özel maden ocaklarındaki işçilerin hak mücadelesinde bir varlık gösteremediği ve özel sektörde çalışan maden işçilerinin yaptıkları eylem ve direnişlerde devre dışı kaldığından şikayet ediyordu. Öte yandan GMİS'in örgütlü olduğu işyerlerinde de üye kaybettiğine dikkat çekiliyordu. 

'TTK'YA İŞÇİ ALIMI İÇİN ve ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI MÜCADELE PLANI GEREKLİ'

Açıklamanın devamında şunlar söylenmekteydi:

"TTK’ya yeni işçi alınması, TTK’nın özelleştirmesi ve en büyük bölge olan Karadon’dan nokta atışı yapılması konularında geldiğimiz durum içler acısıdır. Bu can alıcı konularda bazı hükümet yetkilileriyle yapıldığı söylenen görüşmeler dışında, elle tutulur bir sendikal politika belirlenememiş ve bu hedefler doğrultusunda bir kamuoyu oluşturulamamıştır. (...) 14 yıllık AKP iktidarı sürecinde Zonguldak ve maden işçileri üzerinde çeşitli siyasi oyunlar oynanmakta, Zonguldak halkı ve maden işçileri hükümet yetkilileri tarafından yıllardır gerçek dışı vaatlerle oyalanmaktadır. (...) Ülkemizin içinde bulunduğu siyasi kargaşa, her alanda yaygınlaşan OHAL uygulamaları, hükümetin işçi sınıfı karşısında sermaye sınıfını kollayan siyasi ve ekonomik politikaları, bitmeyen yol tamiratları dışında dişe dokunur yeni yatırımlar yapılmayan Zonguldak ve özelleştirme kapsamına alınan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) üzerine çöken kara bulutlar bizleri fazlasıyla kaygılandırmaktadır."

Mücadeleci Maden İşçileri, yaptıkları açıklamalarında GMİS yönetimini iktidarın "siyasi oyunlarını ve oyalama taktiklerine boyun eğmemeye",  işçi alımı ve özelleştirme konularında bir mücadele planı hazırlamaya davet ediyorlardı. Geçtiğimiz hafta yayınlanan açıklamadan sonra GMİS yönetiminin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yaşar Topçu ile yaptıkları görüşmeden hangi gündemlerle döneceği merak ediliyor.