Glokal Haber sitesi çalışanları hakkını arıyor, patron tehdit ediyor

Glokal Haber sitesinde çalışan onlarca işçinin toplu istifası sonrası soL Haber'e anlattıkları sömürü deneyimleri, patron Sezgin Kasa'nın işçilere tepkisini arttırdı. Verdikleri röportajı kaldırtmadıkları sürece kimsenin parasını vermeyeceğini söyleyen Kasa, soL'u da hedef alarak 'haberi kaldırtmak için kendisinden para istendiği' yalanını söyledi.

Glokal Haber adlı yayıncılık sitesinde çalışan genç işçiler, aylardır maaşlarını alamadıkları ve yoğun sömürü koşulları altında çalıştıklarını daha önce soL'a anlatmışlardı.

Sezgin Kasa, işçilere soL'un kendisinden ilgili haberi kaldırmak için para istediği yalanını söyledi. İşçileri ağır koşullarda çalıştırması ve haklarını ödemekle yetinmeyen Kasa, işçilerin haklarını aramasından duyduğu rahatsızlığı emekten yana bir yayına, soL Haber'e iftira atmaya kadar vardırdı. 

İstifa eden işçilerden Oğuzhan Selçuk Taş, aylardır alamadığı maaşını istemek üzere Sezgin Kasa ile yaptığı görüşmeyi şöyle anlatıyor:

"Daha önceki konuşmamızda Sezgin Kasa'nın beni ve 20'ye yakın arkadaşı nasıl mağdur ettiğini anlatmıştık. Maalesef aynı mağduriyetimiz hala devam etmekte. Anladım ki biz hakkımızı istemediğimiz sürece, hakkım olan parayı vermek aklına bile gelmiyor. Bu sessizliğe bir son vermek için 11 Temmuz'da Sezgin Kasa'ya mesaj attım. Ofiste olup olmadığını sordum. Ofiste olduğunu söyledi. Müsait değildir diye tarih ve saat vermesini istedim. Cevap olarak 'Geliyorsan gel' dediğinde karşılaşacağım tavrı az çok tahmin ettim. Daha önce 'Gel sözleşme imzalayalım, ne kadar alacağın varsa tarih yazalım, alacak verecek ne ise bilelim' dediğini hatırlattım ve yazılı olarak sözleşme istedim. Yanımda şahidim olmasına rağmen böyle bir konuşma yapmadığımızı söyledi. Kelime oyunları ile beni bastırmaya çalıştı fakat buna hazırlıklıydım."

'DEFOL BURADAN, SEN BASİT BİR İNSANSIN'

"Yazılı olarak alacaklı olduğum paranın miktarını ve ödeme tarihini istediğimde ise bana 'Defol buradan', 'Sen basit bir insansın', 'Seninle konuşmak şerefsizlik' gibi hakaretlerde bulunarak beni sinirlendirmeye çalıştı. Ben buna da hazırlıklıydım. Ofise tartışmaya gelmediğimi, kendisinin sözü olan sözleşmeyi yapmaya geldiğimi ısrarla söyledikçe hakaretlerine devam etti. Aylar önce maaşımı 2 bin 500 olarak konuşmuştuk ama o gün 'hayır ben asgari ücret vereceğim' dediğinde şaşırdım. Anladım ki bana karşı savaş açmış. Hatta sadece bana da değil hakkını arayan diğer arkadaşların da parasını vermeyeceğini açıkça dile getirdi."

'RÖPORTAJI KALDIRTMADIĞINIZ SÜRECE'

"Çok ilginçtir soL Haber sitesine de çamur atmaya çalıştı. Daha önce bizim hakkımızı savunan soL Haber'de yaptığımız röportajı kaldırtmadığımız sürece kimsenin parasını vermeyeceğini, hatta 'soL Haber çalışanları haberi kaldırmak için yüksek miktarda para istedi' gibi yalan sözlerle, hakkımızı savunan insanlara çamur attı. 5 dakikalık bir sözleşme için beni saatlerce alıkoymuştu. Anladım ki orada kaldığım her dakika hayatım için tehdit oluşturuyordu. Hakaretlerle başlayan cümleler yerini kavgaya bırakabilir bir pozisyondaydı. O yüzden 155’i arayarak şikayetçi oldum. Bahçelievler polis karakoluna gittim ve şikayetimi dile getiren ifadede bulundum."