Ford'da işçiler patronun teklifini reddetti!

Binlerce işçinin katıldığı metal grevi sürerken, sabah saatlerinde Ford'un genel müdürü Haydar Yenigün direniş alanına geldi. Öğleden sonra Kocaeli Barosu heyetinin arabuluculuk girişimleri de bir sonuç vermezken Haydar Yenigün işçilerin taleplerini reddetti ve daha önce işçiler tarafından kabul edilmeyen eski şartları yeniden öne sürdü.

9 gündür direnişin sürdüğü Ford Otosan'da bugün önemli gelişmeler yaşandı. Sabah saatlerinde Ford'un genel müdürü Haydar Yenigün direniş alanına geldi, öğle saatlerinde Kocaeli Barosu heyetinin arabuluculuk girişimleri de bir sonuç vermezken Haydar Yenigün işçilerin taleplerini reddetti ve daha önce işçiler tarafından kabul edilmeyen eski şartları yeniden öne sürdü.

Sabah saatlerinde direniş alanında işçilere konuşma yapan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, "Ben buraya iyi niyetle geldim. Tekrar tekrar söylüyorum. Geçen zaman diliminden beri o nedenle veya bu nedenle işimizin başında değiliz. Zaman artık normale dönme zamanı. Ben sizi anlıyorum. Sizlerde beni anlayın, ortak bir yerde buluşmamız lazım. Bu yaptığım teklif bugün itibariyle hiçbir fabrikada yayınlanmış rakam değildir. Sizlerden rica ediyorum ben sizin maddi sıkıntılar çektiğinizi bu fabrikanın daha müdürüyken de yöneticisiyken de sizlerin anlattığı şekilde biliyordum. Bunun üzerine ilave ettiğiniz sıkıntılarınız var. Yöneticilerden, çalışma şeklinden, oradan buradan sıkıntılarınız var. Biz bu olaydan ders çıkardık. Bu olaylardan çok önemli dersler aldık. Ben şahsıma çok ders aldım. Bütün yöneticilerimiz çok ders aldı. Ama artık bu noktada sizlerden de çözüm anlamında anlayış bekliyorum" dedi.

REDDEDİLİNCE GERİ DÖNDÜ

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, yağmur altında 2 binin üstündeki işçiye yaklaşık 1 saate yakın konuşma yaptı. Konuşmanın ardından uzlaşmaya varılamaması üzerine Yenigün, "Kesin sonuç almadan alandan ayrılmayacağım" dedi. Bunun üzerine işçi temsilcileri kendi birimindeki işçilerle görüştü. İşçi temsilcileri kurulu, Haydar Yenigün'ün önerilerini kendi aralarında görüştükten sonra alandaki diğer bölüm temsilcilerine sordu. Kurul, Yenigün'ün taleplerini reddetti. Yenigün bir süre bekledikten sonra aracına binerek fabrikaya geri döndü.

'BU İŞİ ÇÖZ' EMRİ

Fabrikanın üst yönetiminden Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün'e 'Bu işi çöz' emri geldiği iddia edildi. Bunun üzerine Yenigün, tüm işçilere SMS atarak tüm işçilerin alanı boşaltarak saat 16:00'da vardiyaya girmelerini istedi. Ancak bu talep direnen işçiler tarafından kabul görmedi. 16.00'da kimse fabrikaya girmedi.

BARO DEVREYE GİRDİ

Yenigün'ün işçilerle görüşme girişimi başarısızlıkla sonuçlanınca devreye Kocaeli Barosu yönetimi girdi. Baro avukatları, "İşçilere destek amaçlı geldik. Hukuksal olarak gerekli yapılacak ne varsa işçilerin yanındayız" dedi. Kocaeli Barosu Başkanı Sertif Gökçe ve beraberindekiler ilk olarak direniş alanına gelerek direnişçilerle görüştü. Daha sonra baro yönetimi ve işçi temsilcileri hep birlikte Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na giderek toplantı yaptı. İşçi temsilcileri oda binasında işçilerin sıkıntılarını ve taleplerini baro yönetimine iletti. Saat 14:20 sıralarında arabulucuk görevini üstlenen baro yönetimi de fabrikaya geldi. Kocaeli Baro Başkanı Sertif Gökçe ve yönetimi, işçilerin taleplerini bildirmek için Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ile masaya oturdu.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ

Saat başı 3 TL zam, bin 500 lira Kurban Bayramı yardımı, 500 lira Ramazan Bayramı yardımı, eylemler nedeniyle kimsenin işten atılmayacağının yazılı olarak garantisi, eylemler nedeniyle hiçbir hukuki işlem başlatılmayacağı garantisi, 25 Nisan 2015’den bu yana işten atılan işçilerin geri alınması.

Ayrıca Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün’ün de işçilere bir haftadır aynı talebi sunduğu ve hiçbir değişiklik yapmadığı ifade edildi.

EKONOMİK TALEPLERİ REDDETTİ

Kocaeli Barosu Başkanı Sertif Gökçe, “İşçilerin taleplerini yazılı halde Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün’e ilettik. İşçilerin talepleri arasında saat başına 3 TL zam, Kurban Bayramı’nda 1500 TL ve Ramazan Bayramı’nda 500 TL ödeme yapılması şartı bulunuyordu. İşçiler ayrıca, 25 Nisan’dan bu yana işten atılan arkadaşlarının geri alınmasını, eylemler nedeniyle kimsenin işine son verilmeyeceği konusunda yazılı garanti verilmesini ve eylemler nedeniyle yasal işlem yapılmayacağı garantisi verilmesini talep ettiler. Bu talepleri Haydar beye ilettik. Haydar bey ise, 1000 TL ödeme ve diğer şartların 1 ay içinde görüşülmesi önerisini yineledi. Bunun dışındaki ekonomik talepleri reddetti. Ancak işten atılan işçilerin geri alınması, işten çıkarma yapılmaması garantisi ve suç duyurusunda bulunmama önerilerinin kabul edilebileceğini belirtti. Biz bu sorunun büyüdüğünü görerek, çözüm konusunda yardımcı olmak istedik ama şu an için bizim görevimiz sona erdi. Bir daha bir talep olursa, yine devreye girebiliriz” ifadelerini kullandı.

İŞÇİLERDEN AÇIKLAMA

Sözcülerden Halil İbrahim Günyeli ve Hakan Cömert, uzlaşma sağlanamaması üzerine yaptıkları açıklamada şunları söyledi:

"Haydar bey işçilerle görüşmeye geldi. Bizimle yaptığı görüşmelerde bazı aldığımız kararlar, taleplerimiz vardı. Masaya oturma kararı aldık. Masada herhangi bir mutabakata varılmadı. Bizlere Tofaş ve Renault’a da iletilen MESS’in teklifini önerdi. Bizler işçi arkadaşlara bu teklifi sunduk. Arkadaşlar Yenigün’ün verdiği teklifi kabul etmedi. Bu gün Haydar bey işçilerle bir araya geldi. İşçilere toplantıda söylediği tek fark olarak bin TL ekstra vereceğini beyan etti ama işçiler bir aylık saltanat değil kalıcı bir iyileştirme istediler. Bunda da Haydar bey ile karşı karşıya görüşüldü ve arkadaşlarımız aynı şekilde biz taslağımızın üzerinden gideceğiz dediler ve Haydar bey bugün saat 16.00’ya kadar işçileri içeride görmek istediğini beyan etti. Bu aşamada bizler işçi arkadaşlarımızla birlikte karar alınmadan içeriye girmeyeceğiz."