Fitch: En yüksek risk Türk şirketlerinde

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk şirketlerini ABD’de faiz oranlarının yükselmesi ve ABD dolarının güçlenmesinin yaratacağı risklere en açık şirketler arasında değerlendirdi.

Fitch, ABD’de faiz oranlarının artması ve doların güç kazanmasının yaratacağı risklere en açık durumdaki Avrupa-Ortadoğu-Afrika (EMEA) bölgesi şirketlerinin Türkiye ve Kazakistan’da olduğunu açıkladı. Fitch, Türk ve Kazak şirketlerinin hedge edilmemiş açık pozisyonları nedeniyle en yüksek riski taşıdığını ifade etti.

Fitch, Türk şirketlerinin borçlarının yüzde 85’inin dolar, gelirlerinin büyük bölümünün ise TL cinsinden olduğunu belirterek, “bu hedge edilmemiş büyük açık döviz pozisyonu, yerel para biriminin gerilediği ortamda finansal rasyolarda hızlı bir kötüleşmeye yol açabilir” değerlendirmesini yaptı. Fitch, söz konusu risklerin Türk şirketlerinin kredi notlarına da yansıdığını belirtti.

Risklerini en iyi hedge eden şirketlerin ise Rusya, Ukrayna ve Güney Afrika’da bulunduğu açıklandı.

EKONOMİ BAKANI 'ETKİLEMEZ' DEMİŞTİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dün FED'in faiz artırımı kararınının Türk ekonomisini etkilemeyeceğini savunmuştu. Zeybekci, "FED’in faiz artışı ile ilgili uygulamaları atacağı adımların Türkiye’yi etkilemesi beklenendir ama diğer taraftan AB Merkez Bankası ekonomik canlanmayı temin etmek amacıyla 1,1 trilyon avroluk varlık alımına dayalı genişleyici bir politika uygulamasını seçti. Bunun Türk ekonomisine olumlu etkileri FED’in alacağı kararlardan çok daha pozitif şekilde olacak hatta Türk ekonomisi için bir fırsat ortaya çıkaracaktır" demişti.