FSM Hastanesi'nin direnişteki 4 kadın işçisi: Mücadele ettik, kazandık!

Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesinin (FSM) yemekhane bölümünde çalışırken DİSK/Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan 4 kadın işçi başlattıkları direnişi kazandılar.

Haber Merkezi

Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesinin (FSM) yemekhane bölümündeki 4 kadın işçi başlattıkları direnişle, "işe geri dönme" mücadelesini kazandı.

Fatih Sultan Mehmet Hastanesi'nin yemekhanesinde çalışan 4 kadın işçinin yaklaşık 2 ay önce taşeron firma ve hastane yönetimi işbirliği neticesinde işlerine son verildi. Daha sonra üyesi oldukları sendikayla konuşup direnişe başlayan işçiler 2 aylık sürenin sonunda direnişlerini "işe iade ve ek protokol" kazanımıyla sonlandırdılar.

Yemekhane ve FSM yönetiminin taşeron sistemi çerçevesinde oynadıkları oyunlar yüzünden işten atılan işçilerin işten atılma gerekçeleri ise tam bir muamma. 

Direniş süresi boyunca binin üzerinde işçinin yemekhane boykutu yaparak direnişlerini desteklediklerini belirten işçiler,  kazandıkları "işe İade" davasının sonucunda da taşeronun köleleştirici ve güvensizleştirici formüllerine boyun eğmediler. "İşe İade" davasının kazanılmasının ardından "sıfırdan işe başlayın" kararına itiraz eden işçiler 8-10 yıllık emeklerinin boşa gitmesini istemediklerini belirterek bir protokol talep ettiler. Kadın işçilerin taşerona ve hastane yönetimine önerdikleri protokol kapsamında

1. Başta, boşta geçen (direniş süreci) maaşlarımızın kesintisiz ödenmesini;

2. Öncesi çalışmalara mahsup haklarımızın hukuki garanti altına alınmasını;

3. Mahkeme sürecinde avukatlarımızın, vergi vb. masraflarımızın karşılanmasını istiyoruz

talepleri, Bakanlık temsilcisi, sendika yetkilisi ve şirket yöneticilerinin yaptığı toplantı sonrasında kabul edildi. Direnişteki 4 kadın işçi bugün saat 12:30'da yaptıkları basın açıklamasında bunu deklare ettiklerini ve direnişlerinin kazanımla sona erdiğini belirtti.