Flormar işçileri ile sanatçılar buluşuyor

Petrol-İş ile Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nin ortak düzenlediği Flormar işçileriyle dayanışma etkinliği 23 Ekim Salı akşamı Gebze'de yapılacak. Etkinliğe katkı koyacak olan sanatçılar, dayanışmaya ilişkin görüşlerini soL'a anlattılar...

Haber Merkezi

Flormar'da 150 gündür direnen işçiler, direnişlerini kararlılıkla sürdürürken Petrol-İş Sendikası ile Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) ortak bir dayanışma etkinliği düzenliyor. 23 Ekim Salı (yarın) akşamı Gebze'de düzenlenecek etkinliğe katkı koymaya hazırlanan sanatçılar duygu ve düşüncelerini soL'a anlattı. Sanatçılar, "Bugün yapılması gereken, direnen işçilerle sanat emekçilerinin yan yana gelip eşitliği, özgürlüğü, barışı ve kardeşliği birlikte haykırabilmeleridir" dedi. 

Dayanışma etkinliğinin hazırlıkları sürerken sanatçılar dayanışma gecesine ilişkin düşüncelerini soL'a anlattı.

'BOYUN EĞMEYENLER KAZANACAK'

Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, direnişlerinin 150. gününü dolduran Flormar işçilerinin, her şeyi teslim aldıklarını söyleyenlere direniş meydanından açık bir cevap verdiklerini belirterek, "Tıpkı Anı Tur işçileri, tıpkı Cargill işçileri, tıpkı 3HL işçileri gibi çok önemli bir yanıt verdiler. Bugün yapılması gereken, direnen işçilerle sanat emekçilerinin yan yana gelip eşitliği, özgürlüğü, barışı ve kardeşliği birlikte haykırabilmeleridir. Yeni bir kapı aralıyoruz. Bu kapıdan birlikte geçtiğimizde, tüm dayatmaları yıkıp geçeceğiz. Flormar işçilerinin ve direnen tüm işçilerin söylediği gibi, boyun eğmeyenler kazanacak" dedi. 

'FLORMAR İŞÇİLERİ BU DÜZENİN DEĞİŞEBİLECEĞİNE OLAN İNANÇLARIYLA DİRENİYOR'

Etkinliğe bağlamasıyla katılmaya hazırlanan müzisyen Ufuk Karakoç da, "Bu acımasız koşullarda, her şeye rağmen, bu düzenin değişebileceğine olan inançları ile 150 gündür onurla direnen Flormar işçilerine, bir kez daha şapka çıkarmak için 23 Ekim'de ben de orada olacağım" diye konuştu. 

'HAKLI OLANI GÜÇLENDİRMEKTEN YANAYIM'

Müzisyen ve oyuncu Cem Yarkın, "Güçlü olandan değil haklı olandan yanayım. Haklı olanı güçlendirmekten yanayım. Flormar işçileri yararına düzenlenen dayanışma etkinliğine tüm sanatçı ve aydınları destek vermeye çağırıyorum" dedi. 

'FLORMAR İŞÇİLERİNİN YANINDA OLMAK ÇOK DEĞERLİ'

Etkinliğe piyano dinletisiyle katılacak olan piyanist Dengin Ceyhan da, Flormar direnişçileri için bir etkinlikte bulunmanın çok özel olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Her türlü baskıya, haksızlığa uğrayan ve buna rağmen sadece hakkını arayan emekçilerin yanında olmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sanatın, sanatçının en büyük amacı olan halkın yanında yer alabilmenin en güzel şekilde yaşanacağı bir organizasyon gerçekleşecek. Dileğimiz tüm işçilerin ve emekçilerin haklarını alabildiği, insan gibi yaşayabildiği günleri görmektir."

'DİRENEN İŞÇİLER İLE DİRENEN SANATÇILAR SINIF KARDEŞLERİDİR'

Tiyatro sanatçısı Cansu Fırıncı da, "Yalnızca sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçilerle, yalnızca 'muhalif' olduğu gerekçesiyle oyunları engellenen, salonlara alınmayan, televizyonların 'yasaklılar' listesine alınan oyuncular sınıf kardeşleridir. Bir de çok net ve sade: Flormar değil direniş güzelleştirir" dedi. 

'BU BİR MAKYAJ DEĞİL BİR DİRENİŞ'

Sinema ve tiyatro oyuncusu Teoman Kumbaracıbaşı da kaleme aldığı bir şiir paylaştı. Kumbaracıbaşı'nın dizeleri şöyle: 

Bu bir makyaj değil.

Bu bir direniş.

Bu bir hak.

Bu göz seviyesinde bir şarkı.

İlk önce

             bugün için

Sonra
             yarın için

El ele

Hep birlikte.

'SANAT EMEKÇİLERİ, İŞÇİ EYLEMLERİNİN PARÇASI OLMAK DURUMUNDA'

Oyun yazarı ve yönetmen Harun Güzeloğlu, sanat emekçilerinin, Flormar direnişi gibi işçi eylemlerinin bir parçası olmak durumunda olduğunu belirterek, "Bugün sistem, yani kapitalizm her iş kolundan emekçiyi çok iyi bildiği bir yöntemle yönetmeye çalışıyor, bölerek. Milliyetçilikle, dinle, iş kolları arasında yarattıkları kastlarla ve en önemlisi de işsizliği arttırarak. Çalışanlara sopa olarak kullanılıyor işsizlik. İnsan için korkunç bir sıkışma ve bunun intiharlara kadar sürüklenen onlarca örneği. Bir de iş kazası diye yutturulmaya çalışılan işçi cinayetleri. Rakamlara bakınca resmen bir iç savaş yaşanıyor gibi. Ezenlerin ve ezilenlerin savaşı. Biz bu savaşın neresindeyiz? Biz savaşın yazıcıları, oynayanları, yönetenleri olmak zorundayız" dedi.  

Sanatçıların ezilenden yana taraf olması gerektiğini vurgulayan Güzeloğlu şöyle konuştu: "Ben yüzlerce yıllık tiyatro tarihinde, binlerce sayıda yazılmış oyunlarda bunun aksini görmedim. Bu bilgiyle hareket ettim hep ve bugün de aynı bilgiyle başta Flormar direnişi olmak üzere tüm hak arayan işçi eylemlerinin yanında olduğumu söylemek isterim. Bu sebeple aylardır direnen ve boyun eğmeyen Flormar direnişini kutluyorum. Onlarla dayanışma içerisinde olmaktan onur duyuyorum. Flormar değil, direniş güzelleştirir."

SOL HD EKİBİ FLORMAR İŞÇİLERİ İÇİN FİLM HAZIRLAMIŞTI: GÜZELLİK DİRENİŞTE

Flormar işçilerinin direnişi soL HD tarafından filme dönüştürüldü. Film Franszıca ve İngilizce altyazıyla da izleyiciyle buluşmuştu.