Gerçek işsiz sayısı 5.5 milyon, son 3 yılda 935 bin yeni işsiz yaratıldı!

DİSK Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) geçici bir işte çalıştığı için işsiz kalanlarının sayısının 1 milyonu aştığını vurguladı. Geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 16.8, gerçek işsiz sayısının ise 5.5 milyon olduğunu bildiren DİSK-AR, yükseköğretim mezunu resmi işsiz sayısının 724 bin olduğuna dikkat çekti. Son 3 yılda 935 bin yeni işsiz yaratıldığı vurgulandı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK tarafından açıklanan İşgücü Anketi Ağustos 2015 dönem sonuçlarını değerlendirdi.

Resmi işsizlik oranı yüzde 10.1 ile geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre değişmezken tarım dışı işsizlik oranı 0.1 puan artış ile yüzde 12.4'e yükseldi. Resmi işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 114 bin kişi artış göstererek 3 milyon 58 bine ulaştı. Ağustos 2015 dönemi için işsiz sayısı, Ağustos 2012 dönemine göre yüzde 44 artmış durumunda. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 2 milyon 123 bindi.

SON 3 YILDA 935 BİN YENİ İŞSİZ YARATILDI

Türkiye ekonomisinin 3 yılda 935 bin yeni işsiz yarattığı ifade edilen açıklamada, “Ağustos 2015 dönemindeki işsiz sayısı 2009 krizindeki Ağustos döneminden sonra en yüksek işsizliğin olduğu Ağustos dönemi oldu. Ağustos 2009 için işsiz sayısı 3 milyon 87 bindi. Ağustos 2015 döneminde resmi işsizlere, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 4 haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar da (umutsuzlar ve diğer) dâhil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 16.8, işsiz sayısı da 5 milyon 488 bin kişi olarak gerçekleşti. İşinden memnun olmayan ya da daha fazla çalışmak istediği halde düzgün işler bulamadığı için çaresiz kısa süreli işler yapanlar (eksik ve yetersiz istihdam edilenler) ilave edildiğinde işsizler, gizli işsizler ve çaresizlerin toplam sayısı 6 milyon 496 bin kişi oldu. Bunların geniş işgücü içindeki payı ise % 19.9 olarak gerçekleşti” denildi.

İŞSİZ KADIN SAYISI SON 1 YILDA 104 BİN KİŞİ ARTTI

Kadınlar için resmi işsizlik oranının bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.4 puan artarak yüzde 13.1 olarak gerçekleştiği bildirilen açıklamada, kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 24.7 olduğu vurgulandı. İşsiz sayısındaki artışın büyük oranda kadın işsiz sayısından kaynaklandığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“İşsiz kadın sayısı son 1 yılda 104 bin kişi artarken, erkeklerde artış 14 binde kaldı. Yeni işsizlerin yüzde 89'unu kadınlar oluşturdu. Geçtiğimiz yılın Ağustos döneminden bu yana toplam 951 bin kişilik istihdam yaratılırken bunun yüzde 89'u hizmet sektöründeki istihdam artışından kaynaklandı. Buna karşın sanayideki istihdamı 5 bin kişi azaldı. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam verilerine göre ise geçtiğimiz aya göre istihdam sanayide 84 bin kişi azaldı. Geçici bir işte çalışıp iş bittiği için işsiz kalanlar toplam işsizler arasında en ağırlıklı kesimi oluşturdu. Toplam işsizlerin yüzde 33’ü yani 1 milyon 19 bini geçici işlerde çalışıp iş bittiği için işsiz kalanlardır. Yeni işsizler (1-2 aydır iş arayanların) arasında geçici bir işte çalışıp, iş bittiği için işsiz kalanların sayısı 567 bindir.”

YÜKSEKÖĞRETİM MEZUNU RESMİ İŞSİZ SAYISI 724 BİN KİŞİ

Söz konusu açıklamada, yükseköğretim mezunları arasında işsiz sayısının bir önceki senenin aynı dönemine göre 31 bin kişi arttığı ifade edildi. Yükseköğretim mezunu resmi işsiz sayısının 724 bin kişi olduğu açıklanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Yükseköğretim mezunları için işsizlik oranı yüzde 12.1 ile ortalamanın 2 puan üstündedir. Yükseköğretim mezunu kadınlar için işsizlik ise yüzde 18.5 seviyesindedir. Bu oran yükseköğretim mezunu erkeklerin işsizlik oranı olan yüzde 7.8'in iki katından fazla. Yükseköğretim mezunu kadın işsizlerin sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 40 bin kişi arttı (erkekler için bu sayı 9 bindir). Buna karşın son bir yıl içinde işsizlik üniversite mezunları arasında kadınlarda 0.1, erkeklerde 1 puan azaldı. Gençler için (15-24 yaş) geniş tanımlı işsizlik oranı resmi genç işsizlik oranı olan yüzde 18.3 rakamının 8.7 puan üzerinde yüzde 27 seviyesinde gerçekleşti. Genç kadınlar işsizlik sorununu en ağır bir biçimde yaşayan kesimi oluşturdu. Genç kadınlarda işsiz sayısı 57 bin kişi arttı. İşsizlik oranı genç kadınlar için bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.9 puan artışla yüzde 23.3’e ulaştı. Genç kadınlar için geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 35 oldu. Genç kadınlar için tarım dışı resmi işsizlik oranı ise yüzde 30.6 ile çok yüksek düzeylerde gerçekleşti.

TÜİK yeni serisinde daha önceki seride olan ve anket soru formunda yer alan işin sürekliliği ile ilgili verileri dinamik sorgulamadan çıkartmıştır. Geçici çalışanların sayısındaki gelişim istihdamın niteliği açısından son derece önemli bir değişkendir. Bu verinin web sitesinde ve dinamik sorgulamada artık paylaşılmaması, daha önce kolayca ulaşılan bir bilgiye ulaşmak için bürokratik süreçlere başvurulması zorunluluğu getirilmesi büyük bir eksikliktir.”

Ağustos ayı verilerine göre işsizliğin hem görünen hem görünmeyen boyutlarıyla tehlike sinyalleri vermeye devam ettiğinin altı çizilen açıklamada, “Bu tehlike gençler, kadınlar, geçici çalışanlar açısından ciddi boyutlardadır. Gelecek dönem açısından uzun çalışma süreleri, düşük ücret dayatması, taşeronluk, güvencesiz çalışmanın yaygınlaştırılması temelinde şekillenen istihdam politikaları terk edilmezse güvencesiz-geçici çalışanların, eğitimli işgücünün ve kadınların istihdamda yaşadığı problemlerin ve istihdam alanındaki krizin süreceği görülmektedir” denildi.

"HERKES İÇİN İŞ GÜVENCESİ AYRIMSIZ BİR BİÇİMDE UYGULANMALI"

Açıklamada, Türkiye’nin haftalık çalışma sürelerinin emsallerine göre çok daha yüksek olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“1 Kasım seçimleri sonrasında ortaya çıkan tabloda özellikle asgari ücret tartışmaları üzerinden güncel kılınmaya çalışılan temel meselelerden biri emeğin kazanılmış haklarına yönelik kapsamlı bir saldırının hazırlıklarıdır. Toplumsal baskı sonucunda asgari ücrete yapılması gündeme gelen ücret artışının henüz uygulama yokken adeta rövanşı alınmak istenmektedir. Kıdem tazminatının fona devri ile gaspı, dayıbaşılık sisteminin kurumsallaşması anlamına gelecek olan özel istihdam bürolarının yetkilerini genişletmek için yapılması düşünülen değişiklikler, işverenlerin işçi üzerindeki keyfiyeti anlamına gelen esnekliğin yaygınlaştırılması talebi ve kamu emekçilerinin iş güvencesinin ortadan kaldırılmasını hedefleyen stratejiler önümüzdeki dönem açısından son derece kritik olacaktır. İşsizlikle gerçek mücadele için; haftalık çalışma süresi gelir kaybı yaşanmaksızın 37,5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmelidir. herkese en az 1 ay ücretli izin hakkı tanınmalıdır. Herkes için iş güvencesi ayrımsız bir biçimde uygulanmalıdır. Sendikal hak ve özgürlükler güvence altına alınmalı, sendikal barajlar kaldırılmalı, herkesin sendika hakkını özgürce kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Taşeronlaşma ve kayıt dışı istihdam engellenmelidir. Kamu girişimciliği ve hizmetleri istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalıdır. Kamuda personel açığı derhal kapatılmalıdır. Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli, ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır.”